Η επιστροφή του Νικόλα: «Απογοητεύτηκα από τα κόμματα για το Κυπριακό»

Πριν από ορισμένα χρόνια, η ιδέα και μόνο της επιστροφής ενός Ελληνοκύπριου πρόσφυγα στον κατεχόμενο τόπο του φάνταζε αδιανόητη υπό τα σημερινά δεδομένα της κατοχής. Πριν από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, δεν μπορούσε να υπάρξει ούτε καν ως ιδέα. Από τότε βέβαια άλλαξαν πολλά. Όχι επί της ουσίας, διότι η κατοχή παραμένει, όπως και ο τουρκικός στρατός και ο βίαιος και παράνομος διαχωρισμός.

Άλλαξαν όμως πολλά στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων και στην οπτική ματιά με τα οποία οι άνθρωποι τούτου του τόπου αντιμετωπίζουν τα δεδομένα του νησιού. Διαχρονικός πάντα φυσικά είναι ο πόθος της επιστροφής και κάποιες φορές επισκιάζει τα διάφορα άλλα δεδομένα ή τα παραγνωρίζει…

Ο Νικόλας Σκουρίδης, πρόσφυγας από τον Λάρνακα της Λαπήθου, άνοιξε μια νέα σελίδα, για την οποία βέβαια κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γράψει για τη συνέχεια η Ιστορία. Τόσο για τον ίδιο όσο και γενικότερα για την ιστορία αυτού του τόπου. Η περίπτωσή του έγινε γνωστή προχθές μετά από δημοσιεύματα στα κατεχόμενα για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην εκεί πλευρά, λόγω της πρόθεσής του να επιστρέψει στο κατεχόμενο χωριό του, τον Λάρνακα της Λαπήθου. Ο ίδιος δεν πτοείται από τις αντιδράσεις, παρόλα αυτά εδώ και ένα δεκαήμερο δεν έχει πάει στο χωριό του, περιμένοντας να καταλαγιάσει κάπως ο θόρυβος που έχει προκληθεί.

«Περιμένω να καταλαγιάσουν τα πράγματα για να συνεχίσω. Δεν έχω κάτι να αλλάξω. Είναι οριστική απόφαση», δήλωσε στον «Φ» ο Νικόλας Σκουρίδης, ο οποίος ζει πρόσφυγας στον Άγιο Δομέτιο. Μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό του. Εκεί που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε μέχρι τα μέσα του Αυγούστου του 1974, όταν οι ορδές του Αττίλα εκδίωξαν και αυτόν και τόσες χιλιάδες άλλους Ελληνοκύπριους από τις πατρογονικές τους εστίες στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, όταν η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, εξετάζοντας την προσφυγή του, του αναγνώρισε το δικαίωμα της περιουσίας και το κατοχικό καθεστώς του «εξέδωσε» τίτλο ιδιοκτησίας. Ακολούθως, υποβλήθηκαν αρχιτεκτονικά σχέδια και ξεκίνησε η ανέγερση της οικοδομής στο οικόπεδό του, το οποίο ουσιαστικά ήταν ο τόπος που ήταν χτισμένο το πατρικό του σπίτι. Όταν οι ενέργειές του έγιναν γνωστές, προκλήθηκαν αντιδράσεις από ορισμένους Τουρκοκύπριους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προφανώς δεν είδαν με καλό μάτι την επιστροφή ενός Ελληνοκύπριου, έστω και υπό τις παράδοξες συνθήκες της κατοχής.

Το ερώτημα που εύλογα πλανάται ανάμεσα στην κοινή γνώμη είναι φυσικά το κατά πόσο νιώθει ασφάλεια και δεν φοβάται για την απόφαση που έχει λάβει. Ιδιαίτερα μετά και τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στα κατεχόμενα. «Να φοβηθώ τι;», διερωτάται ο ίδιος ο κ. Σκουρίδης, ο οποίος πλέον βαδίζει στα 78 του χρόνια. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν φοβάμαι», συνεχίζει. «Τι να φοβηθώ; Κάτι που είναι να πάθει κάποιος θα το πάθει. Εάν γλύτωσα μέχρι στιγμής χίλιες φορές από πολέμους και από καταστάσεις και εάν είναι η ώρα τώρα να πάω από αυτή την κατάσταση, ας πάω… Δεν με πειράζει…», δηλώνει με αποφασιστικότητα.

