Ο ΠτΔ ετοιμάζεται για τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογο του, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ερεβάν, ότι προχωρούν οι διεργασίες για την τριμερή διακοινοβουλευτική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας, η πρώτη συνάντηση της οποίας θα γίνει στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών τους, που ακολούθησαν την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Ara Babloyan, ο κ. Συλλούρης είπε πως έγινε η προεργασία για την τριμερή με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

Ενημέρωσε, επίσης, την αρμενική αντιπροσωπεία ότι κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από το Ερεβάν, σε νέα συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, θα τεθεί εκ νέου η τριμερής.

«Αναμένουμε να γίνει η συνάντηση σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας και θα ακολουθήσει η φιλοξενία της τριμερούς στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο Babloyan, στο πλαίσιο της διευρυμένης συνάντησης, ανέφερε πως η Αρμενία αναμένει ότι η Κύπρος (Βουλή των Αντιπροσώπων), θα κυρώσει σύντομα την ενισχυμένη εταιρική σχέση Ε.Ε.- Αρμενίας.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Ara Babloyan παρέθεσε επίσημο δείπνο στην υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία, στις εγκαταστάσεις εργοστασίου χαλιών όπου ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Βουλευτές ξεναγήθηκαν, ενημερώθηκαν για την τεχνοτροπία, τα υλικά και την πολιτιστική αξία στην ιστορική διαδρομή του αρμενικού έθνους που έχει η κατασκευή των χειροποίητων αρμενικών χαλιών. 

Στη διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες, ο κ. Συλλούρης είπε ότι συμφωνήσαμε ότι οι ισχυροί διαχρονικοί δεσμοί, πρέπει και οφείλουμε εμείς να τους μετατρέψουμε σε πρακτική συνεργασία των λαών μας, σε ανθρώπινο, επιχειρηματικό επίπεδο, σε επίπεδο έρευνας, τεχνολογίας, μόρφωσης.

Ευχαρίστησε τον αντιπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι ο πρώτος από τις 4.000 πρεσβευτές που έχει η Αρμενία στην Κύπρο και για εμάς είναι ο βασικός εκπρόσωπος όχι μόνο των Κυπρίων Αρμενίων, αλλά και των Αρμενίων της Διασποράς και μέσω του εργαζόμαστε πολύ συστηματικά για την εκδήλωση που θα κάνουμε τον Οκτώβρη και τις συνεργασίες που θα ακολουθήσουν με πρακτικές εφαρμογές όπως συμφωνήθηκε.

Ο κ. Συλλούρης δήλωσε βέβαιος ότι «το μέλλον ανήκει στη συνεργασία των λαών μας, η οποία γίνεται στη βάση της χρηστής διοίκησης, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και όχι της βαρβαρότητας και της επιθετικότητας».

Κληθείς από τους Αρμένιους δημοσιογράφους να αναφερθεί στην εκδήλωση που προγραμματίζεται τον Οκτώβρη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πρόκειται για έκθεση για την αρμενική γενοκτονία, που θα γίνει το Φθινόπωρο στην Κύπρο.

Εξέφρασε, ακολούθως, την ελπίδα ότι η εκδήλωση θα συγχρονιστεί με ένα συνέδριο που έχουμε μεταξύ ελλαδικής και κυπριακής Βουλής, που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των πολιτειακών μας συστημάτων και διαβεβαίωσε ότι θα δουλέψουμε συστηματικά για την προβολή της.

«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία ευρύτερη διάσταση, περιλαμβάνοντας έκθεση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ίσως και άλλων», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Ara Babloyan είπε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενισχύσει την προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε πως οι ειλικρινείς και ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εδράζονται στις πνευματικές, πολιτισμικές και ιστορικές ομοιότητες και στο κοινό σύστημα αξιών και την εθνική μας μοίρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε εποικοδομητικά και σε κάθε λεπτομέρεια θέματα που μας αφορούν και την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής μας συνεργασίας και των διακοινοβουλευτικών μας σχέσεων, είπε και ανέφερε πως για την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας έχουμε επισημάνει την ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών των διακοινοβουλευτικών επιτροπών μεταξύ των χωρών μας.

Επεσήμανε και τόνισε την μεγάλη συνεισφορά του Αντιπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή στην ενίσχυση των διακρατικών και διακοινοβουλευτικών σχέσεων της Κύπρου με την Αρμενία.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Αρμενίων είπε, ακόμα, ότι συζητήθηκε η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για τριμερές πλαίσιο κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Κατά τη συνάντηση ανασκοπήθηκαν και οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, συνέχισε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, προσθέτοντας ότι σε όλα τα φόρα έχουμε αλληλοϋποστήριξη στα θέματα εθνικής σημασίας.

Αναφερθήκαμε στο θέμα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας και στο γεγονός ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, η οποία το 1975 αναγνώρισε και καταδίκασε τη Γενοκτονία.

Ο κ. Babloyan έκανε, επίσης, αναφορά στην ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας, που ψήφισε με νόμο η Βουλή.

Είπε, ακόμα, πως συζητήθηκε η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της υπογραφής και εφαρμογής της διευρυμένης και ενισχυμένης εταιρικής σχέσης της Αρμενίας και την επικύρωση της συμφωνίας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η αρμενική πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαίωσε.

Κατά τη διευρυμένη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας αναφέρθηκε στην αναγνώριση από το αρμενικό κοινοβούλιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

>>> Aντίσταση στην Τουρκική άρνηση: «Κοινός αγώνας για την αναγνώριση των γενοκτονιών»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.