Ο Ακιντζί του «κοινού οράματος», νοιώθει λύπη όταν πονούν σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν: Κατάντησε σε delivery boy του Ταγίπ

Του Κώστα Βενιζέλου

Μέχρι και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, επιστρατεύει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο Ακιντζί λοιπόν προσκλήθηκε και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γι αυτό  και παρέστη στην πανηγυρική τελετή των εγκαινίων του «ΤΑΝΑΡ», στο Εσκίσεχίρ της Τουρκίας. Το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί συμμετείχε στην προεκλογική φολκλορική φιέστα του Ερντογάν αυτό εκ των πραγμάτων ήταν αναπόφευκτο. Κλήθηκε και έσπευσε! Έχει, όμως, σημασία και τι είπε κατά τη διάρκεια της φιέστας.  

Ο κατοχικός ηγέτης, λοιπόν, επανέλαβε, μεταξύ άλλων,  τη ρητορική που αναπτύσσει η Άγκυρα για συνδιαχείριση του κυπριακού φυσικού αερίου. Όταν στην Άγκυρα αναφέρονται σε συνδιαχείριση εννοούν να έχει μερίδιο, πρωτίστως έλεγχο, η Τουρκία στο θαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αγωγός μεταφοράς αυτής της θέσης έχει καταστεί ο Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το γνωστό «κοινό όραμα» που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Akinci lovers

Στην ομιλία του, λοιπόν, που έγινε στη σκιά του Ερντογάν, ο Ακιντζί εξαπέλυσε και απειλές. Υποστήριξε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αξιοποιηθούν από κοινού όπως συνέβη στην περίπτωση του «Αγωγού Φυσικού Αερίου Υπερ-Ανατολίας» (ΤΑΝΑΡ), διότι «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων».  Δεν απέφυγε τον πειρασμό- καθώς ήταν υποχρεωμένος- να επαναλάβει ότι η πιο σύντομη και φθηνή διαδρομή που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα είναι η μεταφορά των ενεργειακών αυτών πόρων στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Μια διαδρομή που δεν συζητείται σήμερα από τους βασικούς παίκτες λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν. Κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να επιλέξει αυτή τη διαδρομή και να καταστεί αιχμάλωτος στις τουρκικές διαθέσεις.

Ο κατοχικός ηγέτης έδειξε να απολαμβάνει την τελετή και έσπευσε να απαντήσει στα όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία ως αδελφή της χώρας.

Ο Μουσταφά  Ακιντζί του γνωστού «κοινού οράματος» και των περιπάτων στη Λήδρας, των κοινών εμφανίσεων στα θέατρα( κατεχόμενα και μη) είπε: «Εγώ λέω ότι έχετε άλλη μια αδελφή χώρα και αυτή είναι η ‘’ΤΔΒΚ’’. Όταν τα αδέλφια τους στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν έχουν πόνο στην καρδιά, τα αδέλφια σας αυτά [στην ‘’ΤΔΒΚ’’] νιώθουν [λύπη] όπως εσείς. Όταν χαίρεστε, είναι και αυτά χαρούμενα μαζί με εσάς». 

Περαιτέρω σχόλια καθίστανται περιττά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.