Προς μετωπική Τουρκίας-ΗΠΑ: Αφορμή πάστορας και F-35

Δεν περνάει μέρα που να σημειωθεί κάποια κλιμάκωση στις ήδη εξαιρετικά προβληματικές σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην προσωρινή αναστολή πώλησης κύριων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, μια απόφαση που φωτογράφιζε τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, η τουρκική Δικαιοσύνη αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να παρατείνει την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πάστορας κατηγορείται για «διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις», υπονοώντας την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη μέχρι τις 18 Ιουλίου, ένα χρονικό διάστημα που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο χρόνος που κερδίζει το καθεστώς Ερντογάν συμβαδίζει απόλυτα με τις επικείμενες εκλογές, άρα και με το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, εξασφαλίζει χρόνο για να διαπιστώσει πως θα εξελιχθούν γενικότερα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Δικαστήριο στην επαρχία της Σμύρνης, αιτιολόγησε την απόφαση παράτασης της κράτησης του πάστορα, δηλώνοντας ότι είναι ύποπτος φυγής…

Μία δεύτερη εξέλιξη είναι ότι σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον κατατέθηκε πρωτοφανής αστική αγωγή εναντίον της Τουρκίας από δύο δικηγορικά γραφεία της πόλης. για λογαριασμό πελατών, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν στις 16 Μαΐου 2017 από την ασφάλεια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η αγωγή επικαλείται παραβίαση αμερικανικού αντιτρομοκρατικού νόμου και περιλαμβάνει κατηγορίες για επίθεση, βιαιοπραγία, ψυχική οδύνη, συνωμοσία και έγκλημα μίσους. Η υπόθεση αυτή, αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει την Ουάσιγκτον, αργά ή γρήγορα, να επανεξετάσει συνολικά τις σχέσεις της με την Τουρκία του Ερντογάν.

SLpress.gr

One thought on “Προς μετωπική Τουρκίας-ΗΠΑ: Αφορμή πάστορας και F-35

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.