Υπογράφεται στις Πρέσπες η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, υπογράφεται σήμερα η συμφωνία/ προδοσία με τα Σκόπια.

Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, σε ένα τελετουργικό μοιρασμένο και στις δύο πλευρές της λίμνης, θα αποτελέσει, ουσιαστικά, την επίσημη έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν σχεδόν έξι μήνες.

Οι δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, καθώς και ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, θα υπογράψουν τη συμφωνία στην ελληνική πλευρά της Πρέσπας, υπό το βλέμμα των δύο πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ. Αμέσως μετά, όλοι θα μεταβούν στην πλευρά της λίμνης που ανήκει στην ΠΓΔΜ, όπου ο κ. Ζάεφ θα δεξιωθεί όλους τους προσκεκλημένους. 

Στην τελετή θα βρίσκονται, εκτός απροόπτου, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ενώ πρόσκληση έχει απευθυνθεί και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες (ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια»), ο κ. Κοτζιάς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ. Περιέγραψε τη συμφωνία ως «καλή και ισορροπημένη» και είπε ότι «το δημοψήφισμα είναι ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Β. Μακεδονίας. Πρέπει να κερδηθεί το δημοψήφισμα για να είναι επικυρωμένη». 

Ο κ. Κοτζιάς, – όπως και ο Δ.Ιωαννίδης το 1974 με το πραξικόπημα – εκτίμησε ότι «η λύση αυτού του προβλήματος εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Β. Μακεδονίας και της Ελλάδας», έπειτα από μια διαμάχη η οποία «υπάρχει τυπικά 25 χρόνια, στην πραγματικότητα 75 χρόνια».

Ενστάσεις

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., εξέφρασε τις πάγιες ενστάσεις της Μόσχας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτ. Βαλκάνια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρέσβη της Κροατίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο κ. Τσίζοφ διαχώρισε πλήρως τη στάση που τηρεί η Μόσχα έναντι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είπε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι μια «περιφερειακή διάσταση της παγκοσμιοποίησης». Αντιθέτως, πρόσθεσε, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτ. Βαλκάνια είναι μια προσπάθεια να απαντηθούν προκλήσεις του 21ου αιώνα με μεθόδους των μέσων του 20ού αιώνα. «Βεβαίως, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει αν θέλει να μπει στον έναν ή τον άλλο οργανισμό», είπε ο κ. Τσίζοφ, προσθέτοντας ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει λάθη», ακόμα και αν ορισμένα από αυτά (τα λάθη) έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από άλλα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.