Έρευνα μελετά αν τα χταπόδια μπορεί να προήλθαν από το διάστημα

Έκθεση που υπογράφεται από 33 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο επιχειρεί να ρίξει φως στην καταγωγή των χταποδιών, σημειώνοντας πως το είδος μπορεί να έχει… εξωγήινες ρίζες.

Η θεωρία που υποστηρίζει πως το μαλάκιο αποτελεί εξέλιξη ενός είδος κεφαλόποδου που ζούσε στη Γη πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια φαίνεται πως καταρρέει. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι γενετικές διαφορές μεταξύ των δύο ειδών είναι πολύ μεγάλες και τέτοια εξέλιξη των χταποδιών θα ήταν αδύναμη μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Progress in Biophysics and Molecular Biology», τα χταπόδια έχουν ένα εξελιγμένο νευρικό σύστημα, σώματα που αλλάζουν μορφή και τη δυνατότητα να καμουφλάρουν την παρουσία τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα κεφαλόποδα δεν έχουν τέτοια χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προσφάτως ανακαλύφθηκε πως τα χταπόδια, παρότι έχουν σταθερό DNA, μπορούν να αλλάξουν το RNA τους ώστε να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες αυτά τα χαρακτηριστικά «φαίνεται πως τα έχουν δανειστεί από ένα… μακρινό μέλλον». Ήτοι, τα χταπόδια είναι εξαιρετικά εξελιγμένα για τα δεδομένα του πλανήτη Γη.

Όπως σημειώνει το Sputnik, Οι επιστήμονες αναφέρουν πως «κρυοσυντηρημένα και προστατευμένα γονιμοποιημένα αυγά χταποδιών» ίσως έφτασαν στη Γη μέσω ενός κομήτη.

Οι υπογράφοντες την έρευνα παραδέχονται πως η θεωρία τους αντιτίθεται στα υπάρχοντα πιστεύω σχετικά με τα μαλάκια, αλλά σημειώνουν πως ακόμη και αν τα χταπόδια έφτασαν από τα διάστημα αυτό δεν αποκλείει πως εξελίχθηκαν στη Γη.

Ο βιολόγος Karin Moelling από το Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής Max Planck του Βερολίνου υποστήριξε πως η θεωρία της έκθεσης δεν μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά. Ακόμη ένας επιστήμονας, ο Keith Baverstock από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, δήλωσε πως η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες σχετικά με την εξέλιξη των χταποδιών δεν είναι η μόνη πιθανή.

Πηγή:  CNN.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.