Ν. Χριστοδουλίδης: «Ο γ.γ. του ΟΗΕ θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως δεν ευσταθούν οι αναφορές σε δημοσιεύματα ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν ενδιαφέρεται πλέον για το Κυπριακό. Το ενδιαφέρον του, είπε μιλώντας στο ΡΙΚ, καταδεικνύεται από την πρόθεσή του να διορίσει ειδικό απεσταλμένο.

Υπήρξε, ανέφερε βολιδοσκόπηση όλων των μερών για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, προσθέτοντας ότι ήδη έχει δοθεί η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κύριος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αναμένεται η τοποθέτησης της Άγκυρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές.

Σχολιάζοντας την εξαγγελία της τουρκικής κυβέρνησης για έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Λευκωσία παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου και προσπαθεί να αποτρέψει εξελίξεις, που θα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Άρχισε η εφαρμογή του οικονομικού «πρωτοκόλλου» μεταξύ Τουρκίας – ψευδοκράτους

Άρχισε η εφαρμογή του οικονομικού «πρωτοκόλλου» για το 2018 μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, το οποίο θα αποφέρει στα κατεχόμενα το ποσό των 2 δις 187 εκατομμυρίων 186 χιλιάδων τουρκικών λιρών (περίπου 430 εκατ. Ευρώ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κίπρις Πόστασι», το ποσό των 212 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 39 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση της οικονομίας, ενώ το ποσό των 464 εκατ. τουρκικών λιρών (περίπου 90 εκατ. ευρώ) θα δαπανηθεί σε έργα υποδομής.

Όπως αναφέρεται ποσό 341 εκατ. 798 χιλιάδων τουρκικών λιρών (περίπου 62 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τον αμυντικό τομέα του ψευδοκράτους.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.