Με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπίζεται την απόφασή του ακόμα και απέναντι στις ενστάσεις που ενδεχομένως να είχε από το οικογενειακό του περιβάλλον.  «Η οικογένεια μου, αφού το συζητήσαμε, δεν το πήρε και ιδιαίτερα ζεστά το θέμα», αναφέρει. «Αλλά ο καθένας ό,τι θέλει κάνει», δηλώνει. «Δεν εξαρτώμαι από κανέναν. Ο,τι έκαμα μέχρι στιγμής στη ζωή μου, το έκανα μόνος μου. Μόνος μου δημιουργήθηκα», δηλώνει.

Όπως αναφέρει, ο κ. Νικόλας Σκουρίδης έχει τρία παιδιά, τα οποία, όπως είπε, δεν επισκέπτονται όπως εκείνος συχνά το χωριό του. Θα τον επισκέπτονται, όπως λέει, κάθε Σαββατοκύριακο για τον βλέπουν, δείχνοντας ότι είναι θέμα χρόνου να υλοποιήσει την απόφασή του, κάτω από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες υπάρχουν.

Η ιδέα της επιστροφής, όπως αναφέρει, ξεκίνησε όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και κατάφερε κάποια στιγμή να επισκεφθεί το χωριό του. «Όταν πήγα, είδα ότι η κατάσταση είναι τέτοια που δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και από εκεί, άρα γιατί να μην πάω;», αναφέρει συνεχίζοντας τον συλλογισμό του. «Ποια η διαφορά για μένα; Έτσι αποφάσισα να πάω απ’ εκεί, διότι είναι το χωριό μου. Το κλίμα είναι καλό, με βοηθά στην υγεία μου, άρα…».

Νιώθει απογοητευμένος…

Ο κ. Νικόλας Σκουρίδης δηλώνει ότι από τον καιρό που άνοιξαν τα οδοφράγματα και είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί το χωριό του, το έκανε πάρα πολύ συχνά. Όχι καθημερινώς, αλλά τουλάχιστον 2-3 φορές τη βδομάδα. Και αν τύγχανε κάποια στιγμή να μην πάει για πάνω από μια βδομάδα, έπεφτε στο κρεβάτι άρρωστος. «Τώρα, έχει καμιά δεκαριά μέρες που ξεκίνησαν οι φασαρίες, δεν πήγα στο χωριό. Απ’ εκεί όμως (εννοεί τα κατεχόμενα) πάω», δηλώνει.

Την ίδια ώρα εκφράζει και το παράπονό του για τον τρόπο που το κράτος τον αντιμετώπισε. Ένα παράπονο που ίσως να αντανακλά τα συναισθήματα μεγάλου μέρους του προσφυγικού κόσμου που νιώθει κατά κάποιον τρόπο αδικημένος και ίσως πικραμένος για την πολιτική της ισότιμης κατανομής βαρών. «Το κράτος με ξέχασε και με διέγραψε…», δηλώνει ο κ. Σκουρίδης. «Έτσι αισθάνομαι», λέει. «Είμαι απογοητευμένος… Κάτι το οποίο αισθάνομαι, το λέω. Δεν το κρατώ μέσα μου», αναφέρει. Ίσως να ήταν και αυτός ένας ο λόγος που τον ώθησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, όπως αναφέρει απαντώντας σε σχετικό ερώτημα…

«Ναι, το έμαθα…»

Ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης κοινότητας Κώστας Μαυρομμάτης, αδελφός του ήρωα της ΕΟΚΑ και εκ των απαγχονισθέντων από τους Άγγλους αποικιοκράτες, Στέλιου Μαυρομμάτη, ανέφερε στον «Φ» ότι ενημερώθηκε μέσω των δημοσιευμάτων για το θέμα, χωρίς να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. Όπως ανέφερε, στην κοινότητα ζούσαν πριν το 1974 γύρω στους 800 κατοίκους με τον πληθυσμό να εκτιμάται ότι σήμερα ξεπερνά τους 1.000. Μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη του χωριού στις 16 Αυγούστου του 1974, στην κοινότητα μεταφέρθηκαν Τουρκοκύπριοι κυρίως από την Πάφο και συγκεκριμένα από την Κρήτου Τέρρα.

Οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα πρωτοσέλιδα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» την Πέμπτη, με τίτλο «Επιστροφή στον Νικόλα» με το οποίο ενημέρωνε ότι η «επιτροπή» αποφάσισε την επιστροφή περιουσίας 349 τ.μ. στον Λάρνακα Λαπήθου στον κ. Σκουρίδη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή είναι η δεύτερη απόφαση για επιστροφή περιουσίας σε Ελληνοκύπριο που έλαβε η «επιτροπή» κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η «επίσημη» επιστροφή της περιουσίας έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ ο κ. Σκουρίδης υπέβαλε την αίτησή του στην «επιτροπή» στις 7 Οκτωβρίου 2011, η εξέταση της αίτησης έγινε στις 13 Μαρτίου 2017 και σε έξι μήνες ολοκληρώθηκε η διαδικασία, με την απόφαση για επιστροφή της περιουσίας του.

