O νοικοκύρης κ. Κοντονής, οι 6 εισαγγελείς και ο μεγαλοαπατεώνας Α.Βγενόπουλος

Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πως ο υπουργός κύριος Κοντονής είναι νοικοκύρης. Παρά τα όσα του καταλογίζουν (για να καταλογίσουν στην κυβέρνηση) για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, έχει ένα προσωπικό σύστημα σεβασμού στους ανθρώπους της Δικαιοσύνης. Ακόμη και όταν είναι επίορκοι.

Του Κώστα Βαξεβάνη

Πριν από μερικές μέρες, από μια αποστροφή του λόγου του στη Βουλή, μάθαμε πως για έξι ανώτερους και ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς, έχει ζητήσει πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο. Έτσι απλά και λίγο εγκυκλοπαιδικά. Ποιοι είναι αυτοί οι λειτουργοί; Τι έχουν κάνει; Δεν μάθαμε ποτέ. Ούτε το υπουργείο ανακοίνωσε, ούτε η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Δεν ειπώθηκαν ούτε τα γνωστά και γραφικά πλέον για άπλετο φως και το μαχαίρι που θα φτάσει ως το κόκκαλο για να φτιάξει τη σούπα των κοινότοπων ανακοινώσεων.


Από το Documento της Κυριακής και όχι από τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης και του υπουργείου, οι πολίτες έμαθαν πως πρόκειται για έξι εισαγγελείς οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βγενόπουλου και κατηγορήθηκαν από τον νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, πως παρεμπόδισαν την δικαστική έρευνα. Ανάμεσά τους η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος. Τέτοια ονόματα είναι οι ελεγχόμενοι και όχι κάποιος αντεισαγγελέας επαρχιακής πόλης που καθυστέρησε δικογραφία για ζωοκλοπές και οικογενειακό επεισόδιο. Η αφρόκρεμα της Δικαιοσύνης που ασχολήθηκε και ελέγχεται για τον αν συγκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα.

Όταν λοιπόν ελέγχεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης για ένα σκάνδαλο που συντάραξε την πολιτική ζωή της χώρας, η Δικαιοσύνη και το υπουργείο οφείλουν και να κάνουν ανακοινώσεις και να δώσουν διευκρινίσεις και να υποσχεθούν κάθαρση. Οι ελεγχόμενοι δεν είναι μόνο δημόσια πρόσωπα των οποίων η δράση αλλά και ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος αλλά είναι και πρόσωπα ειδικής ευθύνης. Δεν είναι μόνο η νομολογία και οι γνωματεύσεις της ΑΔΑΕ που προβλέπουν πως δεν προστατεύονται από νόμους περί προσωπικών δεδομένων αλλά η ίδια η απλή λογική και η πολιτική κουλτούρα των ευνομούμενων ευρωπαϊκών χωρών.

Ποιος ο λόγος λοιπόν που δεν ανακοινώνονται τα ονόματα και οι καταλογιζόμενες πράξεις; Ποιος προστατεύεται έτσι; Η προσωπικότητα του ελεγχόμενου ή η διαδικασία της συγκάλυψης που είναι το πρώτο πράγμα το οποίο σκέφτεται όποιος ακούσει τα «ναι μεν αλλά» της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης;

Αλλά η πρόκληση δεν σταματά στις μη ανακοινώσεις και στις εν κρυπτώ διαδικασίες. Η εντολή του υπουργού για πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο δόθηκε μετά από πόρισμα που συνέταξε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ , Ιωάννης Γράβαρης, ο οποίος ερεύνησε τις καταγγελίες του Γιάννη Αγγελή. Το πόρισμα φέρεται να παραδόθηκε στον υπουργό στις 10 Μαΐου και στις 14 Μαΐου το παραλαμβάνει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Στις 15 Μαΐου, ένας από τους υπό ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο, ο Ισίδωρος Ντογιάκος, προάγεται σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ υπάρχει το πόρισμα που τον οδηγεί στη Δικαιοσύνη και οι κατηγορίες εναντίον του.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, από τη θέση του ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όσα έγιναν και κυρίως δεν έγιναν στη διερεύνηση του σκανδάλου Βγενόπουλου και τις απανωτές αρχειοθετήσεις των ερευνών.

