Κατεχόμενα: Έσπειραν ανέμους, θερίζουν θύελλες…

Πολύ συντομα οι χσρές και τα χαμόγελα θα γίνουν πικρό δάκρυ…

Η νέα οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν σήμερα στα κατεχόμενα οφείλεται πρωτίστως σε δύο βασικούς λόγους: στην Τουρκία και την πτώση της τουρκικής λίρας, και στις επιλογές της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κρίση έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το ευρώ, την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως χωρίς τη λύση του Κυπριακού και χωρίς να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές είναι ανέφικτο.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν -λεγόμενος «πρωθυπουργός» της ψευδοκυβέρνησης- παραδέχθηκε πως οι επιπτώσεις στα κατεχόμενα από μια αρνητική εξέλιξη στην Τουρκία είναι πολλαπλάσια.

Δηλώνοντας ότι η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας είναι όπως τον άνεμο στην Τουρκία αλλά στα κατεχόμενα μετατρέπεται σε τσουνάμι. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί το τσουνάμι εάν η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν έσπερνε ανέμους στη διάρκεια των συνομιλιών που οδήγησαν στο να θερίζει σήμερα θύελλες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει την ανάγκη να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος της οικονομίας των κατεχομένων και του τραπεζικού συστήματος. Έλεγχοι που θα συνέβαλαν στο να μπει ένα πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα οι τράπεζες θα ελέγχονταν για τις δυνατότητές τους για να αντιμετωπίσουν ανάλογες κρίσεις. Βήματα που ήταν απαραίτητα προκειμένου να προετοιμαστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε περίπτωση, λύσης να είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με την οικονομία των Ελληνοκυπρίων.

Ωστόσο η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με πρώτο τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν συναινούσε στο να γίνουν αυτές οι κινήσεις και να δεν επέτρεπε στο να αρχίσει ένα πρόγραμμα από τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών για την οικονομική βελτίωση στα κατεχόμενα. Όταν γνώριζε πολύ ξεκάθαρα πως όλα αυτά έπρεπε να γίνουν προκειμένου η οικονομία των κατεχομένων να είναι έτοιμη και για το ευρώ.

Το ενδιαφέρον της τ/κ ηγεσίας ήταν συνεχώς στο πώς θα διασφαλίσει την αριθμητική ισότητα στα διάφορα όργανα του νέου κράτους. Ακόμα και στο κεφάλαιο οικονομία αντί να συζητά το ουσιαστικό κομμάτι η έγνοια της ήταν εάν θα συμμετέχει ίσως αριθμός Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και εάν οι αποφάσεις θα είχαν θετική ψήφο και από τις δύο πλευρές.

Με το που ξέσπασε η κρίση την περασμένη εβδομάδα, άρχισαν και πάλι συζητήσεις στα κατεχόμενα περί αλλαγής νομίσματος. Συζητήσεις αίολες και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου που έρχονται και παρέρχονται κάθε φορά που προκαλείται ανάλογη αρνητική εξέλιξη στα οικονομικά των κατεχομένων.

Παρά το ότι γνωρίζουν πως το ευρώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν προηγηθούν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικής, εντούτοις κάποιοι επιμένουν να το φέρνουν στην επιφάνεια.

Κάπως έτσι το προσέγγισε και ο Τουφάν Ερχιουρμάν σε κάποιες από τις πρώτες του δηλώσεις, για να έρθει μετά και να πάρει πίσω τα όσα είπε. Είναι ωστόσο δείγμα το με πόση αφέλεια μπορεί να προσεγγίζει κανείς ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Την ώρα που ακόμα και σήμερα θα μπορούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στα πλαίσια του διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έστω κι αν δεν πραγματοποιούνται συνομιλίες, να ζητήσει τη συμβολή των εμπειρονγωμόνων που ήταν εδώ για να βοηθήσουν πριν έναν χρόνο.

Δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε βελτίωση

Οι προειδοποιήσεις για το επικίνδυνο της κατάστασης στην τουρκική οικονομία είχαν γίνει από το περασμένο φθινόπωρο. Αξιωματούχοι διαφόρων ξένων οίκων είχαν εγκαίρως στείλει το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η πορεία που ακολουθούσε θα την οδηγούσε στην κατρακύλα. Ωστόσο εκείνη την περίοδο ο Ερντογάν ήταν απασχολημένος με τα μεγάλα του σχέδια για την Τουρκία. Εισβολή στη Συρία, προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ήταν πιο σημαντικά από τη λήψη μέτρων.

Σίγουρα ο Τούρκος Πρόεδρος γνώριζε τι συνέβαινε και αυτό αποδεικνύεται από την απόφασή του να επισπεύσει τις εκλογές κατά ένα χρόνο. Ήθελε να προλάβει τα όσα σήμερα βιώνει αλλά δεν τα κατάφερε. Ενδεχομένως και ο ίδιος να είχε συμβάλει με την επίσπευση γεγονότων μέσα από σειρά τοποθετήσεων. Δεν θεωρείται, από αναλυτές, τυχαίο πως η κατρακύλα της τουρκικής λίρας ξεκίνησε μετά από δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν.

Και από τα δεδομένα σήμερα δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης χωρίς τη λήψη δραστικών και σκληρών μέτρων. Αποφάσεις που σίγουρα θα έχουν αντίκτυπο στα κατεχόμενα. Ενισχύοντας την εξάρτηση με την Τουρκία από τη μια και από την άλλη δημιουργώντας πρόσθετους μοχλούς πίεσης για εκτέλεση των αποφάσεων της Άγκυρας σ’ ότι αφορά το Κυπριακό.

Περί άλλων οι απαντήσεις 

Από το χώρο της δεξιάς, στα κατεχόμενα, υπήρξαν πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις ως προς το θέμα του νομίσματος. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν (ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας) όσο και ο Σερντάρ Ντενκτάς (αρχηγός του Δημοκρατικού κόμματος και «υπουργός οικονομίας») υποστήριξαν πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του νομίσματος στα κατεχόμενα. Υποδεικνύοντας πως είναι ένα εξωπραγματικό όνειρο.

Ωστόσο η προσέγγισή τους δεν είχε να κάνει τόσο με την οικονομική πτυχή του θέματος αλλά με την πολιτική. Δηλαδή ότι δεν μπορεί στα κατεχόμενα να έχουν άλλο νόμισμα από αυτό που έχει η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.

Ο Οζγκιουργκιούν είπε ότι είναι κωμικό να συζητά κανείς ένα τέτοιο θέμα. Υπέδειξε ότι οι συζητήσεις πηγάζουν από εκείνους που δεν θέλουν τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

>>> Ερντογάν: Βγάλτε τα ευρώ και τα δολάρια από το μαξιλάρι και κάντε τα τουρκικές λίρες!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.