Όπως αναφέρεται, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Σκουρίδης πήρε άδεια οικοδομής από τον «δήμο» Λαπήθου, στον οποίον υπάγεται το κατεχόμενο χωριό Λάρνακας Λαπήθου, και άρχισε εργασίες ανέγερσης κατοικίας εντός των 349 τ.μ.

Η έναρξη των εργασιών προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της απόφασης ενώ άρχισε και εκστρατεία συλλογής υπογραφών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο «πρόεδρος» της «επιτροπής», Αϊφέρ Σαΐντ Ερκμέν, είπε ότι κατά την εξέταση της αίτησης του Νικόλα Σκουρίδη και πριν την απόφαση της «επιτροπής», έγινε διαβούλευση με το αρχηγείο των «δυνάμεων ασφαλείας», μας είπαν ότι μπορούμε να την επιστρέψουμε (την περιουσία) και πάρθηκε η απόφαση επιστροφής της περιουσίας.

Είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση πληροφορήθηκε ότι ο κ. Σκουρίδης άρχισε εργασίες ανέγερσης οικίας.

Ο «δήμαρχος» Λαπήθου Φουάτ Νάμσοϊ, ερωτηθείς από την εφημερίδα αν έχουν δοθεί άδειες οικοδομής, είπε ότι έχει δοθεί μια προκαταρκτική έγκριση, ωστόσο οι διαδικασίες για την τελική έγκριση συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη βδομάδα ο Νικόλας Σκουρίδης επισκέφτηκε στην περιοχή για να επιθεωρήσει τις εργασίες και κατά την επίσκεψή του οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύτηκαν για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους, ενώ για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή κλήθηκε η «αστυνομία».

Ο κ. Ερκμέν είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση επιστροφής της περιουσίας ο ιδιοκτήτης της έχει το δικαίωμα να αιτηθεί για άδεια οικοδομής, οι διεργασίες είναι μεταξύ των «τοπικών αρχών» και των αιτητών, σημειώνοντας ότι όπως ένας Τ/κ έχει το δικαίωμα να κτίσει σπίτι στην περιουσία του το ίδιο δικαίωμα έχει και ένας Ε/κ. Είπε ακόμα ότι για την ανέγερση της κατοικίας έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες από το «υπουργείο» εσωτερικών, το «τμήμα» πολεοδομίας και τις «τοπικές αρχές».

Φρίξος Δαλίτης  

philenews.com

Επιστρέφοντας στον Λάρνακα της Λαπήθου – Όλα όσα δήλωσε στον ρ/σ «Πολίτη 107.6»

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ το 1955-1959, πατέρας τριών παιδιών και υποστηρικτής του «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004, ο κ. Νικόλας Σκουρίδης, αφότου έχουν αρθεί οι περιορισμοί στη διακίνηση, επισκέπτεται τακτικότατα το κατεχόμενο χωριό του.

Ο «Π» συνάντησε προχθές τον κ. Νικόλα Σκουρίδη στο σπίτι του στον Άγιο Δομέτιο. Χωρίς μισόλογα μάς εξήγησε γιατί αποφάσισε να κτίσει στο χωριό του.

Την απόφαση του Νικόλα Σκουρίδη, ηλικιωμένου πρόσφυγα από το Λάρνακα της Λαπήθου, να ανεγείρει σπίτι στο κατεχόμενο χωριό του κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες της συνεχιζόμενης κατοχής δεν θα την μαθαίναμε, εάν δεν αντιδρούσαν έντονα κάποιοι Τουρκοκύπριοι.

Εδώ και μερικές μέρες δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, όπως της «Diyalog» και της «YeniDuzen» αναφέρθηκαν σε εκτενή ρεπορτάζ στην περίπτωση του Ελληνοκύπριου Ν. Σκουρίδη ο οποίος, αφού πέτυχε απόφαση της «επιτροπής αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα να του επιστραφεί ακίνητη περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του στον Λάρνακα της Λαπήθου και αφού εξασφάλισε τις απαιτούμενες «άδειες» από το κατοχικό καθεστώς, έβαλε μπρος να κτίσει, αλλά και στις αντιδράσεις των σημερινών Τουρκοκυπρίων «κατοίκων» της γενέτειράς του.