Όπως έχουμε αποκαλύψει ο γιος του Ισίδωρου Ντογιάκου, την εποχή που ο Βγενόπουλος είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τους Εισαγγελείς, δούλευε σε επιχείρηση της οικογένειας Βγενόπουλου. Την παραδοχή αυτή έκανε δικηγόρος και επί χρόνια συνεργάτης του Βγενόπουλου στο δικαστήριο μετά από δική μου ερώτηση και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα. Η οποία έρευνα όμως ανατέθηκε στην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρυσούλα Παρασκευά, της οποίας (κι άλλη σύμπτωση) ο ανιψιός δούλευε και αυτός σε εταιρεία της συνεταίρου του Βγενόπουλου, Αγγελικής Φράγκου. Η κυρία Παρασκευά δεν αυτοεξαιρέθηκε ως όφειλε, αλλά ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ κ. Γράβαρη που συνέταξε το πόρισμα πως ρώτησε τον Ντογιάκο κι αυτός αρνήθηκε ότι ο γιος του δούλευε σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Βγενόπουλου. Κατά την πρόσφατη διαδικασία κρίσης του Ντογιάκου προκειμένου να γίνει αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρωτοστάτησε και άλλη δικαστής, σύμφωνα με πληροφορίες, της οποίας ο γιος φέρεται επίσης να δουλεύει στη συνεταίρο του Βγενόπουλου. 

Όλα αυτά, ναι, συμβαίνουν στον Άρειο Πάγο και όχι σε κάποιο μυθιστόρημα. Προφανώς τα παιδιά δικαστών έχουν δικαίωμα να δουλεύουν όπου θέλουν αλλά οι ίδιοι οφείλουν να εξαιρούνται όταν χειρίζονται υποθέσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους εργοδότες των παιδιών τους. Επίσης είναι ένα θέμα για προβληματισμό, η καλή διάθεση που δείχνουν οι εφοπλιστές στα παιδιά δικαστών και εισαγγελέων υψηλών βαθμίδων.

Ας επιστρέψουμε όμως στον κύριο Κοντονή. Στέλνει το πόρισμα στον Άρειο Πάγο, τέσσερις μέρες αφότου το παραλαμβάνει, με αποτέλεσμα τη μία μέρα ο Ντογιάκος να γίνεται αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και την άλλη ο ίδιος ο Κοντονής να αναγγέλλει (χωρίς όνομα) τον πειθαρχικό και ποινικό του έλεγχο. Γιατί αυτή η καθυστέρηση που οδηγεί στην έκθεση της Δικαιοσύνης; Όσοι έκριναν τον Ντογιάκο γνώριζαν για το πόρισμα ή όχι;

Ας πάμε όμως και στην ουσία της υπόθεσης η οποία με αφορά και προσωπικά. Το 2012, το Hot Doc και το koutipandoras.gr ξεκίνησαν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Βγενόπουλου το οποίο δεν αφορούσε μόνο το πώς διαχειρίστηκε και ιδιοποιήθηκε δισεκατομμύρια από την τράπεζα συμφερόντων του, αλλά και πώς καλύφθηκε από παράγοντες της Δικαιοσύνης. Για παράδειγμα η Διάταξη Αρχειοθέτησης της έρευνας Βγενόπουλου, 801 σελίδων φέρεται να γράφτηκε σε τρεις μέρες!

Δώσαμε μεγάλη μάχη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο Βγενόπουλος χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ στα οποία μοίραζε χρήμα, μας κατηγόρησε για συκοφαντία, δυσφήμηση ακόμη και για εκβιασμό. Σε live μετάδοση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για σκευωρία εναντίον του όταν η νυν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έβγαλε από το αρχείο τις υποθέσεις. Η κυρία Θάνου είχε την τιμητική της αφού εμφανίστηκε ως χρηματιζόμενη από τον Βγενόπουλο. Λίγο πριν τον θάνατο του Βγενόπουλου, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Οι συνέταιροι του Βγενόπουλου είναι πλέον υπόδικοι και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης που φέρονται ότι τον ευνόησαν και απέκρυψαν στοιχεία αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι κατηγορίες.

