“Νουθεσίες” από το φιλότουρκο Λονδίνο για το Κυπριακό

Εκτός συζήτησης είναι για το Λονδίνο η όποια δράση κατά της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκειμένου να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας η Βρετανία παραμένει μία εκ των τριών εγγυητριών.

Η απάντηση του Φόρεϊν Όφις προς τη βουλευτή Αμμοχώστου Άννα Θεολόγου επαναλαμβάνει από τη μια τις πάγιες βρετανικές θέσεις στο Κυπριακό, νουθετώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν ώστε το φυσικό αέριο να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων. Από την άλλη στέλνει το μήνυμα πως η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. 

Η Άννα Θεολόγου σε επιστολή της (ημερομηνία 17.4.18Του) προς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν στο θέμα της χρήσης των Βάσεων Ακρωτηρίου για επιδρομές κατά της Συρίας, ενώ την ίδια ώρα δεν προέβαινε σε οποιαδήποτε ενέργεια προς την Τουρκία προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ερώτημά της η βουλευτής Αμμοχώστου σημειώνει αρχικά τις επιχειρήσεις των Βρετανών από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις Βάσεις Ακρωτηρίου κατά στόχων στη Συρία μετά από πληροφορίες για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσσαντ. Η Α. Θεολόγου ασκεί κριτική στη Βρετανία γιατί δεν ανέμενε τον έλεγχο των αρμόδιων διεθνών οργάνων πριν την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ζητά να μάθει για το «πώς δικαιολογείτε την παθητική ‘αντίδραση’ στη συνεχιζόμενη από μέρους της Τουρκίας παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεων, η οποία επηρεάζει σοβαρά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Περαιτέρω ζητά να μάθει από το Λονδίνο για πώς σκοπεύει η Βρετανία να σταματήσει την τουρκική συμπεριφορά, να προστατέψει τα δικαιώματα του λαού της Κύπρου και να υποστηρίξει τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διεξαγωγή ερευνών στα ενεργειακά αποθέματα γύρω από το νησί. Και προσθέτει: «Στην περίπτωση της Συρίας ενεργήσατε αμέσως και αποφασιστικά αλλά στην περίπτωση της Κύπρου αποτύχατε στο να προχωρήσετε με οποιεσδήποτε ενέργειες, να εξαλείψετε ή ακόμα να μειώσετε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκία.

Ανδρέας Πιμπίσιης  “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.