Τουρκία: “Ξεκινάμε γεώτρηση στη Μεσόγειο το καλοκαίρι”

H Τουρκία θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο το προσεχές καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μετέδωσε η Sabah.

Η τουρκική εφημερίδα δεν διευκρινίζει σε ποιο μέρος θα λάβει χώρα η γεώτρηση, ωστόσο σημειώνεται ότι σε προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα είχε αναφέρει ότι θα στείλει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόλις το Μάρτιο μάλιστα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προχωρά με σταθερά βήματα στην ενεργειακή της ανεξαρτησία και στο πλαίσιο αυτό θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, «για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Επιχειρώντας δε ένα μάλλον άτεχνο άνοιγμα προς την κυπριακή πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι τα έσοδα από τα κοιτάσματα που θα ανακαλύψει η Τουρκία θα μοιραστούν αναλογικά σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Επιπλέον είχε αναφέρει ότι το πλοίο που ναυπήγησε η Άγκυρα και θα αναλάβει τις έρευνες στη Μεσόγειο είναι από τα μεγαλύτερα του είδους στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι σε δημοσίευμά της τον Φεβρουάριο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet μετέδιδε ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκίναγαν εντός Μαρτίου, κάτι που βέβαια δεν επιβεβαιώθηκε.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι χθες ο Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο ότι και «δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων».

Τέλος, ο κ. Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ακόμα πως στις 12 Ιουνίου ενεργοποιείται το σχέδιο ΤΑΝΑΡ, δηλαδή το ασιατικό κομμάτι του αγωγού TAP, με το οποίο θα μεταφέρεται ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Κασπίας θάλασσας.

>>> Ο Μακιαβέλι γνώριζε από ελληνοτουρκικά…

One thought on “Τουρκία: “Ξεκινάμε γεώτρηση στη Μεσόγειο το καλοκαίρι”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.