Σάλμα Χάγιεκ: «Θα έπρεπε να είχαμε θυμώσει νωρίτερα»

Το περασμένο Σάββατο, λαός συνέρευσε στο Γκραν Παλέ στις Κάννες για να δει τη Σάλμα Χάγιεκ, την Κέιτ Μπλάνσετ και άλλες 80 γυναίκες που στήθηκαν στο κόκκινο χαλί για να θυμίσουν την απουσία ισότητας των δύο φύλων στο φεστιβάλ. Ήταν 82 συνολικά, όσες και οι γυναίκες σκηνοθέτιδες που, από το 1947, σκηνοθέτησαν ταινίες που διαγωνίστηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Νομίζω ότι μιλάμε πολύ» είπε, σύμφωνα με το βρετανικό Elle, η Χάγιεκ στην εκδήλωση Kering-Variety Women in Motion, «αλλά, αυτή η εικόνα, ναι, έμοιαζε σαν να είμαστε πολλές, αλλά ήμασταν ένας τόσο μικρός αριθμός».

Έχει προσωπικούς λόγους η Σάλμα να ζητά να αλλάξει αυτή η ανισότητα φύλων. Έχει υποστηρίξει ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν την παρενόχλησε σεξουαλικά στη διάρκεια των γυρισμάτων της «Φρίντα» το 2002: «Η γκάμα εργαλείων του για να πείθει ήταν από γλυκόλογα μέχρι εκείνη τη φορά που σε μια έκρηξη είπε αυτές τις τρομακτικές κουβέντες “θα σε σκοτώσω, μη σου περνάει απ’ το μυαλό ότι δεν μπορώ να το κάνω”» (βεβαίως ο Γουάινστιν έχει αρνηθεί το συμβάν).

Παρότι προτείνει στις γυναίκες ότι «τώρα είναι ο καιρός να δράσουμε» για να αντιμετωπίσουμε τη μη ισορροπία εξουσίας, η Σάλμα υπογράμμισε ότι, ως παραγωγός η ίδια, ασχολείται έντονα με το να βάζει γυναίκες τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, αλλά δεν μπορεί να βρει αρκετές γυναίκες σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Τόνισε, επίσης, ότι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που κρατά τις γυναίκες έξω από τη βιομηχανία του κινηματογράφου είναι η διαφορά στις απολαβές (υπέρ των ανδρών).

Συνέστησε υπομονή – και επιμονή – και προειδοποίησε ότι η αλλαγή σε αυτό θα πάρει χρόνο. Και το συνέκρινε με το να θέλεις να χάσεις 20 κιλά τη μέρα. Το πρόβλημα είναι ότι «πριν, ήμασταν σε μια αδράνεια αποδοχής (αυτής της κατάστασης)…θα έπρεπε να είχαμε θυμώσει νωρίτερα. Θα έπρεπε να είχαμε μαζευτεί όλες μας, νωρίτερα» κατέληξε η Σάλμα Χάγιεκ.

Emilia Clarke: «Με πλήρωναν όσο και τους άντρες»

Η κουβέντα για το κατά πόσον οι γυναίκες ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αμείβονταν όσο και οι άντρες συνάδελφοι τους έχει ανάψει για τα καλά. Και η Emilia Clarke μπαίνει στην κουβέντα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Women in Motion» της Kering, την Τρίτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου προβαλλόταν η ταινία της «Solo: A Star Wars Story», η Κλαρκ είπε ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στο «Game of Thrones» συνοδευόταν από μια «ουδέτερη ως προς το φύλο» επιταγή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.