Στρίμωγμα από τις ΗΠΑ για τους Ρώσους ολιγάρχες

Στα σχέδια των κυπριακών αρχών είναι και η πραγματοποίηση καμπάνιας θεσμικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κύπρος. 

Σε εγρήγορση βρίσκονται χρηματοπιστωτικός τομέας, εποπτικές αρχές και κυβέρνηση για να πείσουν τις αμερικανικές αρχές ότι η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά –κυρίως- και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος Ρώσων.

Η πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών Μάρσιαλ Μπίλινγκσλι, ερμηνεύεται ως μια κίνηση προετοιμασίας της Λευκωσίας ενόψει ενός νέου ενδεχόμενου γύρου κυρώσεων που πιθανότατα θα αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσώπων.

Στα σχέδια των κυπριακών αρχών είναι και η πραγματοποίηση καμπάνιας θεσμικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κύπρος.  Για παράδειγμα έχουν κλείσει σχεδόν 50.000 λογαριασμοί μετά το 2013, ενώ στην πράξη έχει τερματιστεί η πρακτική των ενδιάμεσων που έφερναν πελάτες στις τράπεζες. Ενδεικτικό της εγρήγορσης είναι ότι χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε εγκύκλιο προς τις εταιρείες που εποπτεύει με την οποία ζητεί πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων.

Οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούσαν 20 πρόσωπα, με δύο από αυτά να σχετίζονται με τη Κύπρο, ο Viktor Vekselberg της Renova (μεγαλομέτοχος της Τρ. Κύπρου) και ο Oleg Deripaska (φέρεται να έχει κυπριακό διαβατήριο). Η Τρ. Κύπρου έχει φροντίσει να απομονωθεί από τον κ. Vekselberg, παγώνοντας τους λογαριασμούς του. 

«Έφαγε» μισό εκατομμύριο από Ρώσο παριστάνοντας τον μεσίτη 

Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ κατάφερε να αποσπάσει 38χρονος Ελληνοκύπριος εξαπατώντας Ρώσο επιχειρηματία. Ο ύποπτος παρίστανε τον μεσάζοντα για την πώληση στον επιχειρηματία τεμαχίου γης στον Άγιο Τύχωνα έναντι του χρηματικού ποσού του 1 εκατομμυρίου 30 χιλιάδων ευρώ.

Στη συνέχεια όμως και αφού ο Ρώσος κατέβαλε ποσό ύψους 494 χιλιάδων ευρώ, το τεμάχιο πωλήθηκε σε άλλο πρόσωπο. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το 2014. Μέχρι τότε ο Ρώσος είχε ήδη πληρώσει ως προκαταβολή για την αγορά του τεμαχίου χρηματικό ποσό 25 χιλιάδων ευρώ και είχε μεταφέρει με δυο εμβάσματα 469.200 ευρώ στους λογαριασμούς που του υποδείχθηκαν. Στη συνέχεια, όμως, και χωρίς ο παραπονούμενος να το γνωρίζει, ο 38χρονος ακύρωσε το αγοραπωλητήριο έγγραφο με πλαστές υπογραφές και σφραγίδες.

Όταν ο επιχειρηματίας αντιλήφθηκε την απάτη, έδωσε εντολή για ακύρωση και τρίτης επιταγής που είχε εκδώσει ως υπόλοιπο για την αγοραπωλησία, έναντι 545 χιλιάδων ευρώ. Εναντίον του υπόπτου, που πιστεύεται πως είχε συνεργό, εξετάζονται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, απάτη, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, κατοχή πλάκας ή οργάνου χρησιμοποιούμενου για την κατασκευή σφραγίδων χωρίς νόμιμη εξουσία και αδικήματα κατά παράβαση του περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου.

Ανακρινόμενος, ο 38χρονος παραδέχθηκε πως πήρε τα χρήματα, ωστόσο υποστηρίζει ότι σκόπευε να τα επιστρέψει στον παραπονούμενο, επειδή δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία στην αγοραπωλησία της γης. Χθες ο 38χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την κράτησή του για περίοδο επτά ημερών. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.