Η «YeniDuzen» έγραψε χθες για το θέμα με τίτλο «Επιστροφή στον Νικόλα», ενώ η «Diyalog» πριν από μερικές μέρες με τίτλο «Δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο «Π» πήγε χθες στον Άγιο Δομέτιο, όπου κατοικεί μετά την τουρκική εισβολή ο κ. Σκουρίδης, και τον συνάντησε. Μας είπε τόσο για την ομολογουμένως τολμηρή απόφαση που έλαβε να προχωρήσει σε ανέγερση διώροφης κατοικίας στο οικόπεδο όπου βρισκόταν κάποτε το πατρικό του σπίτι στο Λάρνακα της Λαπήθου, όσο και τη διαδικασία που ακολούθησε για να πετύχει την επιστροφή της περιουσίας του, να εκδόσει αρχιτεκτονικά σχέδια και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες «άδειες».

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ το 1955-1959, πατέρας τριών παιδιών και υποστηρικτής του «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004, ο κ. Νικόλας Σκουρίδης, αφότου έχουν αρθεί οι περιορισμοί στη διακίνηση, επισκέπτεται τακτικότατα το κατεχόμενο χωριό του.

«Όταν λέτε τακτικότατα», τον ρωτάμε: «Όχι κάθε μέρα, αλλά κάποιες φορές και δύο!», απαντά. Εξάλλου από τον Άγιο Δομέτιο μέχρι τις νότιες παρυφές του Πενταδακτύλου, όπου βρίσκεται το χωριό του, δεν είναι και μεγάλη απόσταση. Ο 78χρονος σήμερα Ν. Σκουρίδης ανέπτυξε φιλίες με αρκετούς Τ/κ «κατοίκους» του Λάρνακα της Λαπήθου, κάθεται και συζητά μαζί τους στους καφενέδες του χωριού του και πολλές φορές συντρώγει μαζί τους. Μία Τ/κ γυναίκα, η οποία αντέδρασε στην ανέγερση του σπιτιού μου, όταν πήγαινα στο Λάρνακα της Λαπήθου έπρεπε πρώτα να φάω το φαγητό που ετοίμασε και μετά να μου κάμει καφέ, μας είπε με παράπονο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι την τελευταία εβδομάδα, αφότου προκλήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν οι αντιδράσεις απέφυγε να πάει στο χωριό του και στο οικόπεδο, όπου άρχισαν οι εργασίες κατασκευής.

Στο Λάρνακα της Λαπήθου κατοικούν σήμερα Τ/κ από χωριά της Πάφου, όπως την Κρήτου Τέρα, την Τέρα, τη Μελάνδρα, την Ακουρσό και τη Λουκρουνού.

Έβγαλε σχέδια και πήρε τις «άδειες»

Η απόφαση του κ. Σκουρίδη να προσφύγει στην «επιτροπή αποζημιώσεων» λήφθηκε στα τέλη του 2010, όταν δεν διαφαινόταν, ούτε και τότε, όπως μας εξήγησε χθες, προοπτική λύσης του Κυπριακού. Εξάλλου, προσθέτει, ούτε το επίσημο κράτος (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία), όπως αποδείχθηκε, θέλησε ποτέ κατά τρόπο ουσιαστικό να κατανείμει ισότιμα τα βάρη της κατοχής. «Έτσι και εγώ αποφάσισα, με παρότρυνση τόσο Ε/κ όσο και Τ/κ φίλων, να προσφύγω στην «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων», μας είπε. Η προσφυγή καταχωρίσθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και η αίτησή του άρχισε να εξετάζεται τον Μάρτιο του 2017. Η απόφαση για επιστροφή της περιουσίας του, ήτοι ένα οικόπεδο εντός της κοινότητας εμβαδού 350 τ.μ., από την «επιτροπή», εξεδόθη τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου. Ακολούθησε η παραχώρηση από το κατοχικό καθεστώς «τίτλου ιδιοκτησίας» και στη συνέχεια Τ/κ αρχιτέκτονας ετοίμασε σχέδια, τα οποία υπέβαλε για «άδεια» για την ανέγερση διώροφης κατοικίας εμβαδού κοντά στα 200 τ.μ. Η «άδεια» εξεδόθη αρχές του τρέχοντος και ο κ. Σκουρίδης συμφώνησε με εργοληπτική εταιρεία για την ανέγερση της κατοικίας. Όμως στη φάση των προπαρασκευαστικών και δη των χωματουργικών εργασιών προκλήθηκαν οι αντιδράσεις.

«Επιτροπή»: «Έχει δικαίωμα!»

