«Είμαστε όλοι Έλληνες», είπε ο Κάρολος, αλλά μόνο στα λόγια: Οι Βρετανοί σταθερά εναντίον μας

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, παρακολούθησαν γιορτή με πολιτιστικές δράσεις και κρητικά παραδοσιακά προϊόντα στην πλατεία του χωριό Αρχάνες Ηρακλείου, όπου γεύτηκαν τοπικές νοστιμιές, ενώ δύο συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν και οι ίδιοι, την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018. 

Του Πανίκου Παναγιώτου

«Είμαστε όλοι Έλληνες» είπε ο Πρίγκιπας Κάρολος κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» [φέρεται να] είχε πει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τον αγώνα του Ελληνικού λαού κατά του χιτλεροφασισμού.

Η αναγνώριση της αξίας του ελληνικού πολιτισμού και της προσφοράς των Ελλήνων στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία θα είχε νόημα αν αυτά τα αισθήματα δεν περιγράφονταν μόνο, αλλά αν γινόντουσαν βίωμα και συνοδεύονταν από πράξεις φιλίας, αλληλεγγύης, υποστήριξης και σεβασμού προς τον Ελληνισμό.

Όταν όμως έρθει η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Ηνωμένα Έθνη ή σε διασκέψεις και συνόδους κορυφής που αφορούν ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου, τέτοιου είδους θαυμασμοί γίνονται υποδεέστεροι μπροστά στα κάθε λογής συμφέροντα.

Οι θυσίες και οι ήρωες μπαίνουν στο ράφι της Ιστορίας και μαζί τους τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις.

Η βρετανική πολιτική είναι μόνιμα υποστηρικτική των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο. Είναι η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», που επέφερε προδοσίες, συμφορές και εδαφικούς ακρωτηριασμούς.

Αυτή η πολιτική συντηρεί έως σήμερα την τουρκική κατοχή και ενισχύει τον τουρκικό επεκτατισμό σε βάρος της Ελλάδας.

Το φιλότιμο, η ευγένεια και η φιλοξενία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, γι’ αυτό ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του έτυχαν θερμής υποδοχής στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Άλλο όμως είναι να συμπεριφέρεσαι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και της πρακτικής των διεθνών σχέσεων κι άλλο είναι η απονομή του χρυσού κλειδιού της ημικατεχόμενης Λευκωσίας στην Βασίλισσα Ελισάβετ (Οκτώβριο 1993), του συμβόλου μιας χώρας που επανειλημμένα πρόσβαλε βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Είμαστε όλοι Έλληνες» μόνο στα λόγια…

>>> Η φρίκη της αγγλικής διπλωματίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.