Ο εποικισμός συνεχίζεται, οι Τ/κ εξαφανίζονται

Η συστηματική μεταφορά προσώπων από την Τουρκία στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με καταγγελίες του γγ της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων KTOS, Σενέρ Ελτζίλ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή πληθυσμό στα κατεχόμενα. 

Ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής κραυγάζει, όχι για πρώτη φορά, ότι οι Τουρκοκύπριοι αφανίζονται στα κατεχόμενα κι ότι έχουν γίνει μειονότητα, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει διάθεση για αλλαγή πολιτικής αν και σε αυτή τη φάση επικεφαλής της λεγόμενης κυβέρνησης βρίσκεται ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Ο Σενέρ Ελτζίλ έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των ψηφοφόρων και των «υπηκοοτήτων», καταγγέλλοντας παραβίαση της συμφωνίας της Γενεύης του 1949. Επικαλούμενος δυσκολίες σε όλους τους τομείς ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ζωή. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα – ανέφερε – εδράζονται στο ότι δεν ξέρουμε τον πληθυσμό στον βορρά του νησιού».

Αποτυπώνοντας σε αριθμούς την κατάσταση, ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής κατέγραψε την αύξηση – εκτόξευση του αριθμού των ψηφοφόρων από τη χρονιά μετά την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα ως ακολούθως: το 1975 ήταν 75.824, το 1981 84.721, το 1985 95.124, το 1990 101.306, το 1995 113.398, το 2000 126.687, το 2005 149.709, το 2010 163.688, το 2015 176.980, το 2018 190.553.

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ανέφερε, είναι 817.489 και ο ενεργός αριθμός αυτών 684.301. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκινήτων είναι 195.000. Στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο λειτουργούν 18 «πανεπιστήμια», ενώ άλλα 11 έχουν πάρει άδεια λειτουργίας και βρίσκονται στη διαδικασία να λειτουργήσουν. Στα «πανεπιστήμια» φοιτούν 106.000 φοιτητές. Σύμφωνα με την ένωση αρτοποιών, το 2011 κάθε μέρα παρήγαγαν 715.000 ψωμιά.

Ερευνα της ΚΤΟS το 2008 για τους μαθητές της συγκεκριμένης σχολικής χρονιάς ανέδειξε ότι: Το 37% είχαν και τους δύο γονείς Τούρκους υπηκόους. Το 19% ο ένας εκ των δύο ήταν Τούρκος υπήκοος και ο άλλος «υπήκοος» του ψευδοκράτους. Το 1% είχε και τους δύο γονείς υπήκοους τρίτων χωρών. Για το 9% ένας εκ των δύο γονιών είναι Τ/κ υπήκοος της ΕΕ. Το 34% των μαθητών έχουν και τους δύο γονείς Τ/κ, υπηκόους της ΕΕ.

Ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων σημείωσε ότι από τους 521 κατάδικους στις κεντρικές φυλακές, οι 146 είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι 53 Τ/κ, υπήκοοι της ΕΕ, οι 230 τουρκικής καταγωγής «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, οι 92 είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Η συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στον βορρά, πρόσθεσε, είναι 118.574.220 KW, τα υποστατικά καταναλώνουν 47.175.815 KW και τα ρολόγια καταμέτρησης είναι 171.026 από τα οποία 134.982 είναι σε υποστατικά και 36.044 σε «θεσμούς», τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ρολόγια νερού.

Με αυτούς τους αριθμούς μπορεί να προβλεφθεί ότι στον βορρά υπάρχει «πολύς κόσμος», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής διερωτώμενος «κατ’ εσάς πόσος είναι ο πληθυσμός στον βορρά της Κύπρου;»

Πρωτόκολλο με Τουρκία 

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο προσχέδιο του βραχυπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2018-2020 που θα αποτελέσει τη βάση για το οικονομικό «πρωτόκολλο» μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους, για την περίοδο 2019-2021 με τις επαφές να αναμένεται να ξεκινήσουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», ο «υπουργός» οικονομικών Σεντάρ Ντενκτάς είπε ότι λόγω των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα οι συζητήσεις των δύο πλευρών παραμένουν «στάσιμες», σημειώνοντας ότι μέχρι την έναρξη των διαβουλεύσεων θα οριστικοποιηθεί το προσχέδιο και «αν χρειαστούν και άλλες αλλαγές θα τις κάνουμε». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο «πρωτόκολλο» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτος θα είναι η αρχή για πολλές μεταρρυθμίσεις στα κατεχόμενα σε πολλούς τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η ενέργεια, το εμπόριο και η παιδεία αλλά και η τοπική «αυτοδιοίκηση» και ο «δημόσιος τομέας».

Στην τοπική «αυτοδιοίκηση» προβλέπεται μείωση των «δημαρχείων» λόγω και των οικονομικών δυσκολιών. Προβλέπει ακόμα όπως γίνουν τροποποιήσεις στους «νόμους» που αφορούν τις άδειες μητρότητας, την προστασία της υγείας παιδιού-μητέρας αλλά και τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης ναρκομανών και αλκοολικών ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην αλλαγή της «νομοθεσίας» για την προστασία της γυναίκας με την ετοιμασία ενός «εθνικού σχεδίου».

Σχετικά με τον τομέα της υγείας προβλέπεται όπως μην δίνονται φάρμακα από τα «κρατικά» νοσηλευτήρια και με συμφωνία του «υπουργείου» με ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα στους ασθενείς να δίνονται από ιδιωτικά φαρμακεία. Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία νοσοκομείων στην κατεχόμενη Μόρφου και Τρίκωμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπεται στον τομέα της παιδείας να αυξηθούν τα προσχολικά χρόνια σε δύο και όπου χρειάζεται ειδική εκπαίδευση ή μονάδα για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακά προβλήματα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για παροχή παιδείας σε όσα παιδιά χρειάζονται ειδική εκπαίδευση.

Στα δύσκολα και η επιτροπή 

Τα ζωνάρια σφίγγουν και για τη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τη «Γιενί Ντουζέν» προωθείται η αλλαγή μοντέλου χρηματοδότησης και η λήψη μέτρων ώστε να μην καθυστερεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται ακόμα η αποκρατικοποίηση αρκετών «δημόσιων» οργανισμών, ανάμεσά τους ο οργανισμός για τη διαχείριση των κατεχόμενων λιμανιών. Σε σχέση με την επιτροπή είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που τόνιζαν ότι οι υποθέσεις ενώπιόν της δεν προωθούνται λόγω οικονομικής στενότητας. Η χρηματοδότηση της επιτροπής γίνεται εξ ολοκλήρου από την Άγκυρα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.