Γιορτή-αναπαράσταση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία

Απίστευτο σκηνικό, φανατισμός και αποθέωση του Τούρκου προέδρου στη μίνι ταινία των 20 λεπτών για τα 565 χρόνια από την πτώση της Πόλης.

Με αναπαράσταση και υπερθέαμα γιόρτασαν οι Τούρκοι τα 565 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, έδωσε εντολή οι εορταστικές εκδηλώσεις να είναι λαμπρές, στήνοντας ολόκληρη αναπαράστασηαπό τη μαύρη εκείνη ημέρα για την ελληνική ιστορία.

Η παράσταση δείχνει τα τείχη της πόλης να γκρεμίζονται και την Παναγία να τυλίγεται στις φλόγες, σχηματίζοντας τον χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με συναυλία συγκροτήματος σούφι. Ακολούθησε το βίντεο… υπερπαραγωγή και στη συνέχεια το ιφτάρ με τη συμμετοχή επισήμων από την Κωνσταντινούπολη και κρατικών αξιωματούχων.

Στο βίντεο εμφανίζονται ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Τεράστια άλογα με Οθωμανούς καβαλάρηδες περνούν πάνω από τον Βόσπορο και με ένα άλμα φτάνουν στην Πόλη για να την κατακτήσουν. Η Κωνσταντινούπολη γίνεται… Ιστανμπούλ, οι εκκλησίες γίνονται τζαμιά και οι σουλτάνοι παρακολουθούν με καμάρι.

«Προχώρα παλληκάρι μου» λέει ο αφηγητής, όταν εμφανίζεται ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. «Στο όνομα του Αλλάχ, προχώρα στο δίκαιο του Θεού και ο Θεός θα είναι μαζί σου. Εσύ προχώρα σουλτάνε μου, στο όνομα του Αλλάχ. Προχώρα στο δρόμο του δικαίου, η κυριαρχία και η φήμη σου να συνεχιστεί από εδώ στους αιώνες», φωνάζει με πάθος ο αφηγητής.

Από το βίντεο των 20 λεπτών δεν λείπει η Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία στιγμή που δεν είχε σχέση με την Άλωση της Πόλης και που στόχευε καθαρά στην προπαγάνδα. 

Το πλάνο, στο τέλος του βίντεο, δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποθεώνεται από τον κόσμο, ενώ ο αφηγητής λέει με πάθος: «Εσύ όμορφε στρατηγέ, δεν άλωσες μόνο μια πόλη. Έγινες πηγή έμπνευσης και στα παλληκάρια που ήρθαν μετά από εσένα. Εσύ έτσι προχώρα κύριέ μου, ο κόσμος να δει δύναμη, να δει πίστη, να δει νίκη».

Η «παράσταση» ολοκληρώνεται με τον Μωάμεθ να πατάει στην Κωνσταντινούπολη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.