Οι 7 πιο πλούσιοι Κύπριοι της Βρετανίας

Εφτά Κύπριοι βρίσκονται στη λίστα πλούσιων της Sunday Times ανάμεσα σε ένα κατάλογο των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων ή οικογενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο οποίος ενημερώνεται κάθε χρόνο.

Sir Stelios HajiIoannou and family

Ο πλουσιότερος Κύπριος στον κατάλογο είναι ο ιδρυτής της Easy Jet, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου με περιουσία  αξίας £ 2,95 δισεκατομμυρίων.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία easyjet καθώς και το Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου το περασμένο έτος. Χρηματοδοτεί υποτροφίες στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και αλλού. Ενώ έχει επίσης σημαντικό φιλανθρωπικό έργο προσφέροντας ανακούφιση από την ένδεια στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Alki David και η οικογένεια Λεβέντη 

Δεύτερος είναι ο  Alki David με περιουσία αξίας 2.2 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Νιγηρία ενώ οι γονείς του κατάγονται από την Κύπρο.

Ο David, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές στη Βρετανία, διαχειρίζεται το FilmOn, μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικτυακή επιχείρηση στο Διαδίκτυο, που επιτρέπει την πρόσβαση σε ζωντανή ροή HDTV μέσω Η / Υ, τηλεοράσεων και κινητών τηλεφώνων αξίας άνω των £ 500 εκατομμυρίων .

Ο ίδιος έχει ένα ποσοστό συμμετοχής 80% ενώ είναι μέλος της εξέχουσας οικογένειας Λεβέντη η οποία συγχώνευσε την παγκόσμια επιχείρηση εμφιάλωσης της με την Coca Cola για να δημιουργήσει τη διεθνή εταιρεία εμφιάλωσης ποτών Coca Cola HBC στο Λονδίνο.

Lazari family

Στην  3η θέση βρίσκεται η οικογένεια Lazari με περιουσία αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο Chris Lazaris άρχισε να ασχολείται με τη Drendie Girl και αργότερα ίδρυσε την Lazari Investments, βγάζοντας αμύθητα λεφτά από την άνθηση της εργοληπτικής βιομηχανίας στο Λονδίνο με 2,8 τ.μ. εμπορικού χώρου, καθώς και 113 κατοικίες και 731 ιδιοκτησίες. Τώρα  διευθύνεται από τα τρία παιδιά του Len, Nicholas και Andrie.

Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Lazari ξεπέρασαν τα £ 1,7 δισ. για το 2016/17, αν και ένας πρόσφατος μη δημοσιευμένος έλεγχος καταδεικνύει ότι ο αριθμός αυτός είναι πιο κοντά στα 1,88 δισ. Ευρώ.

John Christodoulou

Ο 4ος πλουσιότερος είναι ο 52χρονος Ιωάννης Χριστοδούλου με περιουσία £ 1,5 δις. Ο Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία και πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την τουρκική εισβολή.

Ο John είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος στο Canary Wharf  που περιλαμβάνει δύο πέντε αστέρων ξενοδοχεία το Marriot και Four Seasons. Έχει επίσης 2.000 οικιστικές και εμπορικές μονάδες στο κεντρικό Λονδίνο, καθώς και εκτάσεις γης στη  Βραζιλία, διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη καθώς  και το Hilton Tower του Μάντσεστερ και το Radisson Blu του Λίβερπουλ.

Theo Paphitis

Ο Theo Paphitis γεννήθηκε στη Λεμεσό, στην Κύπρο το 1959 και πήγε στην Αγγλία σε ηλικία έξι ετών με τους γονείς του. Η πρώτη του δουλειά, ήταν να φτιάχνει το τσάι στους Lloyd’s.

Οι τρεις κύριες επιχειρήσεις του είναι οι ανελκυστήρες Ryman, η  αλυσίδα υλικών Robert Dyas και Boux Avenue Lingerie.

Τα κέρδη του μεγιστοποιήθηκαν κατά την αύξηση της Ryman, ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία αυξήθηκαν από £ 5 εκατομμύρια το 2016/17 σε £ 55,9 εκατομμύρια. Ο Θόδωρος Παφίτης έχει επίσης στρατολογήσει το Strictly Come Dancing αστέρι Mollie King για την εταιρεία εσωρούχων Boux Avenue.

Ο Παφίτης ίδρυσε επίσης την αλυσίδα εσωρούχων της La Senza και κέρδισε £ 100 εκατομμύρια με την πώληση της. Έχει επίσης εμπορικές ιδιοκτησίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. και περιουσία που αξίζει £ 301 εκατομμύρια.

Stelios Stefanou

Με περιουσία £140 εκατομμυρίων ο Στέλιος Στεφάνου γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Οι γονείς του κατάγονται από το Κτήμα και την Πέγια στην Πάφο και  έφτασαν στην Αγγλία για σπουδές όπου και παρέμειναν.

Το 2007 πώλησε την εταιρεία Accord, για £147 εκατομμύρια ενώ ασχολέιται με το φιλανθρωπικό του ίδρυμα το οποίο βοηθά νέους και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη καθώς και την επιστημονική έρευνα.

John Fredriksen 

Πρόκειται για τον εφοπλιστή και δισεκατομμυριούχο που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης δεξαμενόπλοιων.

Είναι Νορβηγός και κατέχει Κυπριακή ιθαγένεια από τότε που η Νορβηγία κατέστησε αυστηρότερο το φορολογικό καθεστώς. Έκανε την τύχη του κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ τη δεκαετία του 1980. Είναι ο 19ος πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο με περιουσία αξίας £ 6.703 δισεκατομμυρίων.

Επιμέλεια: Αντρέας Πολυκάρπου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.