Ένα χρόνο στη φυλακή χωρίς δίκη 19χρονος Κύπριος χάκερ

Στη φυλακή για έναν χρόνο χωρίς δίκη, παραμένει ο 20χρονος χάκερ Joshua Επιφανίου, Κύπριος υπήκοος, ο οποίος πέρσι τον Μάιο είχε ρίξει τα συστήματα της Cablenet για μια βδομάδα. 

Εναντίον του εκκρεμεί ποινική υπόθεση για την περίπτωση της Cablenet, η εκδίκαση της οποίας δεν άρχισε ακόμα, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο τέθηκε και θέμα έκδοσής του στις ΗΠΑ, για τρεις περιπτώσεις χάκινγκ που διερευνώνται εκεί. Παρόλο που είναι Κύπριος υπήκοος και αντιμετωπίζει και εδώ ποινική υπόθεση, οι Αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, καταγγέλλει ο δικηγόρος του Παύλος Ερωτοκρίτου. Ο δικηγόρος έχει αποστείλει για το θέμα επιστολές στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας όπως δικαστεί εδώ και για τις υποθέσεις που αφορούν στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν πήρε απάντηση.

Ο 20χρονος σήμερα Joshua είναι παιδί πολιτογραφημένης Κυπρίας με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, ενώ ο πατέρας του είναι Κύπριος πολίτης. Ο νεαρός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Η αναγνώριση από τον Κύπριο πατέρα του έγινε μετά από μακρά δικαστική διαδικασία αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου και με απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η δε πατρότητα επιβεβαιώθηκε με εξέταση DNA. Αυτός στερήθηκε την πατρική καθοδήγηση και ανατράφηκε μόνο από τη μητέρα του. Από τη γέννησή του, η μητέρα του αγωνίστηκε σκληρά και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να του προσφέρει τα απαραίτητα για την ανατροφή και τη μόρφωσή του. Ο Joshua φοίτησε στην Αμερικάνικη Ακαδημία μέχρι την Στ’ τάξη οπόταν και αναγκάστηκε, αποκλειστικά και μόνο λόγω οικονομικών δυσκολιών, να διακόψει τη φοίτησή του. Τα μαθητικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, γεμάτα στερήσεις και περιθωριοποίηση καθώς το πολύ χαμηλό εισόδημα της μητέρας του δεν ήταν αρκετό για τη διαμονή, διατροφή και συντήρησή τους. Οι δυσκολίες αυτές είχαν αρνητική συσσωρευτική επίπτωση στην ψυχοσύνθεσή του.

Οι συνθήκες αυτές στις οποίες μεγάλωσε, φαίνεται να επηρέασαν δυσμενώς τόσο τον χαρακτήρα όσο και την κρίση του, σε βαθμό αδυναμίας αντίληψης της σοβαρότητας των πράξεών του, με αποτέλεσμα να περιπέσει σε αδικήματα συναφή με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τον Μάιο του 2017 είχε εμπλακεί στην υπόθεση της ηλεκτρονικής επίθεσης κατά των συστημάτων της Cablenet όπου από τις 3-9 Μαΐου η εταιρεία δεν μπορούσε να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πελάτες της, ενώ ο χάκερ είχε ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση χρημάτων. Ήδη, εναντίον του 20χρονου καταχωρήθηκαν δύο ποινικές υποθέσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, οι οποίες στη συνέχεια συγχωνεύτηκαν και είναι ορισμένες για τον επόμενο μήνα. Η δεύτερη υπόθεση (πλην της Cablenet, αφορούσε εταιρεία στη Λεμεσό για την οποία υπάρχει ισχυρισμός ότι απέσπασε δύο χιλιάδες ευρώ). Για τις υποθέσεις αυτές εκδόθηκε διάταγμα κράτησής του με όρο να καταθέσει εγγύηση 50.000 ευρώ ή 70 χιλ. με αξιόχρεους εγγυητές. Επειδή ήταν αδύνατο οι όροι να ικανοποιηθούν από τον ίδιο ή τη μητέρα του, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή του υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές από τον Μάιο του 2017 μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, αίφνης τον περασμένο Φεβρουάριο η εγγύησή του είχε μειωθεί στα χίλια ευρώ και όταν πληρώθηκε για ν’ αφεθεί ελεύθερος, την ίδια ώρα ξανασυνελήφθη μετά από αίτημα των αμερικανικών Αρχών για έκδοσή του σε σχέση με τρεις υποθέσεις χάκινγκ σε βάρος εταιρειών και απόσπαση 57 χιλιάδων δολαρίων (19 χιλ. ανά εταιρεία), αδικήματα που διαπράχθηκαν όταν αυτός ήταν 15 χρονών. Οι λόγοι που αναφέρονται στα έγγραφα έκδοσης που υπέβαλαν οι Αρχές των ΗΠΑ αφορούν αδικήματα συναφή με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών παρόμοια ή παρεμφερή με τα αδικήματα που κατηγορείται στις υποθέσεις ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Μιχάλης Χατζηβασίλης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.