Ιρλανδία: Συντριπτική νίκη του «ναι» στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Η κύρια οργάνωση υπέρ του «όχι» παραδέχθηκε ότι έχασε 

«Ιστορικό» χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη φιλελευθεροποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα, τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα exit polls, που θέλουν το «ναι» να υπερτερεί συντριπτικά. 

«Φαίνεται ότι θα γράψουμε ιστορία» ήταν το χθεσινοβραδινό μήνυμα του πρωθυπουργού της χώρας, Λίο Βαράντκραρ, που είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία υπέρ των αλλαγών. 

Τα exit polls δείχνουν ότι υπέρ της αλλαγής του πλαισίου ψήφισαν περίπου 70% των ψηφοφόρων, που ζητούν την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις. 

«Ευχαριστώ όλους όσοι ψηφίσατε σήμερα. Η δημοκρατία εν δράσει. Φαίνεται ότι θα γράψουμε ιστορία αύριο», ήταν το μήνυμα του Βασράνκαρ στο twitter. 

Οι νέοι έκριναν το αποτέλεσμα 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στην περιφέρεια του Δουβλίνου, το «ναι» ανέρχεται σε επίπεδα 80%, δηλαδή στα υψηλότερα ποσοστά απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας. 

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το «ναι» οφείλεται στη μαζική προσέλευση των νέων, που ήθελαν την φιλελευθεροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου οι Ιρλανδές να μην αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε άμβλωση. Αντίθετα, η μόνη ηλικιακή ομάδα που τάχθηκε υπέρ του «Όχι» σε ποσοστό περίπου 60% ήταν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, γεγονός που καταδεικνύει το χάσμα των γενεών. 

Στην Ιρλανδία, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνον σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας. 

Έφτασαν στη χώρα απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη 

Μαζική ήταν και η συμμετοχή Ιρλανδών που ζουν στο εξωτερικό, καθώς χιλιάδες από αυτούς αποφάσισαν να πάνε στη χώρα τους και να ψηφίσουν την κατάργηση της 8ης τροπολογίας. 

«Ναι» στην κατάργηση της 8ης τροπολογίας ψήφισαν οι πόλεις αλλά και η ύπαιθρος με τις αστικές περιοχές να στηρίζουν περισσότερο το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.