Κεμάλ Ατατούρκ – Η γροθιά Ερντογάν στο σύμβολο του τουρκικού έθνους

Γράφει ο Παύλος Μυλωνάς

Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό βήμα αποκαλύψεων των μελλοντικών προθέσεων των υποψηφίων αναφορικά με τους σχεδιασμούς των πολιτικών που θα εφαρμόσουν οι νικητές, αμέσως μετά τις εκλογές.

Το πρόσφατο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», σε σχέση με την εντολή που έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να ανοιχτούν τα απόρρητα αρχεία των διαβουλεύσεων για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού με την κίνησή του αυτήν επιχειρεί να υλοποιήσει δύο σημαντικούς στόχους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες στοχεύσεις, οι οποίες θα καταστούν βόμβα στα θεμέλια του τουρκικού κοσμικού κράτους όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 100 χρόνια.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923, είχε χαρακτηριστεί και ως η Συνθήκη Ειρήνης που καθόριζε αμετάκλητα την επικράτεια και τα σύνορα της Τουρκίας. Με τη Συνθήκη αυτή, η Τουρκία εξασφάλιζε την Ανατολική Θράκη και την περιοχή της Μικράς Ασίας και θα έπρεπε να αποποιηθεί κάθε δικαιώματος στα νησιά του Αιγαίου. Τα άρθρα 20 και 21 έκαναν αναφορά στην Κύπρο και προνοούσαν ότι η Τουρκία δεν θα είχε κανένα δικαίωμα στα εδάφη της και αυτομάτως οι Τούρκοι κάτοικοι της Κύπρου θα αποκτούσαν την αγγλική ιθαγένεια. Όσοι Τούρκοι βρίσκονταν στην Κύπρο και διαφωνούσαν με τα πιο πάνω άρθρα, θα έπρεπε να την εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν στην Τουρκία.

Οι συνεχείς προκλήσεις της αντιπολίτευσης ότι ο Ερντογάν δεν έχει πετύχει τίποτα στην πολιτική του σταδιοδρομία, ενώ αντίθετα οι κεμαλιστές κατάφεραν να προσαρτήσουν το βόρειο μέρος της Κύπρου, αλλά και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων, κάνοντας αναφορά στα Ίμια, έδωσαν το έναυσμα στον σουλτάνο να βάλει στην τελική ευθεία το πλάνο του. Κατ’ αρχάς, θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κάκιστος διαπραγματευτής, αφού υπέγραψε μια συνθήκη με την οποία παρέδωσε τα νησιά  – σήμερα οι κεμαλιστές υποστηρίζουν ότι με την ανάληψη της εξουσίας θα «ανακτήσουν» 18 νησιά.

Από την άλλη, μέσα στο ευρύτερο μεγαλεπήβολο σχέδιό του είναι η πλήρης αποδόμηση του Κεμάλ Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων), ενός ηγέτη ο οποίος έχει σχεδόν θεοποιηθεί στην τουρκική κοινωνία, αφού κατάφερε να φέρει το κοσμικό κράτος στην κοινωνία της Τουρκίας και να στρέψει την πορεία της προς τη δύση. Ουσιαστικά, κατάφερε να θέσει τα θεμέλια μιας εκδημοκρατικοποιημένης χώρας σε ένα μουσουλμανικό φάσμα με τις δικές του ιδιομορφίες.

Ουσιαστικός στόχος του Ερντογάν είναι το 2023 – που θα είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους – να έχει επιδείξει πολύ πιο σημαντικό έργο από αυτό του Κεμάλ Ατατούρκ, έχοντας κατά νου την αύξηση των εδαφών της Τουρκίας κατά το πρότυπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε εμμέσως τον ιστορικό ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραιτήθηκε των εδαφών που κατείχε προηγουμένως η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ούτε είναι λίγες οι φορές που, κάνοντας επίκληση συναισθημάτων, μίλησε για τα «σύνορα της καρδιάς μας», εννοώντας τα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τις πολιτικές εντάσεις που είναι στο προσκήνιο λόγω προεκλογικής εκστρατείας, υποβόσκει και μια άλλη ένταση, που αφορά στο κοινωνικό και πολιτισμικό στοιχείο μέσα στον τουρκικό πληθυσμό.

Παύλος Μυλωνάς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.