Ας τον δέρνατε τον πεζεβέγκη!

Θα πεθάνω και ο ιμάμης θα προσευχηθεί για την ψυχή του Ραούφ Ντενκτάς πάνω από το κεφάλι μου!

Του Σενέρ Λεβέντ, εκδότη της Τ/κ εφημερίδας “ΑΦΡΙΚΑ”

«Αυτή είναι η πατρίδα μου; Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα; Είναι πράγματι η Κύπρος αυτό το μέρος; Η Λευκωσία;». Όλοι παραμένουν σιωπηλοί..

Είμαι τόσα χρόνια Κύπριος. Και Λευκωσιάτης. Αλλά βλέπω πράγματα τα οποία δεν έβλεπα ποτέ προηγουμένως. Σαστίζοντας με αυτά που βλέπω, ρωτώ τον εαυτό μου: «Αυτή είναι η πατρίδα μου; Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα; Είναι πράγματι η Κύπρος αυτό το μέρος; Η Λευκωσία;». Όταν βλέπω πως όλοι παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς, με ζώνουν οι αμφιβολίες. Μόνο εγώ βλέπω αυτά που βλέπω; Ή μήπως κανείς δεν νοιάζεται και μόνο εγώ νοιάζομαι; Αν θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς, εγώ γιατί σπαζοκεφαλιάζω; Όχι, αυτό δεν είναι ζήτημα για να περνούμε από τα στενά σοκάκια με κλειδωμένες τις πόρτες του αυτοκινήτου μας και κλειστά τα παράθυρά μας. Ούτε και ζήτημα για να φτιάχνουμε σιδερένια κιγκλιδώματα στα σπίτια μας, στις πόρτες και στα παράθυρα με διπλή αμπάρα, αλυσίδες και μάτι στην πόρτα. Ούτε και ζήτημα για να μεταφέρουμε μαζί μας ρόπαλο ώστε να αμυνθούμε στο αυτοκίνητο καθώς ταξιδεύουμε. Προσπεράστε τα αυτά. Τα έχουμε συνηθίσει προ πολλού. Τώρα υπάρχουν νέα. Και μάλιστα πολύ πιο εντυπωσιακά.

Όσοι γνωρίζουν το γνωρίζουν, όσοι δεν γνωρίζουν δεν το γνωρίζουν. Εδώ έχει γίνει πρόβλημα και το να πεθαίνει κανείς, όχι μόνο το να ζει. Έχουν βάλει χέρι και στον θάνατό μας, όχι μόνο στη ζωή μας. Οι ιμάμηδες από την Τουρκία, οι οποίοι τελούν τις κηδείες μας, άρχισαν να ρωτούν αν είμαστε μουσουλμάνοι. Ο ιμάμης στέκεται πάνω από το νεκρό μας σώμα στο τζαμί και ρωτάει τους παριστάμενους: «Ορκιστείτε ότι ο εκλιπών ήταν μουσουλμάνος!». Ζητάει από τους παρευρισκόμενους να ορκιστούν. Αυτό ακριβώς συνέβη τις προάλλες σε μια κηδεία στην Κερύνεια. Ο ιμάμης ζήτησε μαρτυρία από τους παρευρισκόμενους για το κατά πόσον ο εκλιπών Αχμέτ Κανάτ ήταν μουσουλμάνος. Όλοι σοκαρίστηκαν. Η ατμόσφαιρα στην κηδεία πάγωσε. Ο κόσμος σάστισε μη ξέροντας τι να κάνει και τι να πει μπροστά σε μια τέτοια γελοιότητα που αντίκρισε. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και κάποιοι βουλευτές που δεν μπόρεσαν να πουν τίποτα. Το ίδιο συνέβη και σε μια άλλη κηδεία πριν ορισμένο χρονικό διάστημα. Η νεκρή ήταν γυναίκα. Ο ιμάμης ρώτησε τους παριστάμενους: «Μαρτυράτε ότι αυτή η γυναίκα ήταν μουσουλμάνα;». Όλοι πάγωσαν και εκεί. Ο ιμάμης επανέλαβε την ερώτηση τρεις φορές. Ύστερα πήραν και έθαψαν τη γυναίκα. Ο κόσμος διαλύθηκε. Μόνο ο ιμάμης έμεινε πάνω από τον τάφο. Και μερικές γυναίκες που έραναν τον τάφο με λουλούδια. Ο ιμάμης απευθυνόταν στον τάφο και έλεγε: «Κυρία Αϊντίν, κυρία Αϊντίν. Αν σε ρωτήσουν εκεί που πήγες, να πεις ότι το βιβλίο μου είναι το Κοράνι, έτσι;».

