ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η συνεργασία των 4 κoλλά στην… εκ περιτροπής

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές και τα τέσσερα κόμματα του ενδιάμεσου άρχισαν να μελετούν σενάρια ανανέωσης της συνεργασίας τους. «Όλα είναι πιθανά» δηλώνουν πηγές από τον ενδιάμεσο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μια συνεργασία των τεσσάρων «δυνάμεων της αλλαγής», όπως αποκαλούνταν τα τέσσερα συνεργαζόμενα κόμματα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, είναι πολύ απομακρυσμένη.

Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Περδίκης και Ελένη Θεοχάρους είχαν ήδη μια πρώτη συνάντηση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψής της σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μελετήσουν το σενάριο συνεργασίας και των τεσσάρων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ και το πιο ισχυρό ενδεχόμενο είναι ο καθένας να τραβήξει τον δρόμο του. Σε αυτό το σενάριο, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη θα κατέλθουν στις ευρωεκλογές, ο καθένας με δικό του ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κόμμα από τα τέσσερα, ευνοεί την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές. Θεωρεί ότι τη μία έδρα που έχει στην Ευρωβουλή θα τη διατηρήσει ούτως ή άλλως και ταυτόχρονα, με ένα δυνατό ψηφοδέλτιο μπορεί να αυξήσει και τα ποσοστά του. Ήδη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναδιεκδικήσει ο Κώστας Μαυρίδης, το έργο του οποίου κρίνεται ιδιαίτερα θετικό. Σκέψεις γίνονται και για την Αναστασία Παπαδόπουλου, η οποία, εάν τελικά πειστεί να κατέλθει, θα αποτελεί το ισχυρό χαρτί για το κόμμα, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να προσελκύσει ψήφους από διάφορους χώρους. Μέσα στο πλαίσιο των σκέψεων έγινε αναφορά και στο όνομα του Παύλου Μυλωνά, ο οποίος πρόσφατα προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και θεωρείται ότι μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά.

Παρόλα αυτά, όμως, πριν από λίγες μέρες έγινε μία κίνηση με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ για συνεργασία και των τεσσάρων κομμάτων, με το σκεπτικό ότι με το συνολικό ποσοστό τους μπορούν να κερδίσουν εύκολα δύο έδρες στην Ευρωβουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή έγινε προ του ενδεχομένου να υπάρξει κίνηση κάποιου εκ των υπόλοιπων προς τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, του ΔΗΚΟ φαίνεται να σκοντάφτει στον ίδιο λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε και η συνεργασία με την ΕΔΕΚ, στην οποία βάζουν πίεση οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο Γιώργος Περδίκης και η Ελένη Θεοχάρους ζητούν όπως υπάρχει εναλλαξιμότητα των ευρωβουλευτών ανά κόμμα.

Δηλαδή η θητεία να μοιραστεί ανάλογα, ούτως ώστε να περάσουν από την Ευρωβουλή εκπρόσωποι όλων των συνεργαζόμενων κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι ψήφοι τους δεν θα λετουργήσουν απλά ενισχυτικά προς τους υποψήφιους των δύο μεγάλων του ενδιάμεσου, δηλαδή του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και οι ίδιοι να μείνουν εκτός. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από τα κόμματα του ενδιάμεσου, η θέση των Οικολόγων ήταν ότι θα έπρεπε το ψηφοδέλτιο να είναι ακομμάτιστο και «φρέσκο», δηλαδή νέα άτομα και όχι κομματικά στελέχη. Η θέση αυτή, όπως φυσικά και το θέμα της εναλλαξιμότητας δεν υιοθετήθηκαν ούτε από το ΔΗΚΟ, ούτε από την ΕΔΕΚ.

Δύσκολο επίσης φαίνεται να είναι και το σενάριο επιμέρους συνεργασιών. Παρά το γεγονός ότι έγινε μία βολιδοσκόπηση για επανάληψη της συνεργασίας ΕΔΕΚ και Οικολόγων στο πλαίσιο της συνεργασίας του 2014, εντούτοις φαίνεται να μην υπάρχει στην παρούσα φάση πρόσφορο έδαφος. Οι Οικολόγοι και σε αυτή την περίπτωση θέτουν θέμα εναλαξιμότητας στη θητεία των ευρωβουλευτών και παράλληλα θέλουν να μπει στη συνεργασία και η Αλληλεγγύη και για να μην απομονωθεί αλλά και για να μην υπάρξει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών και άρα διάσπασης του μετώπου των τεσσάρων.

Από πλευράς ΕΔΕΚ δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό ούτε καν προς συζήτηση το θέμα της εναλλαξιμότητας. Αντιπροτάθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, να υπάρχει ισομερής καταμερισμός των υποψηφίων. Δηλαδή τρεις των Οικολόγων, τρεις της ΕΔΕΚ και όποιος καταφέρει να εκλεγεί. Κάτι το οποίο απορρίφθηκε. Όσον αφορά στην περίπτωση συνεργασίας με την Αλληλεγγύη, δεν αποκλείεται, ωστόσο και πάλι δεν γίνονται δεκτές οι όποιες προϋποθέσεις τίθενται, ενώ φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν κάποιες ενστάσεις και εντός του κόμματος, οι οποίες δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αλληλεγγύη. Η ΕΔΕΚ διατηρεί αυτή τη στιγμή τη μία έδρα της Ευρωβουλής με τον Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα θελήσει να ανανεώσει τη θητεία του, η οποία κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη.

Παρόλα αυτά, όλοι δηλώνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και θα διαφανούν προθέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, ανάλογα και με το πότε και αν τελικά θα υπάρξει νέα συνάντηση των τεσσάρων.

ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΤΟ ΕΛΑΜ

Όσο απομακρυσμένο φαίνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων τόσο πιο υλοποιήσιμο θεωρούν τον στόχο τους στο ΕΛΑΜ για είσοδο στην Ευρωβουλή. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται ότι ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά, ωστόσο οι εκτιμήσεις που κάνουν στο ΕΛΑΜ είναι ότι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορούν άνετα να λάβουν την έκτη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και αυτό διότι θεωρούν ότι θα καταγράψουν νέα άνοδο των ποσοστών τους. Αυτό εξηγεί και τις «επιθέσεις» που έχουν αρχίσει να επιχειρούν με ανακοινώσεις τους, προς τα κόμματα του ενδιάμεσου και κυρίως προς την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη.

Στο stop-list της Ουκρανίας η Θεοχάρους

«Όταν η κυπριακή πολιτεία θεωρεί ότι κάποια προβλήματα στον κόσμο όπως το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Κριμαίας και άλλα έχουν ομοιότητες με το Κυπριακό, και ότι ορθό είναι να μην τα αγγίζουμε σεβόμενοι και τις κυρώσεις που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση της Ρωσίας για το ζήτημα της Κριμαίας, δεν θα πρέπει να έχουμε και την ίδια πολιτική απέναντι σε αυτούς που επισκέπτονται το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα;»

Αυτά δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής του ECR Ελένη Θεοχάρους ως πρώτο σχόλιο μετά την απόφαση της Ουκρανίας να βάλει την ίδια όσο και άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς σε stop-list με την κατηγορία ότι έχουν επισκεφθεί την Κριμαία.

«Θα υποβάλω τις προτάσεις μου και θα πω ότι εάν εγώ δεν έχω το δικαίωμα να πάω στην Κριμαία για οποιοδήποτε λόγο –για ανθρωπιστικούς λόγους, για πολιτικούς λόγους, για επιστημονικούς λόγους–, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τα κατεχόμενα.

Φρίξος Δαλίτης “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.