Στο χθεσινό δημοσίευμα της «YeniDuzen» – σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ – φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του προέδρου της «επιτροπής αποζημιώσεων» Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν. Είπε ο κ. Ερκμέν ότι κατά την εξέταση της αίτησης του Νικόλα Σκουρίδη και πριν την απόφαση της «επιτροπής», έγινε διαβούλευση με το αρχηγείο των «δυνάμεων ασφαλείας», το οποίο δεν είχε ένσταση στην επιστροφή και έτσι πάρθηκε η απόφαση επιστροφής της περιουσίας. Ο κ. Ερκμέν είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση επιστροφής της περιουσίας, ο ιδιοκτήτης της έχει το δικαίωμα να αιτηθεί για άδεια οικοδομής, οι διεργασίες είναι μεταξύ των «τοπικών αρχών» και των αιτητών, σημειώνοντας ότι όπως ένας Τ/κ έχει το δικαίωμα να κτίσει σπίτι στην περιουσία του, το ίδιο δικαίωμα έχει και ένας Ε/κ. Είπε ακόμα ότι για την ανέγερση της κατοικίας έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες από το «υπουργείο εσωτερικών», το «τμήμα πολεοδομίας» και τις «τοπικές αρχές». Ανέφερε τέλος ότι μετά την απόφαση πληροφορήθηκε ότι ο κ. Σκουρίδης άρχισε εργασίες ανέγερσης οικίας.

Ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λαπήθου Φουάτ Νάμσοϊ, ρωτήθηκε από την «YeniDuzen» εάν έχουν δοθεί «άδειες οικοδομής». Είπε ότι έχει δοθεί μια προκαταρκτική έγκριση, ωστόσο οι διαδικασίες για την τελική έγκριση συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη βδομάδα ο Νικόλας Σκουρίδης επισκέφθηκε στην περιοχή για να επιθεωρήσει τις εργασίες και κατά την επίσκεψή του οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύτηκαν για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους, ενώ για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή κλήθηκε η «αστυνομία».

«Απογοητεύτηκα από τα κόμματα για το Κυπριακό»

Σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΠΟΛΙΤΗ 107.6 και μετά την αναστάτωση στα κατεχόμενα  που προκάλεσε η ανέγερση οικίας του στην περιουσία του, κατόπιν απόφασης της λεγόμενης «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να του επιστραφεί η περιουσία του, ο κ. Σκουρίδης ανέφερε ότι αποφάσισε να κτίσει το σπίτι διότι έχει απογοητευτεί από τα κόμματα σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού, εκτιμώντας ότι λειτουργούν μόνο με βάση τα συμφέροντά τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να λυθεί το Κυπριακό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σκουριδης τόνισε ότι με την ενέργειά του αυτή δεν νομιμοποιείται καθόλου του ψευδοκράτος.

Εξάλλου ως προς τα πολιτικά του φρονήματα, δηλώνει εθνικόφρων, ο οποίος αγωνίστηκε από το 1955 στο αγώνα της ΕΟΚΑ, μέχρι την εισβολή του 1974.

Το 2004 ψήφισε όχι στο Σχέδιο Ανάν, πιστεύοντας ότι πρόνοιές του δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν. Σήμερα δηλώνει υπέρ της δίκαιας λύσης.

Όπως δήλωσε, μέχρι στιγμής και μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν τον πλησίασε κανένας από την πλευρά του επίσημου Κράτους.

Ανέφερε ότι ο εργολάβος, ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός είναι τουρκοκύπριοι, ενώ τον ενημέρωσαν ότι σε 15 περίπου μέρες θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες του κτισίματος της οικίας.

Ο κ. Σκουρίδης δήλωσε ότι κτίζει το σπίτι και λόγω της ενθάρρυνσης των τουρκοκύπριων κατοίκων, η πλειοψηφία των οποίων κατάγεται από χωριά της επαρχίας Πάφου και μιλά τα ελληνικά. Όπως τον έχουν ενημερώσει από τα κατεχόμενα, οι λόγοι που αντέδρασαν για πρώτη φορά ορισμένοι κάτοικοι στην ανέγερση της οικίας, είναι διάφοροι, όπως οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και η απαίτηση του ιδιοκτήτη γειτονικής οικίας πέρασμα ανάμεσα στα δύο σπίτια. Πάντως ο ίδιος πιστεύει ότι θα είναι προσωρινές οι αντιδράσεις, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να κτιστεί η οικία και να κατοικήσει στο κατεχόμενο χωριό του.  

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ,

Πηγή: politis.com.cy

One thought on “Η επιστροφή του Νικόλα: «Απογοητεύτηκα από τα κόμματα για το Κυπριακό»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.