Να προωθήσει δίκαιη λύση του Κυπριακού στη συνάντηση με Ερντογάν καλούν τη Μέι ομογενείς

Να αξιοποιήσει την ευκαιρία της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να προωθήσει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καλούν την Τερέζα Μέι 11 Κύπριοι της Βρετανίας.

Υπογράφοντες ως «πρόσφυγες από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου καθώς επίσης και ενεργά μέλη της βρετανοκυπριακής κοινότητας που αριθμεί 300.000 μέλη» επισημαίνουν στην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η συνάντηση είναι μία «μεγάλη ευκαιρία».

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε αυτή την προγραμματισμένη επίσκεψη και τις συναντήσεις ως μία μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνησή μας να μεταφέρει στον Πρόεδρο Ερντογάν την ανάγκη για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, αξίες και αρχές, τη συμφωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που θα επανενώνει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Μία τέτοια λύση θα προσφέρει την προοπτική ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους πολίτες της Κύπρου που υποφέρουν επί μακρώ».

Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι η μητρική πατρίδα τους που είναι η Κύπρος και η θετή τους χώρα που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο «έχουν μία πολύ μακρά κοινή και ιδιαίτερη ιστορία και έχουν διατηρήσει μία αναντίρρητα ανθεκτική σχέση που βασίζεται σε κοινές αξίες, αρχές και συμφέροντα».

«Ως εκ τούτου», συνεχίζουν απευθυνόμενοι προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, «σας προτρέπουμε να είστε η πρωταγωνίστρια στο να διασφαλιστεί ότι μία μακροημερεύουσα με διάρκεια λύση του Κυπριακού προβλήματος θα επιτευχθεί χωρίς εγγυητές και ξένα στρατεύματα».

Η επιστολή κλείνει με την επισήμανση ότι είναι πλέον πάνω από 43 χρόνια που η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη. Οι υπογράφοντες σημειώνουν επίσης ότι η άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, όπως ζητούν τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και η Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου 2012 «θα είναι το σημείο έναρξης και ο καταλύτης για την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού».

Την επιστολή υπογράφουν οι κ.κ. Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νικος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου και η κα Στέλλα Δινένη.

*Η επιστολή κοινοποιείται στους φιλοκύπριους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς, Δρ Μάθιου Όφορντ, Μάικ Φρηρ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Μάρτιν Βίκερς, Σέριλ Μάρεϊ, σερ Ντέιβιντ Αμές και Χέλεν Γουάτλεϊ.

2 thoughts on “Να προωθήσει δίκαιη λύση του Κυπριακού στη συνάντηση με Ερντογάν καλούν τη Μέι ομογενείς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.