Κογκρέσο καλεί Τραμπ να τοποθετηθεί για Τουρκία

Την άμεση καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ δεκαέξι Αμερικανοί Γερουσιαστές. Υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εταίρων της στην περιοχή έναντι των συνεχών παρενοχλήσεων από το καθεστώς Ερντογάν.

Με την κίνησή τους αυτή οι Αμερικανοί νομοθέτες έρχονται να βάλουν πίεση προς τον Λευκό Οίκο στο να πάρει θέση σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Επίσης η ενέργεια αυτή είναι δείγμα του αρνητικού κλίματος που υπάρχει αυτή την περίοδο στην Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντρογάν. Ένα κλίμα που επέτρεψε στο «φιλοκυπριακό λόμπι» να δραστηριοποιηθεί ακόμα πιο έντονα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η επιστολή των 16 μελών του Κογκρέσου είχε αποσταλεί προς τον Πρόεδρο Τραμπ πριν από μια εβδομάδα (φέρει ημερομηνία 12 Ιουνίου 2018) και σ’ αυτή καταγράφονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας. Σημειώνεται πως την τελευταία δεκαετία και με αφορμή την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο η Κύπρος όσο και άλλες επηρεαζόμενες χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν διάλογο προκειμένου μέσα από διπλωματικές δράσεις να διευθετήσουν διαφωνίες. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας, υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί γερουσιαστές.

Στη συνέχεια η επιστολή αναφέρει: «Εντός του 2017, η Τουρκία επιχείρησε στο να διευρύνει τις απαιτήσεις της σε υδρογονάνθρακες εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε διάφορες περιπτώσεις, και παράλληλα εντατικοποίησε τη στρατιωτική της παρουσία σε μια περιοχή που επεκτείνεται από τη Ρόδο μέχρι τις ακτές της Πάφου. Στις 11 Φεβρουαρίου, το τουρκικό ναυτικό άρχισε να παρενοχλεί ένα σκάφος που εκμισθώθηκε από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ ενώ κατευθυνόταν προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία εναντίον ερευνητικού σκάφους που ανήκει στην εταιρεία ExxonMobil ενώ κατευθύνονταν προς το τεμάχιο 10, «πράξη που αντικατοπτρίζει την πολιτική επιθετικότητας από το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Οι Αμερικανοί νομοθέτες φροντίζουν παράλληλα να υποδείξουν προς τον Πρόεδρο Τραμπ ότι μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχαν χαρακτηρίσει την Κύπρο ως «στρατηγικό εταίρο» στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα σημειώνουν με ικανοποίηση την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (3 Μαρτίου) σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή όπου «αναγνωρίζεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Οι γερουσιαστές υπογραμμίζουν πως οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο «χρίζουν μιας πιο άμεσης καταδίκης από την κυβέρνηση σας» και τονίζουν πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να μένουν θεατές όταν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι όπως η Κύπρος υπομένουν συνεχή παρενόχληση από το καθεστώς Ερντογάν».

Τέλος, καλούν τον Πρόεδρο Τραμπ όπως τοποθετηθεί κατά την προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή «και να επιδείξει πως η χώρα μας δεν θα επιτρέψει αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά να συνεχίζεται αμείωτη» και καταλήγουν δηλώνοντας ότι θα αναμένουν να δουν σε ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Την επιστολή υπογράφουν οι γερουσιαστές: Φρανκ Παλόουν, Γκας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης, Κάρολιν Μαλόνι, Τζέιμς Μαγκόβερν, Θέοντορ Ντόιτς, Τεντ Πόε, Άλμπιο Σάιρις, Κρίστοφερ Σμιθ, Ντίνα Τίτους, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, Τζάκι Σπάιερ, Στιβ Κινγκ, Νίκι Τσόγκας, Ζόι Λόφγκρεν και Τσάρλι Κριστ.

Ανδρέας Πιμπίσιης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.