Η Άγκυρα επικαλείται τη Γάζα για να ζητά εγγυήσεις

Τα γεγονότα στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας επικαλείται τώρα η Άγκυρα προκειμένου να στηρίξει την αξίωσή της για διατήρηση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος Αντιπροέδρος, Ρετζέπ Ακντάγ, συνδέοντας, κατά τρόπο εξωφρενικό, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιχείρησε να στείλει το μήνυμα πως εάν δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε ούτε λίγο ούτε πολύ οι Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με τους Παλαιστινίους. Άδραξε την ευκαιρία να στείλει και το μήνυμα ότι η μόνη χώρα που στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων είναι η Τουρκία.

O Τούρκος Αντιπρόεδρος ήταν χθες στα κατεχόμενα και είχε συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν. Κατά τη συνάντησή του με τον Ερχιουρμάν, ο κ. Ακντάγ εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και είπε ότι η Τουρκία ύψωσε τη δυνατότερη φωνή για το ζήτημα.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία επικοινώνησε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μεταφερθούν οι τραυματίες στην Τουρκία, αλλά το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν έδωσαν την άδεια για την πραγματοποίηση πτήσεων.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνουν τέτοιες επιθέσεις και δείχνουν τη σημασία της ύπαρξης εγγυήσεων και στρατού της Τουρκίας στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι υπάρχει ιστορικός δεσμός μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους και δεν μπορεί να διασπαστεί στο μέλλον.

Υπενθύμισε ότι σκοπεύει να επισκέπτεται τα κατεχόμενα μια φορά τον μήνα και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη βελτίωση του ψευδοκράτους.

Από πλευράς του ο κ. Ερχιουρμάν σημείωσε ότι τα συμβάντα στην Παλαιστίνη είναι απαράδεκτα όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ευαισθησία και η αντίδραση της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου ανησυχούν για το θέμα. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας επηρεάζει αρνητικά την οικονομία του ψευδοκράτους και ότι το θέμα θα συζητηθεί επίσης με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο. Ανέφερε ακόμα ότι τα πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους θα αρχίσουν αν εφαρμόζονται σύντομα.

Ο κ. Ακντάγ συναντήθηκε επίσης με τον «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί κάποια χωριά. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης κατά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος-τρομοκράτης, επιτιθέμενο στους μουσουλμάνους της Παλαιστίνης με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αυτό, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί μέχρι ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα πουν «τέρμα».

Πριν από την άφιξη Ακντάγ στα κατεχόμενα ο Κουντρέτ Οζερσάι φρόντισε με ανακοίνωσή του να κινηθεί εντός του πλαισίου που θέλει η Άγκυρα. Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα καταδίκασε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τα όσα συνέβησαν στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση το «υπεξ» εκφράζει λύπη για τα συμβάντα. Οι διενέξεις, σημειώνει, πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό διάλογο και κάλεσε τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να πάρουν μέτρα.

Αναφέρει επίσης ότι η έκτακτη συνάντηση του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη με πρωτοβουλία της Τουρκίας είναι σημαντική και προσθέτει ότι το ψευδοκράτος θα πάρει μέρος στη συνάντηση για να δείξει ακόμη μια φορά τη βούλησή του να είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας και για να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τον λαό της Παλαιστίνης.

Το «υπουργείο» προσθέτει ότι η ασφάλεια είναι σημαντική για την ύπαρξη μιας κοινότητας και όσοι δεν θέλουν να κατανοήσουν τον λόγο που οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν ένα αποτελεσματικό σύστημα εγγυήσεων θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη πολύ προσεκτικά.

Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.