Αντιδράσεις της παροικίας για συμμετοχή «Β. Κύπρου» σε τουρνουά στο Λονδίνο

Η συμμετοχή ομάδας με την επωνυμία «Βόρεια Κύπρος» σε Διεθνές Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ελληνοκυπριακή παροικία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο CONIFA, με χορηγό το μεγάλο γραφείο αθλητικών στοιχημάτων Paddy Power, είναι μία διοργάνωση της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Συνδέσμων (CONIFA), την οποία συναπαρτίζουν περιοχές, εδάφη και κοινότητες από όλο τον κόσμο που δεν αναγνωρίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για αναγνωρισμένες κυρίαρχες ή νόμιμες κρατικές οντότητες.

Η «Βόρεια Κύπρος», με σήμα που περιλαμβάνει τη σημαία του κατοχικού καθεστώτος, είναι μία από τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση η οποία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου, στο γήπεδο του Enfield Town Football Club, Στάδιο Queen Elizabeth II.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστος Καραολής, έχει διαμαρτυρηθεί με επιστολή προς τον επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Enfield, όπως και προς τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού συλλόγου που έχει την ευθύνη χρήσης του γηπέδου. Στην επιστολή εξέφραζε την «τεράστια απογοήτευση» από την απόφαση να φιλοξενηθεί σε γήπεδο του Enfield μία ομάδα που αυτοπεριγράφεται ως «Βόρεια Κύπρος».

Ο κ. Καραολής έκανε λόγο στην επιστολή για «βαθιά ασέβεια και προσβολή» εναντίον των προσφύγων και του σημαντικού κυπριακού πληθυσμού του Enfield και προέτρεπε τους ιθύνοντες να αποτρέψουν τη χρησιμοποίηση του γηπέδου «για την προώθηση ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος». Το δημοτικό συμβούλιο αντιτείνει ότι ναι μεν το γήπεδο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία επί των αποφάσεων που το αφορούν, καθώς έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνιο ενοικιαστήριο στην ομάδα Enfield Town FC. Σημειώνει ότι «δεν έχει καμία εξουσία επί του τρόπου που διοικείται ο σύλλογος, επομένως για οποιεσδήποτε υποθέσεις ή θέματα μπορεί να προκύψουν θα πρέπει κανείς να απευθύνεται απευθείας στο σύλλογο».

Εκπρόσωπος της διοίκησης του Enfield Town FC δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ο σύλλογος έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την CONIFA ώστε να φιλοξενήσει το τουρνουά του ποδοσφαιρικού Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Οι ομάδες με άδεια συμμετοχής στο τουρνουά δεν ήταν γνωστές τη στιγμή της αίτησης του συλλόγου και οι επιλογές τους δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία μας. Οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανησυχία θα πρέπει να απευθύνεται στους διοργανωτές του τουρνουά».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο CONIFA θα διεξαχθεί φέτος σε δέκα γήπεδα της βρετανικής πρωτεύουσας με 16 συμμετέχουσες ομάδες. Πέραν από τα κατεχόμενα, θα λάβουν μέρος η Αμπχαζία (στη Γεωργία), Μπαράγουα (Σομαλία), Κασκαντία (β.δ. ΗΠΑ και ν.δ. Καναδά), Νήσος Μαν, Καμπυλία (βόρεια Αφρική), Καρπαθαλία (Ούγγροι της Ουκρανίας), Ματαμπεμπελάνδη (Ζιμπάμπουε), Παντανία (βόρεια Ιταλία), Παντζάμπ (Ινδία και Πακιστάν), Χώρα των Ζέκελι (Ρουμανία), Ταμίλ Εελάμ (Σρι Λάνκα), Θιβέτ, Τουβαλού (ανεξάρτητη νησιωτική χώρα στο νότιο Ειρηνικό), Ηνωμένοι Κορεάτες στην Ιαπωνία και Δυτική Αρμενία.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.