Κυβέρνηση: Προσπερνούν την επιστολή Χριστόφια

Προσπερνούν και δεν σχολιάζουν την επιστολή Δημήτρη Χριστόφια Προεδρικό και Πινδάρου. Η επιστολή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες χθες στα χέρια του Προέδρου Αναστασιάδη.

Πηγές από το Προεδρικό αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση, από τη στιγμή που η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και δημοσίως, να απαντηθεί σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται εκ πρώτης όψεως είναι ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία αντιπαράθεσης με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Από το Προεδρικό θεωρούν ότι στις αναφορές του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ήδη δοθεί απάντηση, εφόσον η επιστολή Χριστόφια κυμαίνεται στη γραμμή που κυμαίνονται και οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ στις οποίες η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. «Δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει και το ΑΚΕΛ, αλλά δεν θα δώσει απάντηση για αυτά που αναφέρει, αν δέχεται μία στρατηγική συμφωνία με συνέχιση των εγγυήσεων και παραμονή του κατοχικού στρατού. Διότι ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν αναφέρεται σε κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατού», ανέφερε κυβερνητική πηγή στον «Φ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η αντίδραση της Πινδάρου, η οποία ουσιαστικά δεν μπαίνει στη διαδικασία να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Δημήτρη Χριστόφια.

Αντίδραση από το ΔΗΚΟ

Η αντίδραση στο περιεχόμενο της επιστολής καταγράφηκε χθες από το ΔΗΚΟ, το οποίο εστίασε στην αναφορά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα του αγωγού για το Φυσικό Αέριο μέσω Τουρκίας. Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η θέση αυτή εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για έλεγχο των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ξεκάθαρα, ότι η εν λόγω διευθέτηση, πρέπει να απορριφθεί εκ προοιμίου, είτε πριν, είτε μετά τη λύση του Κυπριακού», σημειώνει, καλώντας το ΑΚΕΛ να δηλώσει εάν υιοθετεί τη συγκεκριμένη θέση.

Έντονη κριτική

Ο Δημήτρης Χριστόφιας στην επιστολή του (η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή) ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι όταν ο κ. Ακιντζί δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο είναι ένα και μοναδικό, όπως αναφέρει, αδειάζει την πλευρά μας. «Από δικής μας πλευράς διαπιστώνω μία απροθυμία, η οποία εκφράζεται με διάφορους δικολαβισμούς σε σχέση με το ποιο είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, σε σχέση με τις προθέσεις Ακιντζί που θεωρώ ότι είναι έντιμες, καθώς και σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας, που δεν θεωρώ ότι είναι έντιμες», αναφέρει.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτει ότι η Τουρκία χρειάζεται κίνητρο, το οποίο έχει σχέση με τους υδρογονάνθρακες και τη μελλοντική εκμετάλλευσή τους, «Το πιο αποτελεσματικό κίνητρο να τηρήσει η Τουρκία θετική στάση για την επίλυση του Κυπριακού αποτελεί η εξαγγελία πρόθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίλυση του Κυπριακού να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας», σημειώνει, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επίλυση του Κυπριακού.

Καλεί επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να πάψει», όπως αναφέρει, να παίζει σε δύο ή και περισσότερα ταμπλό. «Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την ερωτοτροπία σας με όλους τους αντιομοσπονδιακούς στην ελληνοκυριακή πλευρά», σημειώνει, αναφέροντας ως παράδειγμα τους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, τον Αρχιεπίσκοπο, το ΕΛΑΜ και «τους διάφορους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου που κατά την άποψή μου, τάσσονται με παρρησία εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Δημήτρης Χριστόφιας καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ακιντζί, υποδεικνύοντάς του ότι τις όποιες απόψεις και διορθωτικές κινήσεις μπορεί να τις διεκδικήσει στη διάρκεια ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. «Το διακύβευμα δεν είναι οι όποιες προσωπικές φιλοδοξίες κανενός. Είναι η επιβίωση και η ευτυχία των μελλοντικών γενιών. Ιδού η Ρόδος κύριε Πρόεδρε», καταλήγει στην επιστολή του ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Επιμένει το ΑΚΕΛ

Στην ίδια γραμμή με τις αναφορές Χριστόφια ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του γγ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού πριν την αναχώρηση για τη Γαλλία. Ο Άντρος Κυπριανού αφού ανέφερε ότι δεν αναμένει να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, πρόσθεσε ότι το έδαφος πρέπει να προετοιμαστεί.

Ο γγ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην πρόταση Ακιντζί, λέγοντας ότι «όσο παρέρχεται ο χρόνος τα προβλήματα μεγεθύνονται και το να λέει ο κύριος Προδρόμου ότι η δική μας πλευρά ήταν η πρώτη που είπε ότι είναι έτοιμη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί πουθενά. O κ. Ακιντζί έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση. Θα έπρεπε  η αντίδραση της Κυβέρνησης σε αυτή την πρόταση να ήταν θετική κατά την άποψή μας».

Επαφές στο Παρίσι

Για επαφές στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σήμερα θα έχει πρόγευμα με την κ. Sarah El Hairy, βουλευτή και πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας- Κύπρου και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον κ. Φιλίπ Σετόν, Διευθυντή για Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθως με τον Αλέξη Λαμέκ, Αναπληρωτή Πρεσβευτή της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Διευθυντή Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Γαλλοφωνίας. Αργότερα θα έχει συνάντηση με μέλη της Ομάδας Κυπρο-Γαλλικής Φιλίας στη Γερουσία.

Αύριο, ο Άντρος Κυπριανού θα έχει πρόγευμα με τον γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Pierre Laurent στη Γερουσία.

 Φρίξος Δαλίτης, “Φ”

>>> Χριστόφιας προς ΠτΔ: Ανταποκριθείτε στην πρόσκληση Ακιντζί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.