«Μαύρη τρύπα» στην Κύπρο μέσω εναρμόνισης των Τ/κ χωρίς λύση

Επικίνδυνα παιγνίδια που τείνουν να δημιουργήσουν μια «μαύρη τρύπα» στην Κύπρο, διά της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς λύση του Κυπριακού, επιχειρούν να στήσουν κύκλοι στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί οντότητα που θα μπορούσε να αποκτήσει αυτόνομες σχέσεις με την ΕΕ.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι εν λόγω κύκλοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων, είτε μέσω τεχνικών επιτροπών, είτε μέσω της χρηματοδότησης που παρέχεται από την ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πρόσχημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η «προετοιμασία» των Τουρκοκυπρίων, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι για λύση του Κυπριακού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τι θα γίνει όμως εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά και «οι δομές» του τουρκοκυπριακού «συνιστώντος κρατιδίου» εναρμονισθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς λύση του Κυπριακού, στη βάση δηλαδή των σημερινών δεδομένων; Προφανώς θα ενισχυθούν οι προσπάθειες «αυτονόμησής» της, κάτι που δεν δίστασε ήδη να θέσει ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ζητώντας από τις Βρυξέλλες τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ(!).

Οι κίνδυνοι αυτοί οδήγησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να ενημερώσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διά επιστολής, (15 Ιουνίου 2016) ότι η «εξοικείωση» των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής, θα έπρεπε να κινείται παράλληλα με τις απευθείας διαπραγματεύσεις και όχι να αποτελεί μιαν ανεξάρτητη διαδικασία.

Ο κ. Γιούνκερ απάντησε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχεδόν άμεσα, με επιστολή που στάλθηκε στις 27 Ιουνίου 2016 (βλέπε φωτοτυπία) επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «… ενώ κατανοώ τις βαθύτερες πολιτικές σκέψεις της τοποθέτησής σας, ότι η ταχύτητα των εργασιών της επιτροπής θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την ταχύτητα και την πρόοδο στις συνομιλίες αυτές καθεαυτές, θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή σας στο γεγονός ότι οι τεχνικές προπαρασκευαστικές εργασίες απαιτούν χρόνο και ότι πρέπει να γίνουν πολλά. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να προχωρήσετε γρήγορα σε αυτές τις τεχνικές προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ καθησυχάζοντας παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η όλη προσπάθεια, εκκρεμούσης της λύσης, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αναγνώριση «δημόσιας αρχής» στα κατεχόμενα και ότι η άρση της αναστολής του κεκτημένου θα λάβει χώρα στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης.

Οι γκάφες του Αναστασιάδη δεν έχουν τέλος…

Η κατανόηση Γιούνκερ για τις «βαθύτερες» πολιτικές ανησυχίες του Νίκου Αναστασιάδη και οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανάψει πράσινο φως για την εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο.

Έκτοτε έγιναν 125 και πλέον συναντήσεις στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής για την εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, στο πλαίσιο των οποίων εξέχοντα ρόλο διαδραμάτιζε η Κομισιόν.

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, στο Κραν Μοντάνα, η Λευκωσία αποφάσισε ορθώς να παγώσει τη διαδικασία εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας «μαύρης τρύπας», διά της εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην απουσία συνομιλιών, σαφούς δέσμευσης και ξεκάθαρης πορείας προς την επανένωση της Κύπρου.

Έκτοτε όμως, η «κατανόηση» της Κομισιόν στις βαθύτερες πολιτικές σκέψεις της Λευκωσίας,  εξαφανίστηκε και πλέον αποτελεί μακρινή ανάμνηση που υφίσταται μόνο «στα χαρτιά», στο πλαίσιο της επιστολής Γιούνκερ.

Η ομάδα του Λουξεμβούργιου προέδρου της Επιτροπής φλερτάρει με την αναβίωση, μέσω άλλων διαδικασιών, της εξοικείωσης/εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το κεκτημένο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.