Βρετανο-Τουρκική συνάντηση: Στο ράφι το Κυπριακό μέχρι νεωτέρας

Η ατζέντα των προτεραιοτήτων της Άγκυρας έχει αλλάξει και το Κυπριακό έχει μπει στο ράφι μέχρι νεωτέρας. Ούτως ή άλλως, για την τουρκική κυβέρνηση το Κυπριακό βρισκόταν στο περιθώριο εδώ και καιρό και δεν υπήρχε διάθεση ή πρόθεση να σπρώξουν τη διαδικασία προς τα εμπρός.

Συγκεκριμένα: α) Επιχείρησε να οδηγήσει τη συζήτηση και τις συνομιλίες πάνω σε μιαν άλλη βάση βάζοντας στο τραπέζι της τουρκοκυπριακής πλευράς τα θέματα της λύσης δύο κρατών και της συνομοσπονδίας, β) Κρατά κλειδωμένη την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να στείλουν αντιπρόσωπο του ΓΓ για να εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, γ) Οι πιέσεις που δέχεται ο Ερντογάν στον τομέα της οικονομίας τον σπρώχνουν να ενισχύσει συνεργασίες, και δ) Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Τούρκου Προέδρου.

Το πρόσφατο ταξίδι του Ερντογάν στο Λονδίνο είναι ένα σαφές δείγμα των προτεραιοτήτων της Άγκυρας στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το Κυπριακό. Η συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη Σόφια, με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα όσα γνώριζε η Λευκωσία προηγουμένως, ότι δηλαδή το Κυπριακό ήταν εκτός της βρετανο-τουρκικής συνάντησης. 

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πως η ουσιαστική κινητικότητα και οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα έρθουν τον Σεπτέμβρη. Στο μεσοδιάστημα δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική εξέλιξη πλην από την αποστολή εκπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ. Κι αυτή αν γίνει θα είναι μετά τις τουρκικές εκλογές.

Για την κυπριακή αντιπολίτευση [ΑΚΕΛ] μερίδιο ευθύνης στο να αναβιώσουν οι προσπάθειες στο Κυπριακό φέρει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις χειρονομίες του Μουσταφά Ακιντζί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα καταγράφονται και αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Τελευταίο περιστατικό η κίνηση εντός του αμερικανικού κογκρέσου να μπλοκαριστεί η αποστολή στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία. Το σχέδιο νόμου έχει εγκριθεί επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές και θα ακολουθήσει συζήτηση. Οι κινήσεις αυτές γίνονται με στόχο την αποστολή σημαντικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία όπως είναι τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35.

“Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.