Γαμήλιες καμπάνες στο Ριζοκάρπασο 27 χρόνια μετά

Ησαΐα χόρευε θα ψάλλει για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες ο παπά Ζαχαρίας. Ο μοναδικός εγκλωβισμένος ιερέας, ο οποίος το Σάββατο θα τελέσει στον ιερό ναό Αγίου Συνεσίου, στο Ριζοκάρπασο τον γάμο του Χρίστου και της Χριστίνας!

«Για ‘μας τους Καρπασίτες, και πιστεύω για όλο τον κυπριακό ελληνσμό είναι μεγάλο γεγονός αυτός ο γάμος, μετά από 27 συναπτά έτη!

Η ιστορία αγάπης του Χρίστου και της Χριστιάνας… σαν από παραμύθι!

Αφετηρία, ένα ταξίδι στο νησί πριν από περίπου 4 χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς.

«Εγώ ήρθα από Ρόδο  για διακοπές, ήρθα στα κατεχόμενα για τον Απόστολο Ανδρέα. Κι έτσι γνώρισα τον Χρίστο», λέει η νύφη, Χριστίνα Χαλκίτη.

Η αγάπη γιγαντώθηκε και οι επιλογές… μονόδρομος! Χωρίς ενδοιασμό και με ευχαρίστηση όμως!

«Είναι πιο ωραία η ζωή Ευτυχία μου στο Ριζοκάρπασο παρά στις ελεύθερες περιοχές να σου πω την αλήθεια», συμπληρώνει η Χριστίνα.

«Να σου πω ένα πράμα; Ποδά εγεννηθήκαμε, ποτά αναγιωθήκαμε, η δουλειά μας τούτη ένει, εννα πάω ποτζιεί…», λέει ο γαμπρός Χρίστος Αχιλλέως.

Τέσσερα χρόνια και δυο παιδιά μετά, ο Χρίστος και η Χριστίνα, αποφασίζουν ότι είναι πλέον η ώρα να φορέσουν στέφανα… Κανένα δίλημμα για το πού;

«Τούτον αποφάσισα! Λαλώ τους να κάμει τζ΄ενας Κυπραίος τον γάμο του δακάτω στο Ριζοκάρπασο. Ε ρε αφού εγεννήθηκες δακάτω, ποτζιεί τι θα πάεις να το κάμεις ποτζιεί; Τζείνος που θέλει ας έρτει. Εν τζ΄εν με το ζόρι που εννα τους φέρω!», λέει ο Χρίστος.

«Έπρεπε κάποιος να κάνει την αρχή δακάτω να παντρευτεί πρώτος. Έχουμε τόση νεολαία και κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία. Έτσι έπρεπε να κάνουμε την αρχή. Με την ευχή το παράδειγμά σας να το ακολουθήσουν κι άλλοι. Έτσι πιστεύω», συμπληρώνει η Χριστίνα.Γάμος παραδοσιακός… όλοι ευπρόσδεκτοι!

Με λαούτα και βιολιά, πομπή της νύφης στην εκκλησία και μετά… τρικούβερτο παραδοσιακό γλέντι για όλους!Και το φαγητό; Στα χέρια του γαμπρού. Κτηνοτρόφος 15 χρόνια, δεν προτίθεται ν΄ αφήσει τίποτα στην τύχη.

«Εγιώ δακάτω είμαι κτηνοτρόφος, εν τούτη η δουλειά μου, έχω τα κτηνά δικά μου, να σφάξω κτηνά δικά μου, να βάλω μεσ’ το φούρνο, να κάμω το τούτο μου, να μεν θελω να πάω να ‘γοράζω τζαι τα κρέατα», δηλώνει ο γαμπρός.

«Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να τον καλοδεχτούμε, με τον καλύτερό μας τρόπο!», συμπληρώνει η Χριστίνα.

Πολίτες αλλά και αξιωματούχοι ήδη “δήλωσαν συμμετοχή” και δεν πρόκειται να πάνε με άδεια χέρια.

«Η βοήθεια της πολιτείας πρέπει να είναι έμπρακτη και θα είναι», διαμηνύει ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου.

«Ένα νούμερο των 5 χιλιάδων ευρώ θα είναι σωστό διότι θα είναι δώρο του κυπριακού λαού προς ένα ανδρόγυνο εγκλωβισμένων. Κι αν θέλει ο πρόεδρος να το μεγαλώσει δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», λέει ο Ζ.Κουλίας.

«Το μοναδικό πράγμα που ζητεί το ζευγάρι είναι βοήθεια για ανέγερση δικής τους κατοικίας καθώς τώρα μένουν στο σπίτι της θείας του, μαζί με αρκετούς συγγενείς! Πέραν των δέκα άλλων!

Μένω εγώ, ο άντρας μου, τα δυο μου μωρά, ο κουνιάδος μου ο Συνέσης με τη γυναίκα του και το μωρό του, ο κουνιάδος μου ο Παναής με τη γυναίκα του και το μωρό του, και το άλλο του το μωρό ο Κυριάκος μας, μένει ο Δημήτρης μας, ο άλλος μου κουνιάδος (είναι ελεύθερος) και μένει και της κουνιάδας μου ο μικρός που πάει σε σχολείο στο Ριζοκάρπασο εδώ μαζί μας», λέει η Χριστίνα.

Και πάλι όμως δεν πτοούνται… με ή χωρίς αρωγή, θα βρουν τον τρόπο να μην ξεριζωθούν!

Ευτυχία Ανδρέου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.