ΚΥΠΡΟΣ – Γεμίζουν με τουρίστες τα κατεχόμενα

Σε στάσεις ταξί και λεωφορείων, σε τουριστικά γραφεία, ακόμα και σε ξενοδοχεία. Παντού διαφημιστικά φυλλάδια και πινακίδες που διαφημίζουν εκδρομές στα κατεχόμενα, στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, τον Απόστολο Ανδρέα.

Φαίνεται πως το εύκολο χρήμα σε βάρος μιας ημικατεχόμενης πατρίδας και της κυπριακής οικονομίας δεν έχει κανένα υποκατάστατο, παρόλο που ενοχλεί τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Πρωταρά και Αγία Νάπα. Αυτοί οι συμπατριώτες μας δέχονται εδώ και χρόνια πλήγμα από το παρακράτος της τουριστικής βιομηχανίας, που κερδοσκοπεί αποστέλλοντας τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

Φέτος, λένε με απόγνωση οι επιχειρηματίες στα δυο τουριστικά θέρετρα του τόπου, το κακό παράγινε. Και προσθέτει πόντους, στο ήδη υπάρχον πρόβλημα των μειωμένων αφίξεων τουριστών. Ήτανε αυτοί οι απλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που μας κατεύθυναν σε αυτό το οδοιπορικό στα άδυτα της βιομηχανίας καταλήστευσης τουριστών από την ελεύθερη Αμμόχωστο στα κατεχόμενα. Για ψώνια, για φαγητό, για ολιγοήμερη διαμονή, για ένα ταξιδάκι στην Τουρκία, πάσης φύσεως ψυχαγωγία, από καζίνο, μέχρι ανώγεια και υπόγεια στέκια διασκέδασης – και όχι μόνο.

Αφού δεν έγινε τίποτα να ανακοπεί η παραοικονομία διοχέτευσης τουριστών στα κατεχόμενα τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζεται και φέτος, μάλιστα με μεγαλύτερο ζήλο, αφού υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας για προσέλκυση τουριστών. Είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας που καθιστά τις αγορές υπηρεσιών, τροφίμων, σουβενίρ κ.λπ. στα κατεχόμενα εώς και 30%-35% τουλάχιστον πιο φθηνά από τις ελεύθερες περιοχές. «Πρόκειται για ένα μεγάλο αβαντάζ», δηλώνουν οι επιχειρηματίες στα δυο θέρετρα που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς την αναμενόμενη κίνηση για την εποχή. Και περιγράφουν ποιος, ποια ώρα, με ποια μικρά και μεγάλα λεωφορεία και πόσα, παραλαμβάνουν κάθε μέρα από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά διαμερίσματα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, εκατοντάδες τουρίστες να τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα.

Μερικές χιλιάδες κάθε μήνα. Για σαφάρι στην Καρπασία και τον Απόστολο Ανδρέα. Για να δουν τα γαϊδούρια του Ριζοκαρπάσου. Για ψωνίσουν ασήμια και χρυσάφια στην Μαγκόζα (Αμμόχωστο), για να ψωνίσουν ρούχα και παπούτσια κατευθείαν από την Τουρκία στην κατεχόμενη Λευκωσία (απλώς Λευκωσία αναφέρεται στα φυλλάδια) και την Κερύνεια. Για ολόφρεσκο ψάρι στο Μπογάζι και στην ακτογραμμή από την Όρκα ώς την περιοχή της Καντάρας.

Πάμπος Βάσιλας  

“Επιχορηγούμε τον τουρισμό των κατεχομένων”

Το φαινόμενο των καθημερινών οργανωμένων εκδρομών από ντόπιους αλλά και ξένους τουρίστες προς τα κατεχόμενα με τα σλόγκαν «discover north Cyprus» και «cross the line», δίνουν την αίσθηση στον ξένο περιηγητή ότι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό, παρατηρεί το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Μάριος Βασιλείου, τονίζοντας ότι ο Κύπριος πολίτης δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να καταλάβει ότι κάθε ευρώ που χαρίζεται στην τουρκική παράνομη οντότητα αφαιρεί ιδιωτικό και δημόσιο πλούτο.

«Το όργιο που εξελίσσεται στα αεροδρόμια στις ελεύθερες περιοχές, όπου η διακίνηση προς τα κατεχόμενα είναι καθημερινό φαινόμενο, προκαλεί ντροπή», αναφέρει. «Καθημερινά πτήσεις έρχονται στην Κύπρο και η μάζα των επιβατών καταλύει στα κατεχόμενα χωρίς να ιδρώνει το αφτί κανενός. Μία επίσκεψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας μπορεί αμέσως να δώσει σε κάποιο να αντιληφθεί τη ζημιά που γίνεται. Μεγάλοι χώροι στάθμευσης παρά την ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου, χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση δεκάδων παράνομων λεωφορείων για τη διακίνηση των περιηγητών προς τα κατεχόμενα, οχήματα αμφιβόλου ασφάλειας, πιστοποιητικών, αδειών με οδηγούς χωρίς επαγγελματική άδεια. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια στις ελεύθερες περιοχές για να απορροφήσουν τη ζήτηση είναι ψευδής και ανυπόστατη, αλλά και επικίνδυνη. Αν υπήρχε ακόμα και αυτή η διάσταση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτή την εγκληματική αμέλεια ενάντια στην εθνική μας υπόθεση, αλλά και στη γενική οικονομία της χώρας».

«Τα μεγάλα ντόπια συμφέροντα που συναλλάσσονται με τα κατεχόμενα, η ανοχή αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν, η παραοικονομία, η εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, η διαφυγή κερδών, η απώλεια μελλοντικών επενδύσεων είναι πρωτοφανείς παράμετροι και το χτύπημα στην οικονομία του κράτους υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και με ιλιγγιώδη ανοδική τάση», τονίζει ο Μάριος Βασιλείου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.