Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς

Nova ή Gorna Makedonija στο τραπέζι.

Λίγο μετά τις 21:00 ώρα GMT ολοκληρώθηκε ο κύκλος συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, για το ονοματολογικό, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή στις 9:30 το πρωί.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το γεγονός ότι συνεχίζουν και αύριο τις διαπραγματεύσεις «είναι μία όχι αρνητική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το hellasjournal.com, μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο υπουργοί έφυγαν από τα γραφεία του ΟΗΕ για να ενημερώσουν τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο.

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ξεκίνησαν από τις 15:30 GMT στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες διεκόπησαν για λίγο, για ένα γεύμα εργασίας, και συνεχίστηκαν κανονικά και το απόγευμα (τοπική ώρα) σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε όλα στη γενική συμφωνία και μένει ανοικτό μόνο το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στην είσοδο των Ηνωμένων Εθνών πριν ανέβουν μαζί στον 15ο όροφο, όπου συνεχίζουν μέχρι και αυτή τη στιγμή τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Οταν ρωτήθηκε αν στη σημερινή τριμερή που θα έχει με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια, απάντησε: «Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος». Κάτι που σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριμερής έρχεται μετά την αποτυχία των δύο πλευρών να βρουν από μόνοι τους λύση – όπως φιλοδοξούσαν – εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση υπό τον Νίμιτς κωλυσιεργεί. Σήμερα, Αθήνα και Σκόπια επιστρέφουν στο διαμεσολαβητή για τον οποίο ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι αναμένει να «συνδράμει με τη σοφία του»…

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» ενώ «κάηκε» μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ετσι στο τραπέζι της κρίσιμης τριμερούς «έπεσαν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardaska. Ετσι πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija» ενώ παραμένει και το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως έχει ήδη καταγραφεί γενική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στην οποία μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και τα νομικά θέματα που έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η σημερινή διαδικασία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιείται σε δύο παράλληλα επίπεδα:

Από τη μία θα διαπραγματεύονται για το όνομα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ με την αρωγή του Μάθιου Νίμιτς και από την άλλη θα συζητούν οι αντιπροσωπείες των ειδικών, νομικών και εμπειρογνωμόνων για τα υπόλοιπα ζητήματα.

«Αρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο χρόνος πιέζει καθώς στις 25/6 είναι η σύνοδος της ΕΕ που επιδιώκεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ ενώ στις 11/7 συνέρχεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου η FYROM θέλει ενταχθεί.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμούσαν ότι το ΝΑΤΟ θέλει να στείλει «πακέτο» την πρόσκληση σε Αλβανία και ΠΓΔΜ γιατί θέλουν να περιορίσουν τις εστίες αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι αν ΠΓΔΜ και Αλβανία μπουν στο νατοϊκό μονοπάτι απομένουν μόνο Βοσνία και Κόσσοβο σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. ΝΑΤΟ και ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις τους για λύση και για έναν ακόμη λόγο: Την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, οι σύμμαχοι εκτιμούν ότι αν ο μετριοπαθής Ζάεφ δεν αποκομίσει οφέλη με απτά αποτελέσματα (ένταξη σε ΝΑΤΟ, προοπτική ΕΕ) στην παρούσα συγκυρία, διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον και κατ’ επέκταση η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, καθώς «καραδοκεί» το πρώτο κόμμα, που είναι το εθνικιστικό VMRO.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.