ΣΗΜΕΡΑ “ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ” Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

Το (ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ) τηλεφώνημα του ομόλογου του Ζόραν Ζάεφ περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών να δίνουν πιθανότητα 90% να συμβεί αυτό σήμερα Παρασκευή.  Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές λένε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο» και «περιμένουμε να δούμε αν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πει το τελικό ναι για να γίνει το breakthrough (η σημαντική εξέλιξη)» και μετά ΑΝΩ ή ΒΟΡΕΙΑ ή ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…

Βεβαίως, στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Ζάεφ να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ για την erga omnes χρήση της ονομασίας που θα επιλέξει με τον Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στις τρεις που έχουν απομείνει στο τραπέζι (Βόρεια, Άνω ή Νέα Μακεδονία). Αυτή η δυσκολία φάνηκε και από την κάθετη απόρριψη του erga omnes από τον πρόεδρο της γείτονος Σεργκέι Ιβάνοφ.

Από την κυβέρνηση, προφανώς, δεν εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαράθεση της ΠΓΔΜ, ωστόσο τη θεωρούν μια ισχυρή ένδειξη ότι, για να χαρακτηρίζεται προδοτική η συμφωνία από την αντιπολίτευση στα Σκόπια, δεν μπορεί να είναι τόσο κακή όσο ισχυρίζεται η αντιπολίτευση στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη για την αλλαγή του ονόματος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ σε Αρχιεπισκοπή Αχριδών, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι για το θέμα αυτό είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις, τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Μαξίμου.

Σημειώνουν, δε, ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν, η οποία φανερώνει τη θετική τροχιά στην οποία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες επίλυσης του ονοματολογικού.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική βουλή αφού περάσει από δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Σάββας Καλεντερίδης: Tι μας περιμένει αν αναγνωρίσουμε κράτος με τον όρο «Μακεδονία»

2 thoughts on “ΣΗΜΕΡΑ “ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ” Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.