Χαρές το Σάββατο στο Ριζοκάρπασο – Για πρώτη φορά γάμος από το 1991

Ο Άγιος Συνέσιος είναι η μοναδική εκκλησία στην κατεχόμενη περιοχή του Ριζοκαρπάσου η οποία ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία της. Για πρώτη φορά από το 1991 θα χτυπήσει το ερχόμενο Σάββατο χαρμόσυνα η καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Συνεσίου, αφού πρόκειται να τελεστεί γάμος ζευγαριού εγκλωβισμένων. 

Ο Χρίστος Αχιλλέως, ο οποίος προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικογένεια Ριζοκαρπασιτών και είναι ένα από 13 αδέλφια, μαζί με την εκλεκτή του Χριστίνα Χαλκίτη, από τη Ρόδο, θα δέχονται συγχαρητήρια από τις 19.00 του Σαββάτου στο κέντρο «Γιαννάκης» στον Άγιο Θέρισσο.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στάθηκε στη σημασία του γάμου του ζευγαριού εγκλωβισμένων, σημειώνοντας ότι ξαναζωντανεύει το Ριζοκάρπασο. Ο κ. Φαλάς εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι το 1991 ήταν η τελευταία χρονιά κατά την οποία είχαν γίνει δύο γάμοι εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Φαλά, στην περιοχή έχει επιστρέψει και επανεγκατασταθεί πρόσφατα αριθμός Καρπασιτών. Όπως είπε, πρόκειται για περίπου καμιά 15αριά οικογένειες, οι οποίες έχουν επιδιορθώσει τα σπίτια τους και άρχισαν επίσης να δραστηριοποιούνται στο Ριζοκάρπασο επαγγελματικά. Αναφέρθηκε ακόμη στο παράδειγμα των τριών εστιατορίων ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ ανέδειξε ότι έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί που επιβάλλονταν στους ψαράδες για άσκηση του επαγγέλματος στην περιοχή, ενώ στους εγκλωβισμένους επιτρέπεται επίσης, υπό όρους, η καλλιέργεια χωραφιών.

Ο Άγιος Συνέσιος είναι η μοναδική εκκλησία στην κατεχόμενη περιοχή η οποία ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μυστήριο του γάμου θα τελέσει ο πατήρ Ζαχαρίας, ο μοναδικός ιερέας ο οποίος ζει στο Ριζοκάρπασο. Σήμερα σε ολόκληρο το Ριζοκάρπασο ζουν 410 Καρπασίτες, Ε/Κ και Μαρωνίτες. 

Φαλάς: Ελπίζω η Αρχιεπισκοπή να «μην φάει» τον Παπαζαχαρία

Με λύσσα θα αντιδράσουν οι Καρπασίτες σε περίπτωση απόπειρας αντικατάστασης του Παπαζαχαρία, τόνισε στον «Πολίτη» ο Νίκος Φαλάς.

Ασπίδα προστασίας στον Παπαζαχαρία, τον ιερέα του Αποστόλου Ανδρέα, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς.

Μιλώντας για τον γάμο που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Καρπασία, ο κ. Φαλάς εξέφρασε την ελπίδα πως η Αρχιεπισκοπή δεν θα προσπαθήσει «να φάει» τον Παπαζαχαρία, επικαλούμενοι την ηλικία του.

«Όταν έγινε ένα συνέδριο στην Αρχιεπίσκοπη, ο Μακαριότατος μίλησε για επάνδρωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα με μοναχούς. Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ενοριακή εκκλησία του Ριζοκαρπάσου από την ίδρυσή του. Είναι η μοναδική περίπτωση στην Κύπρο, που δεν ανήκει ιδιοκτησιακά στην Εκκλησία της Κύπρου, αλλά στην ενορία Ριζοκαρπάσου», πρόσθεσε.

Μάλιστα σημείωσε πως «Θα αντιδράσουμε με λύσσα αν γίνει προσπάθεια αντικατάστασης του Παπαζαχαρία. Αυτός κράτησε την Καρπασία, αυτός πρόσφερε και προσφέρει στους εγκλωβισμένους και είναι τιμή για όλους μας».

Σε ερώτηση αν ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να βάλει χέρι στα έσοδα του Αποστόλου Ανδρέα, ο κ. Φαλάς απάντησε πως «αν θέλει δεν θα τα καταφέρει». 

“Πολίτης”

>>> Γαμήλιες καμπάνες στο Ριζοκάρπασο 27 χρόνια μετά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.