Απίστευτη γκάφα του Μπόρις Τζόνσον

Συζήτησε για τις διεθνείς σχέσεις της Βρετανίας με Ρώσο φαρσέρ!

Νόμιζε ότι ο συνομιλητής του είναι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και μίλησε για τη Ρωσία, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στη Συρία – Δόθηκε στη  στη δημοσιότητα η 18λεπτη ηχογραφημένη συνομιλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συζήτησε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας του, ιδίως με τη Ρωσία, αλλά και ένα χυδαίο ποίημα που είχε γράψει ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια, με έναν Ρώσο… φαρσέρ, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για τον νέο πρωθυπουργό της Αρμενίας.

Στη νέα αυτή γκάφα, ο Τζόνσον έπεσε θύμα του Αλεξέι “Λέξους” Στολιάροφ και του Βλαντιμίρ “Βόβαν” Κουζνετσόφ, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα την ηχογραφημένη συνομιλία τους. Ο Βρετανός υπουργός διαβεβαιώνει τον συνομιλητή του, που νομίζει ότι είναι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, για τη στήριξη του Λονδίνου.

Στο τηλεφώνημα αυτό, διάρκειας 18 λεπτών, ο Τζόνσον συζητά τις σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στη Συρία.

Ο υποτιθέμενος “Πασινιάν”, που μιλά αγγλικά με βαριά, ρωσική προφορά, του λέει ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. “Ελπίζω να μη με δηλητηριάσει με Νόβιτσοκ”, συμπληρώνει ο φαρσέρ, αναφερόμενος στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας, στις αρχές Μαρτίου, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα. Ο Τζόνσον ακούγεται καθαρά να γελάει με την αναφορά αυτή.

Λίγο αργότερα, ο Βρετανός υπουργός δηλώνει ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την Αρμενία για να μάθει περισσότερα για τις “εμπειρίες της με το Νόβιτσοκ” και αναφέρεται επίσης στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και μεμονωμένων προσώπων.

“Δεν θέλουμε Ψυχρό Πόλεμο αλλά θέλουμε να δούμε βελτίωση στη στάση της Ρωσίας”, διαβεβαιώνει.

“Αν ρίξεις μια πέτρα στο Κένσινγκτον, θα χτυπήσεις έναν ολιγάρχη. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, κάποιοι άλλοι όχι” λέει επίσης ο Τζόνσον, αναφερόμενος στη συνοικία αυτή του Λονδίνου που την προτιμούν οι εύποροι Ρώσοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον διαπράττει διπλωματική γκάφα. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016, συνέκρινε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκείνους του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, προκαλώντας την οργή των ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια χρονιά, έγραψε ένα αμφιλεγόμενο ποίημα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο γίνεται λόγος για κατσίκες και αγριοβρόμη. Ο Ρώσος φαρσέρ τον συνεχάρη για την έμπνευσή του.

“Είστε πολύ ευγενικός” του απάντησε ο Τζόνσον, προσπαθώντας να τερματίσει τη συνομιλία. Λίγα λεπτά αργότερα, ενώ ο φαρσέρ μιλάει ακόμη, κλείνει το τηλέφωνο.

“Ο υπουργός Εξωτερικών αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα για τερμάτισε το τηλεφώνημα. Το ελέγξαμε και αμέσως διαπιστώσαμε ότι ήταν φάρσα. Η χρήση χημικών όπλων στο Σάλσμπερι και τη Συρία και τα πρόσφατα γεγονότα στην Αρμενία είναι σοβαρά θέματα. Αυτές οι παιδαριώδεις ενέργειες δείχουν την έλλειψη σοβαρότητας του καλούντος και εκείνων που κρύβονται από πίσω” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Όφις.

Η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ο φαρσέρ κατάφερε να μιλήσει με τον υπουργό. “Δεν θα έπρεπε να συμβεί και διεξάγεται έρευνα για να διαπιστώσουμε τις συνθήκες και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνει”, τόνισε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.