Αυτά τα βλέπω και τα ακούω πρώτη φορά εδώ. Και άλλα πολλά. Οι ιμάμηδες που προσκαλούνται στα σπίτια για να τελέσουν μνημόσυνο για την ψυχή του νεκρού προσεύχονται για την ψυχή όσων πέθαναν υπερασπιζόμενοι τον Ερντογάν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Ακριβώς όπως σε κάθε κηδεία ο ιμάμης διαβάζει προσευχή για την ψυχή του Ντενκτάς πάνω από τον τάφο. Σκεφτείτε. Θα πεθάνω και ο ιμάμης θα προσευχηθεί για την ψυχή του Ραούφ Ντενκτάς πάνω από το κεφάλι μου! Τι παράλογο, τι γελοίο! Δεν ξέρετε γιατί μέσα στην κοινότητά μας αυξήθηκαν εκείνοι που θέλουν να καούν όταν πεθάνουν; Για να μην πέσουν στα χέρια αυτών των ιμάμηδων. Να το πω από τώρα στον χότζα που αμφιβάλλει για το αν είμαι μουσουλμάνος. Δεν είμαι μουσουλμάνος. Δεν είμαι χριστιανός. Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τους διαβόλους, τους αγγέλους, τον παράδεισο και την κόλαση! 

Και τι άλλο βλέπω. Ομαδικά ιφτάρ, τραπέζια μετά το τέλος της νηστείας της ημέρας κατά το Ραμαζάνι. Στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Στο Μπουγιούκ Χαν. Είναι ασφυκτικά γεμάτα. Η Λευκωσία δεν είδε τέτοιες εικόνες από τότε που υπάρχει! Ισλάμ. Παντού το ισλάμ. Επικρατεί της κυπριακής ταυτότητας.

Τις προάλλες άκουσα έναν γνωστό επιχειρηματία μας στην τηλεόραση. Πήγε, λέει, στο ναμάζι της Παρασκευής στο τζαμί Σελιμιγιέ. Αλλά σάστισε όταν άκουσε το κήρυγμα του χότζα. Μετάνιωσε χίλιες φορές που πήγε. Ο χότζας μιλούσε για το πώς οι άνδρες πρέπει να συμπεριφέρονται στις γυναίκες τους. Δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με ανεκτικότητα στις γυναίκες που φορούν μίνι φούστες, λέει! Ο επιχειρηματίας πήγε και παραπονέθηκε για την κατάσταση παντού, λέει. Σε όλες τις αρμόδιες αρχές. Αλλά δεν άλλαξε κάτι.

Διάβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός σε σχέση με τον ιμάμη που ζήτησε μαρτυρία από τους παριστάμενους στην κηδεία ότι ο εκλιπών ήταν μουσουλμάνος. Και είδα τα σχόλια που γράφτηκαν κάτω από αυτή την ανάρτηση. Το πιο σύντομο και κοφτό σχόλιο το έκανε ένας πολίτης που έγραψε το εξής: «Ας τον δέρνατε τον πεζεβέγκη!» 

Πηγή: politis.com.cy

One thought on “Ας τον δέρνατε τον πεζεβέγκη!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.