Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ζητά μπλόκο για την Τουρκία

Την επικίνδυνη και τυχοδιωκτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια ώς και τη Μέση Ανατολή ανέδειξε προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων κατέδειξε μέσω δύο μηνυμάτων το επικίνδυνο της δράσης της Τουρκίας. Το έπραξε υπογραμμίζοντας πως μόνο η ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, τονίζοντας την ίδια ώρα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Στην παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο ΠτΔ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι συμφωνούμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά στην Ευρώπη». Το μέλλον τους επομένως, είπε ο Ν. Αναστασιάδης, δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό και η σημερινή Σύνοδος αποτελεί επαναβεβαίωση αυτού του δεδομένου. Και συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την πρωτοβουλία του να συγκληθεί η σύνοδος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η πρόκληση για την ΕΕ είναι «να πείσει τους ίδιους τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ότι οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να τους καλωσορίσουν στους κόλπους της, και ότι οι θυσίες που συνεπάγονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν δεν θα είναι χωρίς αντίκρισμα». Περαιτέρω υπογράμμισε πως «ένα από τα σημαντικά θέματα είναι μια δράση της ΕΕ και που αφορά την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, σε όλες τις διαστάσεις της, τόσο εντός των Δυτικών Βαλκανίων όσο και με την ΕΕ. Ως νησιωτικό κράτος, κατανοούμε πλήρως, συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε τη σημασία δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου διασυνδέσεων και δυνατοτήτων στους τομείς κλειδιά των μεταφορών, της ενέργειας, και στον ψηφιακό, οικονομικό και ανθρώπινο τομέα». Ακόμα υπογράμμισε πως «η συνδεσιμότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας της περιοχής, καθώς και για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί πως είναι «αυτονόητο και αποδεκτό από όλους μας πως η γεωγραφία των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με την οποία μοιράζονται χερσαία σύνορα πέντε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθιστά την έννοια της ασφάλειας της ΕΕ αλληλένδετη με την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια». Πρόσθεσε ότι «πέραν των πολύ συγκεκριμένων και εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και άλλα, θα ήθελα να κάνω αναφορά στο ζήτημα της διογκούμενης –πολλές φορές διαπιστώνουμε να είναι και ενορχηστρωμένη– διείσδυσης τρίτων χωρών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για τον τρόπο που επηρεάζει ή ενδεχόμενα να επηρεάζει αυτό το φαινόμενο και την ίδια την Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο ΠτΔ κατέδειξε τον ρόλο της Τουρκίας: «Παρακολουθούμε με ανησυχία, και οφείλουμε να συζητήσουμε τον ρόλο που επιχειρούν να διαδραματίσουν κάποια κράτη, όπως, ιδιαίτερα, η Τουρκία, και τον βαθμό που ο ρόλος αυτός μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα», αναφέροντας ότι «με πρόσχημα την προστασία μειονοτήτων στην πραγματικότητα απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή». Τέλος ανέφερε ότι «η ΕΕ είναι ο μόνος αξιόπιστος εταίρος που εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών μας. Καμιά τρίτη δύναμη δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα ελπιδοφόρο αύριο για την ευρύτερη περιοχή και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά», είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι μέσα από τις δράσεις της η ΕΕ πρέπει να δει πώς αποτρέπει τη δυνατότητα παρεμβάσεων από τρίτους.

ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης ζήτησε τη στήριξη της Βρετανίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον Τύπο στη Σόφια, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Το Κυπριακό και οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου, όπως ανακοίνωσε ο Πρ. Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είχε την ευκαιρία, εκτός των άλλων επαφών, να έχει συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και συζήτησαν για το Κυπριακό».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ: Το μέλλον τους είναι στην ΕΕ 

«Δεν βλέπω κανένα άλλο μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από εκείνο της ΕΕ. Καμία εναλλακτική λύση, κανένα σχέδιο Β. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην κοινότητά μας». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, χθες στη Σόφια.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, σε διαβούλευση με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν στη Σόφια μια κοινή δήλωση 17 σημείων, στην οποία η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική ένταξής τους σε αυτήν.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.