Καύσιμα από …κολοκάσι και πατάτες θέλει η ΕΕ

Μπορεί οι γεωργοί της Κύπρου να είναι σε απόγνωση γιατί με τις προειδοποιήσεις για έλλειψη και περιορισμούς στο νερό άρδευσης δεν θα μπορούν ούτε μαρούλια και κρεμμύδια να φυτέψουν, όμως λόγω εναρμόνισης με Κοινοτική Οδηγία, η Βουλή καλείται να θεσπίσει -τάχιστα- νόμο με τον οποίο το 7% των καυσίμων να περιλαμβάνει βιοκαύσιμα, που παράγονται από σιτηρά και άλλα αμυλούχα, σακχαρούχα και ελαιούχα φυτά. 

Όταν λένε μάλιστα «αμυλλούχα φυτά», εννοούν καύσιμα από σιτηρά, πατάτες, κολοκάσι, όπως διευκρινίζεται στο σχετικό νομοσχέδιο και τα επίσημα συνοδευτικά του έγγραφα.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται, πέραν των αμυλλούχων φυτών περιλαμβάνονται και «φυτά που καλλιεργούνται ως βασικές καλλιέργειες, κυρίως για ενεργειακούς σκοπούς σε γεωργικές γαίες», που δεν θα υπερβαίνουν το 7% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές το 2020.

Βέβαια, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ότι κολοκάσι και πατάτες στην Κύπρο καλλιεργούνται κυρίως σε μία περιοχή (στα Κοκκινοχώρια) απ’ όπου αν λειτουργήσει μηχανικά η νέα οδηγία, θα πρέπει η Κύπρος να προμηθεύεται μέρος των υγρών της καυσίμων τόσο όσο περίπου προμηθεύεται τώρα από τα διυλιστήρια του Ισραήλ.Βέβαια, επειδή δεν θα παράγουμε προφανώς εμείς τα καύσιμα αυτά, θα τα εισάγουμε από άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι δεσμευτικοί στόχοι αφορούν και ελάχιστο μερίδιο 13% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020 και ελάχιστο μερίδιο 10% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις μεταφορές το 2020.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, πάντως, ενέκρινε τα σχετικά νομοσχέδια στις 4 Απριλίου και κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της Οδηγίας στην Κύπρο θα σημαίνει και αύξηση στο κόστος βενζίνης και ντίζελ μέχρι και 6 σεντ ανά λίτρο, κάτι που γνωρίζουν όλες οι πλευρές και δηλώθηκε επίσημα στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από την υπουργό Μεταφορών.

Μάλιστα, επειδή δεν έχουμε ακόμα ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία, ενώ έπεσαν στο κενό οι όποιες προσπάθειες για απαλλαγή της Κύπρου λόγω του ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν οδηγεί στον κύριο σκοπό της Οδηγίας (την προστασία του περιβάλλοντος), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η παραπομπή εκκρεμεί από τον Νοέμβριο 2017, αφού η εναρμόνιση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι πέρσι τον Σεπτέμβριο και η απάντηση της Κύπρου ήταν ότι θα προωθηθεί τάχιστα σε Υπουργικό και Βουλή νομοσχέδιο.

«Με βάση τα πιο πάνω, καθώς και τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που καταγράφονται στην προαναφερθείσα επιστολή του, το υπουργείο υποβάλλει αίτημα προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως το υπό αναφορά νομοσχέδιο συζητηθεί και ψηφιστεί σε νόμο άμεσα, καθόσον υπάρχει πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με καταχώρηση προσφυγής κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη έγκαιρη εναρμόνιση με την Οδηγία», αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας στα συνοδευτικά έγγραφα που απέστειλε στους βουλευτές.

Πέτρος Θεοχαρίδης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.