Πομπέο: Μας προβληματίζει η στάση της Τουρκίας

Κοτζιάς: Δεν μας πιέζουν οι ΗΠΑ για το Σκοπιανό.

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, στην Ουάσινγκτον και ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν τόσο η τουρκική συμπεριφορά, όσο και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ακόμη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Μέσης Ανατολής. «Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κύπρου στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς έπειτα από τη συνάντηση.

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. «Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ», είπε σχετικά ο κ. Κοτζιάς. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, η Ουάσινγκτον είναι σκεπτική για το ζήτημα των εξοπλισμών προς την Τουρκία.

Το Σκοπιανό δεν συζητήθηκε με τον Μάικ Πομπέο, είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, αλλά σημείωσε ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. Σε ερώτηση αν υπήρξε προτροπή για να κλείσει το θέμα, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις».

Ακόμη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Αθήνας, για την ανάγκη να υιοθετηθεί μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς για την ΠΓΔΜ.

Ο Πομπέο επαίνεσε τη χώρα μας για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να αντιμετωπίσει προκλήσεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζονται άριστες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ -Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Ο Μάικ Πομπέο και ο Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν την άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας, σε βασικούς τομείς συνεργασίας. Ο Αμερικανός υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση προκλήσεων στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Επίσης εξέφρασε τη συνεχιζόμενη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.

Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σε αυτά και άλλα διμερή ζητήματα, της περιοχής και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

One thought on “Πομπέο: Μας προβληματίζει η στάση της Τουρκίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.