ΠτΔ: Το Μαρί από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου

Ως μια από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου έχει καταγραφεί η 11η Ιουλίου του 2011, αφού η φοβερή έκρηξη που στοίχισε 13 πολύτιμες ζωές συγκλόνισε όλους μας διότι, μεταξύ άλλων, ανέδειξε ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και παθογένειες που οδήγησαν στην καταστροφή, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Το χρέος μας ως κράτος, θα εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μίας πατρίδας στην οποία η ασφάλεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Μίας πατρίδας ελεύθερης και δημιουργικής, απαλλαγμένης από σύνδρομα που οδήγησαν τότε στην παράλυση του κράτους και στην αδυναμία λήψεως αποφάσεων», τόνισε.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες στο Μαρί που διοργάνωσε ο Δήμος Λεμεσού με τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας στο δημοτικό κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως πρόκειται για εκδήλωση που θα καταστεί θεσμός και θα «θυμίζει σε όλους μας πως η προσφορά στον τόπο και την κοινωνία δεν έχει όρια, αλλά και την ίδια ώρα θα θέτει τους πολιτειακούς θεσμούς ενώπιον των ευθυνών που τους βαρύνουν».

Η έκρηξη, συνέχισε, πέραν από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, κυριολεκτικά τράνταξε και τα θεμέλια του κράτους, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα αποτέλεσε και ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου.

«Οι 13 ήρωες της τραγωδίας στο Μαρί, προτάσσοντας τη ζωή τους, το δημόσιο συμφέρον και την αγάπη για την πατρίδα, σηκώνοντας στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες, οι οποίες δεν τους αναλογούσαν έδωσαν τη ζωή τους για να ελπίζουμε ότι επιτέλους οι πολιτειακοί άρχοντες όποιοι και αν είναι διαχρονικά θα πρέπει να λογοδοτούν, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά πριν και πάνω από όλα να προλαμβάνουν ανάλογες τραγωδίες», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Επεσήμανε όμως ότι σήμερα «δεν είμαστε εδώ για να κατανείμουμε ευθύνες. Αυτό έγινε καθήκοντως τόσο από τις σχετικές επιτροπές όσο και από τα δικαστήρια και δεν είναι πρόθεση μου να αναξέσω πληγές. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους 13 ήρωες. Τους 13 συμπολίτες μας που επιτέλεσαν το καθήκον του στο ακέραιο προς την πατρίδα» .

Όπως ανέφερε, το Κράτος αναγνωρίζοντας το μέγεθος και την αξία της προσφοράς τους μερίμνησε για το αυτονόητο απέναντι στις οικογένειες και τη μνήμη τους. Παράλληλα, όπως ανέφερε με την απόφαση μας να ανακηρύξουμε ήρωες, τους 13 πεσόντες, αποδώσαμε την ύψιστη τιμή στα θύματα της τραγωδίας. «Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, με συνεχή και έμπρακτη στήριξη μας, ώστε να αποτελεί αυτό την ελάχιστη υποχρέωση και αναγνώριση της θυσίας των δικών τους ανθρώπων για την πατρίδα» ανέφερε ενδεικτικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων ανέφερε: «Θέλω να νιώθετε περήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν οι 13 ήρωες μας. Είναι μία κληρονομιά που ανήκει σε όλους μας και ιδιαίτερα σε εσάς. Στο κράτος, στην κοινωνία, στις δυνάμεις ασφαλείας που πρέπει να είναι περήφανες που είχαν στις τάξεις τους λεβέντες όπως τους 13 ήρωες μας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση,  ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης εξήρε τη θυσία των 13 ηρώων του Μαρί επισημαίνοντας ότι είναι «χρέος όλων να τους θυμόμαστε και να  τους  τιμούμε όπως τους αξίζει».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν οι οικογένειες, συγγενείς των νεκρών αλλά και απλοί πολίτες, ανέλαβαν η μπάντα της Εθνικής Φρουράς και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.