Τι είπε ο Ρωσοπόντιος κοσμοναύτης όταν πήγε στο Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν την ιερή πολιτεία και ήταν και η τρίτη φορά που πέρασε την πύλη της Μονής Βατοπαιδίου.

Εκεί, μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση του πατέρα Τιμόθεου, αν πρόκειται να πετάξει για έκτη φορά στο Διάστημα, απάντησε αφοπλιστικά: «Μόνο ο Θεός ξέρει!».

«Ο Θεόδωρος είναι επιστήμονας, αλλά πιστεύει στον Θεό», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 34χρονος ανιψιός του κοσμοναύτη Χριστόφορος Αϊβαζίδης, ο οποίος συνόδευσε τον θείο του σε αυτό το προσκύνημα στο Άγιο Όρος.

«Ο θείος, κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα, προσκυνάει στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Μονή, στο Βέρμιο», λέει ο κ. Αϊβαζίδης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει τη βαθιά πίστη τού ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη, κάτι που επιβεβαιώνει και η 83χρονη μητέρα του, Μικρούλα Γραμματικοπούλου, η οποία κατοικεί στη Σίνδο.

Ο πατέρας Τιμόθεος ξενάγησε τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν στο Μουσείο της Μονής Βατοπαιδίου και του έδειξε φωτογραφίες από άλλους Ρώσους κοσμοναύτες που έχουν επισκεφθεί τη Μονή, με τον ίδιο να τους αναγνωρίζει, λέγοντας: «Ναι, τους ξέρω, είναι συνάδελφοι».

Το προσκύνημα του Θεοδώρου Γιορτσίχιν στη Μονή Βατοπαιδίου ολοκληρώθηκε με ένα λιτό αλλά γευστικό αγιορείτικο γεύμα. «Του αρέσει πολύ το κόκκινο κρασί. Το ήπιε και με πλατύ χαμόγελο είπε: “Το καλό κρασί το κρατάμε για το τέλος!”», σημειώνει ο ανιψιός του.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης. Ιδιαίτερη πατρίδα του υπερήφανου για τις ποντιακές ρίζες του κοσμοναύτη είναι η πόλη Βατούμ, στη Μαύρη Θάλασσα. Η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 και σήμερα οι γονείς και τα αδέλφια του κατοικούν στη Σίνδο.

Έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια και συνολικά 537 ημέρες παραμονής στο διάστημα και έχει «περπατήσει» 52 ώρες στο κενό. Κατέχει την έκτη θέση μεταξύ όλων των κοσμοναυτών στον κόσμο και αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα.

Στην Ελλάδα, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν ήρθε με αφορμή την τιμητική εκδήλωση «Πόντος Παντού», αφιερωμένη στην προσωπικότητά του, που διοργάνωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών (αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού) της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.