Οταν ο χρόνος πάγωσε στο 1974 -Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή

Nicosia International Airport was once the main airfield for Cyprus, but it has taken on a ‘ghostly’ appearance after being been shut to passengers for 44 years.

Συγκλονιστικές εικόνες από τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας όπως έμεινε μετά την τουρκική εισβολή, δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail με ειδικό ρεπορτάζ.

Το δημοσίευμα της  βρετανικής Daily Mail στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της κυπριακής πρωτεύουσας, έχει τίτλο «Νεκροταφείο αεροπλάνων το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας». «Πουλιά έχουν πάρει τη θέση των επισκεπτών, ενώ καρέκλες ριγμένες στον χώρο του αεροδρομίου εδώ και δεκαετίες, που ποτέ δεν θα τις σηκώσει κάποιος», σημειώνεται στο ρεπορτάζ…. 

Κάποτε υποδεχόταν χιλιάδες τουρίστες που ήθελαν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στο Νησί της Αφροδίτης. Σήμερα, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ο χρόνος έχει παγώσει στο 1974.

44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και 41 μετά την τελευταία εμπορευματική πτήση, το πάλαι ποτέ Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας είναι αφημένο στο έλεος του καιρού και του χρόνου.

Περιττώματα πουλιών έχουν πάρει τη θέση των ταξιδιωτών. Καρέκλες στο τέρμιναλ που αναποδογύρισαν εδώ και δεκαετίες, δεν έχουν σηκωθεί και δεν πρόκειται να σηκωθούν όρθιες.

Όλα είναι στη θέση τους, όπως όταν το αεροδρόμιο ήταν ακόμα εν λειτουργία. Ο λόγος; Επειδή το αεροδρόμιο βρίσκεται εδώ και δεκαετίες υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του ΟΗΕ, στη λεγόμενη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου, στην οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει.

Το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο είναι στα δυτικά της Λευκωσίας και οι εικόνες είναι απολύτως ενδεικτικές:

Η ιστορία του αεροδρομίου

The main terminal at Nicosia International Airport stands decaying inside the buffer zone

Η Λευκωσία ήταν το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου από την αρχική κατασκευή της δεκαετίας του 1930. Στην αρχή λειτούργησε κυρίως ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το αεροδρόμιο, οι εγκαταστάσεις και ο διάδρομος επεκτάθηκαν από Κύπριους εργολάβους.

Μετά τον πόλεμο εμπορικές υπηρεσίες εισήχθησαν, και από το 1948 η Misrair, η BOAC, η Cyprus Airways και η MEA παρείχαν τακτικές υπηρεσίες. Το 1949 το πρώτο κτίριο του τερματικού σταθμού σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Το κόστος του ήταν 50.000 λίρες και άνοιξε το Μάιο του ίδιου έτους.

Στις 27 Μαρτίου του 1968, ένας νέος σύγχρονος τερματικός σταθμός σχεδιάστηκε από τη γερμανική εταιρεία Dorsch und Gehrmann.

A dilapidated plane, lies abandoned on the tarmac.

Βομβαρδισμός και σκληρές μάχες

Στις 20 Ιουλίου του 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο σε μεγάλη κλίμακα και έτσι οδήγησε, ουσιαστικά, στο μόνιμο κλείσιμό του. Η τελευταία εμπορική αεροπορική πτήση έγινε από το Αεροδρόμιο Λευκωσίας το 1977, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Desperate Islanders clasp photographs of their loved ones who have vanished since Turkey invaded Cyprus

Μετά την τουρκική εισβολή το αεροδρόμιο αποτέλεσε πεδίο σκληρών μαχών μεταξύ κυπριακών και τουρκικών δυνάμεων, που οδήγησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει Προστατευόμενη Περιοχή (UNPA) το αεροδρόμιο. Αυτό απαιτούσε και από τις δύο πλευρές να αποσυρθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από την περίμετρο του αεροδρομίου.

Μετά την κατάπαυση του πυρός, που υπογράφηκε στις 16 Αυγούστου 1974, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας πέρασε στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και ανήκει στη λεγόμενη Νεκρή Ζώνη.

Μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου της Λευκωσίας, ένα νέο αεροδρόμιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας (LCA), άνοιξε στην Κύπρο το 1975. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1983, άνοιξε τις πύλες του και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πάφου (PFO).

Φωτογραφίες: ΔΩΡΟΣ ΠΑΡΤΑΣΙΔΗΣ

Nicosia Airport 1974 – Αεροδρόμιο Λευκωσίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.