Σκοπιανό: Θα συνεχίσουν στις Βρυξέλλες Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ

Νέα ανατροπή στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Λίγο μετά τις 16:30 ώρα GMT ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έκανε μια δήλωση που αποτυπώνει ένα προσωρινό αδιέξοδο.

«Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν«. Ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών και πρόσθεσε ότι Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε.

Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική, σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, και του hellasjournal.com.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο erga omnes (η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις) και απαιτεί να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Ο β’ γύρος ξεκίνησε στις 16:37 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:30.

Χθες, και οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. Μιλώντας την Τετάρτη, 23 Μαϊου, σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η σκοπιανή πλευρά, ενώ ερωτώμενος εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι «αυτό θα το δούμε».

Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρασκήνιο: Η ΠΓΔΜ δέχεται erga omnes μόνο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Σκοπίων, έδειξε να αποδέχεται το erga omnes (έναντι όλων) μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν».

Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε».

Ετσι, επανήλθαν στο τραπέζι οι προτάσεις για το όνομα που είχε παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά διά του κ. Κοτζιά αντέτεινε ότι η ονομασία «Nova Makedonija” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Η ελληνική πλευρά εν κατακλείδι επιμένει σε erga omnes και συνταγματικές αλλαγές και «πετά το μπαλάκι» στα Σκόπια προκειμένου να επιλέξουν σε ποια από τα ονόματα Νίμιτς μπορούν να αποδεχθούν το erga omnes. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.