Στο επίκεντρο της Τριμερούς ενέργεια, γεωπολιτικά και νέες τεχνολογίες

Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρεί η Αθήνα την 4η Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία.

Στην κυπριακή πρωτεύουσα τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνοδεύουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος ενώ στην Κύπρο ήδη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα συζητηθούν γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα και θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα και η δεύτερη  συνεργασία σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Μέχρι $1 δισ. ο αγωγός Κύπρου – Αιγύπτου

Οι προγραμματισμένοι αγωγοί που θα συνδέουν το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο, θα έχουν κόστος από $800 εκατομμύρια έως $1 δισ., σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μολλά, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στο Κάιρο, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ο Αιγύπτιος υπουργός αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μέρος του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ που θα κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, πέραν του προορισμού του για υγροποίηση, θα χρησιμοποιείται για εσωτερικές ανάγκες της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος έχει αυξήσει ταχέως την παραγωγή φυσικού αερίου και ελπίζει να γίνει κόμβος για την εξαγωγή στην Ευρώπη μετά από μια σειρά μεγάλων ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, δήλωσε ότι το κυπριακό φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για εγχώρια κατανάλωση και εν μέρει για εξαγωγή.

Να σημειωθεί ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν χθες, πέραν των δύο υπουργών από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν αξιωματούχοι της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και από αιγυπτιακής αξιωματούχοι της Εταιρείας Συμπαραγωγής Φυσικού Αερίου της χώρας (EGAS).

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας λόγω Τριμερούς

Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι σήμερα Τρίτη, λόγω της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Παρακαλείται το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών και επιδείξει τη δέουσα υπομονή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.