Νάσια Παπαδοπούλου – Η Κύπρια μαία που συμμετείχε στην αποστολή στο Μπαγκλαντές

H γέννηση ενός μωρού μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα, το οποίο μόνο με τη βοήθεια ενός έμπειρου καθοδηγητή μπορεί να πάει καλά. Ο καθοδηγητής αυτός, στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, είναι η μαία. Το λειτούργημα αυτό καθίσταται δυσκολότερο, όταν λαμβάνει χώρα σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Για την Κύπρια μαία, Νάσια Παπαδοπούλου, η συμμετοχή της στην αποστολή των Εθελοντών Γιατρών της Κύπρου στο Μπαγκλαντές ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να της συμβεί και μια τεράστια εμπειρία ζωής.

Μιλώντας στο philenews, η κ. Παπαδοπούλου, επισημαίνει πως αποτέλεσε τιμή, για την ίδια, η επιλογή της  να συμμετέχει στην αποστολή.  «Ήταν η πρώτη μου αποστολή με τους Εθελοντές Γιατρούς Κύπρου και είναι τιμή μου που πήγα μαζί τους. Είχα μεταβεί το 2011 στην Αιθιοπία με αποστολή Ελλήνων γιατρών, αλλά ήταν κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δε μου είχε δοθεί η ευκαιρία εκεί να ασκήσω το επάγγελμά μου. Θα το επαναλάμβανα πολλές φορές ακόμη, επειδή ζω για να βοηθώ όποιον το έχει ανάγκη. Έτσι είμαι στη ζωή μου γενικά» επισημαίνει χαρακτηριστικά η μαία.

Περιγράφοντας την εμπειρία της αναφέρει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά στο Μπαγκλαντές ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για παρακολούθηση εγκύων και διεκπεραίωσης φυσιολογικού τοκετού. «Είναι όλες μαζεμένες σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο, λεχώνες, επίτοκες και νεογνά. Γεννούν όπως να’ναι και όπου να’ναι. Η στιγμή που φέρνεις μια ζωή στον κόσμο σε έναν καταυλισμό είναι μαγική» σημειώνει.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή που έζησε ήταν η στιγμή του φυσιολογικού τοκετού στο πάτωμα, καθώς δεν έδειχνε να τους ενδιαφέρει που θα γεννήσουν. Ιδιαίτερη εντύπωση της προκάλεσε το γεγονός ότι παρά την φτώχια και τις άθλιες συνθήκες, που ζει ο λαός των Ροχίνγκια, έδειχναν πολύ χαρούμενοι και ήταν πολύ ευγενικοί μαζί με τους γιατρούς. «Πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον καταυλισμό. Δεν έχουν δει τίποτε άλλο στη ζωή τους» λέει η κ. Παπαδοπούλου.

«Ο λαός των Ροχίνγκια είναι πολύ ταλαιπωρημένος. Είναι αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός των καταυλισμών και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγεία, εκπαίδευση και δουλειά. Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί εκεί απ’ όλο τον κόσμο που προσπαθούν να τους βοηθήσουν, αλλά δυστυχώς είναι πάρα πολλοί, σχεδόν 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες» περιγράφει χαρακτηριστικά για τις συνθήκες της ζωής τους.

Καταλήγοντας η ίδια τονίζει ότι κέρδισε πολλά από αυτό το ταξίδι, καθώς παρά την ταλαιπωρία και τις αντίξοες συνθήκες εργασία,  η αποστολή κατάφερε να βοηθήσει εκατοντάδες πρόσφυγες. «Πήραμε πολλά χαμόγελα, κάναμε πολλούς φίλους και νιώθουμε περήφανοι που καταφέραμε να προσφέρουμε και να δώσουμε χαρά και ανακούφιση σε μερικούς πρόσφυγες Ροχίνγκια» λέει γεμάτη ευγνωμοσύνη η Κύπρια μαία.

Υ.Γ. Η ομάδα Κυπρίων εθελοντών της οργάνωσης, της οποίας υπεύθυνος ήταν ο Δρ. Γιώργος Μακρυγιάννης αποτελείτο από τους Δρ.Αντρέα Κάουρο – Γενικό Γιατρό, Δρ. Γεώργιο Γεωργίου – Οδοντίατρο, Χαρίκλεια Ολυμπίου- ειδικευόμενη Καρδιολόγο, Κωνσταντίνο Χριστοδουλίδη – ειδικευόμενο παιδίατρο, τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες Άννα Μιχαηλίδου, Κωνσταντίνα Ρουσιά, Άρη Τράπαλη, Ιωάννη Μάριο Ιάσωνος, τη μαία Νάσια Παπαδοπουλου, τον εθελοντή Δημήτρη Μακρυγιάννη και την φωτορεπόρτερ Κάτια Χριστοδούλου.

Νικολέττα Κουρούσιη   “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.