Συνάντηση Μέι-Ερντογάν: Προτροπή του προέδρου της ΕΚΟ για το θέμα της Κύπρου

Να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρει η συνάντησή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν την προσεχή Τρίτη στο Λονδίνο ώστε να εγείρει θέματα που απασχολούν την Κύπρο σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, προτρέπει την Τερέζα Μέι με επιστολή του ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής [φωτο].

 Αρχικά ο κ. Καραολής επισημαίνει την εξαιρετική σχέση Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και τους στενούς διμερείς δεσμούς σε μια σειρά τομέων.

Στη συνέχεια παραθέτει τρία ζητήματα που απασχολούν την πολυπληθή κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με την Τουρκία, ενθαρρύνοντας τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό να τα θίξει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πρώτον, προτρέπει την κα Μέι να ρωτήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά πόσο είναι δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Hνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρατηρεί ότι μία σειρά σχολίων Τούρκων επισήμων μετά από την ατελέσφορη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα δείχνουν μία «ανησυχητική μετατόπιση  προς ένα σχέδιο ‘Β’, εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως σημειώνει ο κ. Καραολής στην επιστολή του, «τέτοια σχόλια υπονομεύουν τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επανενώσουν το νησί» και «είναι επίσης αντίθετα στην επί μακρώ θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταδικαστούν».

Η επιστολή χαρακτηρίζει τη συνάντηση της Τρίτης ως μία εξαιρετική ευκαιρία να μεταφερθεί στον Πρόεδρο Ερντογάν η «μη διφορούμενη θέση» της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ μίας λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Σ.Α. και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, καθώς και να καταστεί σαφές ότι το Λονδίνο δεν υποστηρίζει ιδέες για λύση εκτός παραμέτρων Ηνωμένων Εθνών ή για εφαρμογή κανενός ‘σχεδίου Β’.

Κατά δεύτερον, ο κ. Καραολής παρακαλεί την Πρωθυπουργό να επικοινωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι μία λύση που θα συνεχίζει την ισχύ της Συνθήκης Εγγυήσεων και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι «ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη».

Επισημαίνει τη σαφή θέση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Κύπρο, κάτι που σημαίνει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυητών και των επεμβατικών δικαιωμάτων, «μια θέση την οποία καταλαβαίνω ότι συμμερίζεται η βρετανική κυβέρνηση».

Ο κ. Καραολής επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη δραστικής μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα και μίας ξεκάθαρης καταληκτικής ημερομηνίας για την ολική αποχώρησή τους.

 «Μία επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο, κυρίαρχο και ‘κανονικό’ μέλος των Ηνωμένων Εθνών και δε χρειάζεται εγγυητές με το δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης, ούτε ξένα στρατεύματα στο νησί», τονίζεται στην επιστολή.

 Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει τον αποτροπιασμό των Κυπρίων της Βρετανίας από την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων για να μπλοκάρουν τις νόμιμες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκφράζει την ικανοποίηση της κοινότητας με τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην κυπριακή κυβέρνηση ως προς το δικαίωμα εξερεύνησης και αξιοποίησης των φυσικών της πόρων προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Αλλά καλεί την κα Μέι να προτρέψει τον Πρόεδρο Ερντογάν να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ και να αποφεύγει ενέργειες ή απειλές που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δε θα πρέπει να έχει θέση στον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα προς ένα νησί με τόσο στενούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Η επιστολή κλείνει με την εκτίμηση ότι η συνάντηση της Τρίτης αποτελεί ευκαιρία για την κα Μέι να επιτύχει μία διαφοροποίηση της κατάστασης στην Κύπρο που θα διαρκέσει: «Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία που παρουσιάζει η συνάντησή σας με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να συμβάλλετε θετικά στις προσπάθειες να επανενωθεί η Κύπρος προς όφελος όλων των Κυπρίων».

 ΚΥΠΕ

>>> Να προωθήσει δίκαιη λύση του Κυπριακού στη συνάντηση με Ερντογάν καλούν τη Μέι ομογενείς

2 thoughts on “Συνάντηση Μέι-Ερντογάν: Προτροπή του προέδρου της ΕΚΟ για το θέμα της Κύπρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.