Ποιος να δει την Αμμόχωστο και να μη ραγίσει η καρδιά του;

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Ποιου πολιτισμένου ανθρώπου να μη ραγίσει η καρδιά αντικρίζοντας την Αμμόχωστο; Οι ευρωβουλευτές, που πήγαν χθες έξω από τη στρατοκρατούμενη πόλη, συγκλονίστηκαν. Και είμαι σίγουρος ότι, ακόμα κι αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι δραστικό για την επιστροφή, δεν θα έχουν πια την ίδια αντίληψη όταν στο μέλλον μιλούν για την Αμμόχωστο και το Κυπριακό.

Όπως είπε και η Cecilia Wikström, Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, «δεν μπορώ να σας δώσω καμία απολύτως ελπίδα, αλλά αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι η Επιτροπή Αναφορών λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κατάσταση όσον αφορά την Αμμόχωστο και προσπαθεί να εξετάσει οποιοδήποτε δυνατό μικρό βήμα προς τα εμπρός μπορεί να γίνει». Αυτό μπορεί να είναι αρκετό. Διότι, συνήθως, αυτό που αντιμετωπίζουμε όταν στην Ευρώπη πέφτει φως στο Κυπριακό και ζητείται η στήριξη του δικαίου και των αξιών της ΕΕ, είναι η άγνοια και οι αμφιβολίες που δημιουργεί η τουρκική προπαγάνδα και τα φερέφωνα της Άγκυρας. Κι αυτό επειδή η δική μας διαφώτιση είναι ανύπαρκτη και περιορίζεται σε μερικά φυλλάδια που μοιράζονται και συνήθως δεν τα βλέπει κανένας.

Όσοι δουν με τα μάτια τους τι συμβαίνει δεν μπορούν να παρασυρθούν από την τουρκική προπαγάνδα. Γι΄ αυτό και ήταν πάρα πολύ σημαντική η χθεσινή επίσκεψη των ευρωβουλευτών και αξίζουν συγχαρητήρια στον Τάκη Χατζηγεωργίου που το πάλεψε και το πέτυχε. Χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες για να αποφασιστεί αυτή η αποστολή και υπήρξαν πολλά εμπόδια και υποσκάψεις για να μην πραγματοποιηθεί, όπως είχε καταγγείλει ο ίδιος παλιότερα. Όμως, αυτός έπρεπε να είναι ο αγώνας μας. Κυρίως στην Ευρώπη, όπου με κάθε τρόπο πρέπει να μην αφήνουμε να ξεχαστεί το πρόβλημα της κατοχής. Και προσέχοντας πάντα τον κίνδυνο αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού (δηλαδή, να θεωρηθεί ότι με την επιστροφή της πόλης λύνεται το Κυπριακό) η Αμμόχωστος δεν παύει να αποτελεί σύμβολο παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μπορεί αυτό να το κατανοήσει ο καθένας έξω από την Κύπρο, γνωρίζοντας τι ακριβώς συνέβη και συμβαίνει σήμερα σε αυτή την πόλη-φάντασμα.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Αμμόχωστο. Υπάρχει Διακήρυξη του Ευρωκοινοβουλίου, του 2012, που μεταξύ άλλων καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Αυτό πρέπει να απαιτούμε κι εμείς, όχι όμως χωρίς να δουλεύουμε για να αναδεικνύεται με κάθε τρόπο το πρόβλημα. Διότι, όπως άκουσα χθες τον Τάκη Χατζηγεωργίου να δηλώνει από τα κατεχόμενα, «ο κίνδυνος είναι να συνηθίσουμε αυτό που συμβαίνει».

Αυτός είναι πράγματι ο μεγάλος κίνδυνος και πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την πραγματικότητα, αν δεν είναι ήδη αργά. Αν συνηθίσουμε εμείς, είναι αδύνατο να εργαστούμε για να πείσουμε τους ξένους ότι αυτό που βλέπουν είναι πρόβλημα κατοχής και όχι κάτι άλλο, κάτι ψυχολογικό ή, έστω, μια δικοινοτική διαμάχη. Διότι σε μια από τις δηλώσεις της χθες η πρόεδρος της Επιτροπής είπε: «Δεν μπορώ να σας δώσω οποιαδήποτε ελπίδα ότι αυτή η επίσκεψη θα λύσει τη διαμάχη που υπάρχει». Διαμάχη μπορεί να υπάρχει όταν τσακώνονται δύο αδέλφια για να μοιράσουν τα χωράφια τους, όταν τσακώνεται ο Κοτζιάς με τον Κύκκου για ένα οικόπεδο, όταν τσακώνονται δύο γείτονες για τους σκύλους που γαβγίζουν. Εδώ δεν υπάρχει διαμάχη, υπάρχει εισβολή και κατοχή.

Η Αμμόχωστος είναι στην κατάσταση που την είδαν οι ευρωβουλευτές επειδή υπάρχει κατοχικός στρατός που την κρατάει έτσι επί 44 χρόνια και αρνείται να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, είναι από εμάς που εξαρτάται αν θα μάθουν οι ευρωβουλευτές ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Και δεν θα το μάθουν αν εμείς συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση. Δεν θα το μάθουν αν αυτό που προβάλλουμε είναι το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, η κοινωνικοποίηση της κατοχής και όχι η απελευθέρωση της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μόρφου…

 Άριστος Μιχαηλίδης “Φ”

>>> Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια ή στα Οδοφράγματα;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.