Σε αυτή την υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, που εμφάνισε την κυβέρνηση ως παρεμβαίνουσα στη Δικαιοσύνη, ο κύριος Κοντονής επέλεξε αντί την δημοσιοποίηση και τη διαφάνεια η οποία αποκαθιστά την αλήθεια, τη σιωπή και τα «γύρω γύρω όλοι». Το ερώτημα είναι γιατί; Το δεύτερο ερώτημα είναι αν έχει ασκήσει το δικαίωμα που έχει ως υπουργός Δικαιοσύνης για διαφωνία απέναντι στην προαγωγή του ελεγχόμενου από τον ίδιο, Ισίδωρου Ντογιάκου ο οποίος πλέον συνδέεται και με κουμπαριά με τον Καραμανλή.

Εμείς πάντως δεν έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε στα ερωτήματα αφού ο yπουργός έχει προεκτείνει τη σιωπή και στις απαντήσεις που πρέπει να δώσει για όσα ερωτάται από τον Τύπο. Νοικοκυρεμένα πράγματα. Και είπαμε όσα ξέρει ο νοικοκύρης… 

Νέα ερωτηματικά για την προαγωγή Ντογιάκου: Γνώριζαν για τις σχέσεις του γιου του με τον Βγενόπουλο;

Σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προήχθη τον περασμένο μήνα ο Ισίδωρος Ντογιάκος [αριστερά], παρά το γεγονός πως υπήρχε πόρισμα που ζητούσε τη δίωξή του για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου [δεξιά].

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου, ο υπό πειθαρχική δίωξη Ντογιάκος πήρε προαγωγή. Το περιεχόμενο του πορίσματος όμως που «καίει» και άλλους ανώτερους και ανώτατους δικαστές, αποδίδοντάς τους τεράστιες ευθύνες για τη μη διερεύνηση του σκανδάλου Βγενόπουλου, δεν τέθηκε υπόψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η περίπτωση Ντογιάκου έχει ωστόσο μια ακόμη σκανδαλώδη πτυχή η αποκάλυψη της οποίας προκαλεί νέα σημαντικά ερωτηματικά. Ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας ο οποίος προήχθη ενώ βρισκόταν υπό πειθαρχική δίωξη φαίνεται πως συνδεόταν με τον “αποθανόντα” Ανδρέα Βγενόπουλο μέσω του γιου του. Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλυφθεί από τον συνεργάτη του Βγενόπουλου “όσο εκείνος ήταν εν ζωή”, Φώτη Καρατζένη, ο γιος του Ισίδωρου Ντογιάκου εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρία της συζύγου του Βγενόπουλου Αρετής Σουβατζόγλου [φωτο επάνω].

Ενώ δηλαδή στην Εισαγγελία Εφετών της οποίας προΐστατο ο Ντογιάκος οι περίεργες συμπτώσεις στις υποθέσεις του Βγενόπουλου ακολουθούσαν η μία την άλλη και οι προκλητικές ρυθμίσεις και αρχειοθετήσεις των υποθέσεων στις οποίες εμπλεκόταν ο Βγενόπουλος προκαλούσαν ερωτηματικά για τον ρόλο της Δικαιοσύνης σε μια σειρά σκανδάλων που απασχολούσαν δύο χώρες (την Ελλάδα και την Κύπρο), ο γιος του εδώ και έξι ημέρες νέου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εργαζόταν σε εταιρία της συζύγου του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι κατά πόσον τόσο τα πειθαρχικά που έλεγξαν τις καταγγελίες για τον Ισίδωρο Ντογιάκο, όσο βέβαια και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που τον προήγαγε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε υπόψη τους αυτήν την πτυχή της υπόθεσης. Διότι γίνεται αντιληπτό ότι μια λεπτομέρεια όπως αυτή που συνδέει άμεσα τον Ντογιάκο με τον Βγενόπουλο θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πόρισμα το οποίο δεν τέθηκε υπόψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ζητούσε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Βγενόπουλου. Υπενθυμίζεται πως όλα είχα ξεκινήσει  από αναφορά του νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τότε εισαγγελέα δικαστικής συνδρομής, Ιωάννη Αγγελή την οποία είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr  τον Μάιο του 2016. Σε αυτήν, ο Αγγελής κατήγγελε  μεθοδεύσεις υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου στους κόλπους της Δικαιοσύνης τόσο από τον Ντογιάκο όσο και από άλλους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. 

Πηγή: koutipandoras.gr

>>> Η μαύρη λίστα Βγενόπουλου: Δημοσιογράφοι και κόμματα τσέπωναν τα κλεμμένα του κράτους!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.