Απαίτηση Τ/κ για ταυτότητες σε παιδιά από μικτούς γάμους εποίκων-Τ/κ

Και την πίττα γερή και το σκύλο χορτάτο…

Η απαίτηση μιας μερίδας Τουρκοκυπρίων να δοθούν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά που προέρχονται από μικτούς γάμους στα κατεχόμενα (ένας γονιός Τ/κ κι ένας Τούρκος έποικος) επανέρχεται στο προσκήνιο. Και πάλι με αφορμή κινήσεις από μέρους του Τουρκοκύπριου συνδικαλιστή Σενέρ Ελτσίλ, ο οποίος σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Μιλώντας με τον Κ. Πετρίδη μας επιβεβαίωσε την επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο συνδικαλιστή, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Σ. Ελτσίλ περί τα τέλη Ιουλίου.

Όπως πληροφορούμαστε η συνάντηση θα αφορά ευρύτερα διαδικαστικά θέματα για απόκτηση ταυτοτήτων και διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους. Γιατί υπήρξαν παράπονα σ’ ό,τι αφορά τις διαδικασίες έκδοσης των εγγράφων αυτών. Από δηλώσεις του Σενέρ Ελτσίλ φαίνεται πως αυτό που επιδιώκει είναι κατά τη συνάντηση να θέσει θέμα ταυτοτήτων για παιδιά από μικτούς γάμους.

Ωστόσο, η ικανοποίηση αυτής της απαίτησης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, εάν λάβουμε υπόψη μας τα όσα είχαν λεχθεί και από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών όταν προ μηνών είχε έλθει το θέμα στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κυβέρνηση έχει στα χέρια της γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες η παραχώρηση ταυτότητας/διαβατηρίου σε παιδιά με έναν γονέα Τουρκοκύπριο και έναν Τούρκο έποικο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

Οι ίδιες γνωματεύσεις ξεκαθαρίζουν ότι η περίπτωση των παιδιών μικτών γάμων στα κατεχόμενα δεν εμπίπτει στην ίδια κατηγορία των παιδιών μικτών γάμων στις ελεύθερες περιοχές (ένας γονέας Κύπριος κι ένας αλλοδαπός).

Στα κατεχόμενα οι συντεχνίες ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα δράση «για να βοηθήσουν άτομα που δεν μπορούν να λάβουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή ένας γονέας προέρχεται από την Τουρκία». Οι δύο συντεχνίες αποφάσισαν να συστεγαστούν στο κτήριο της ΚΤΟΣ προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα όσους απευθύνονται κοντά τους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη, αναφέρθηκε πως έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής 5.152 αιτήσεις από άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόκτηση διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αποκάλυψε ο Σενέρ Ελτσίλ, το 70% αυτών των ατόμων δεν έχει απευθυνθεί στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να υποβάλει αίτηση για απόκτηση διαβατηρίου. Είπε ακόμα ότι κάποιοι έχουν υποβάλει αίτηση κι έλαβαν απόδειξη για την παράδοση των εγγράφων, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έλαβαν τίποτε. Περαιτέρω, ο Σ. Ελτσίλ αναφέρθηκε σε «πρόβλημα που υπάρχει με κάποια ‘θύματα’ τα οποία τηρούν τα κριτήρια που απαιτούνται από τον ‘νότο’» (όπως αποκαλεί τις Αρχές της ΚΔ).

Επίσης αναφέρθηκε και πάλι σε καταχώρηση αγωγών κατά της Δημοκρατίας για την μη παραχώρηση διαβατηρίων σε άτομα που κατά την άποψή τους εμπίπτουν στα κριτήρια. Ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, θα αποφασιστούν οι προσφυγές.

Σύμφωνα με τον Σ. Ελτσίλ στα γραφεία της ΚΤΟΣ θα δέχονται αιτήσεις από άτομα τα οποία δεν έχουν υποβάλει αίτηση στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να τους συμβολεύσουν τι θα πρέπει να πράξουν. Αφού ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, είπε, θα προχωρήσουν «σε καταχώρηση ομαδικής προσφυγής με δικηγόρους και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης». Ακόμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συζητήσει το όλο ζήτημα και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και τις «αρχές» στα κατεχόμενα. Υποστηρίζοντας πως είναι σημαντικό το θέμα να αρθεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είπε τέλος ότι επαφές θα γίνουν με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Η κινητοποίηση από πλευράς Σενέρ Ελτσίλ και του συνδικαλιστικού κινήματος των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών προκειμένου να δοθούν διαβατήρια σε παιδιά μικτών γάμων ξεκίνησε πριν από έναν  χρόνο περίπου και λίγο μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα. Υπολογίζεται πως ο αριθμός των ατόμων που εμπίπτουν στα «κριτήρια Ελτσίλ» κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 χιλιάδων. Το αίτημά τους για να αποκτήσουν διαβατήρια σημαίνει ότι θα αναγνωριστούν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έπιασε δουλειά η μονταζιέρα της προπαγάνδας 

Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία και η μονταζιέρα της προπαγάνδας έπιασε και πάλι δουλειά. Στο στόχαστρο για ακόμη μια φορά βρέθηκε η Κύπρος. Μετά το προεκλογικό σποτ του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος του Μπαχτσελί (ΜΗΡ), στο οποίο παρουσιαζόταν η Κύπρος ως τουρκικό έδαφος, αντίστοιχο σκηνικό παρατηρούμε και τώρα. Αυτή τη φορά, και με τις εκλογές να μην είναι στο πλάνο, οι Τούρκοι επιχειρούν προτάξουν τη δύναμη του στρατού τους με βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται οι δυνατότητες του ελικοπτεροφόρου Anadolu.

Στο βίντεο, ωστόσο, διακρίνεται η Κύπρος με κόκκινο χρώμα, ουσιαστικά ενσωματωμένη στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί –γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του και την «αγάπη» που έχει στους Γκρίζους Λύκους– προέβαλε σποτάκι στο οποίο, επίσης, η Κύπρος παρουσιαζόταν ως τουρκικό έδαφος.

Στο σποτ απεικονίζονταν παιδιά από όλες τις γωνιές της Τουρκίας να μαζεύουν χώμα και στοιχεία από όλες τις γωνιές του κράτους, προσπαθώντας να δείξουν την ενότητα του έθνους. Ωστόσο, εκείνο που προκαλούσε αλγεινή εντύπωση ήταν πως στο τέλος του βίντεο όλα τα παιδιά σχημάτιζαν τον χάρτη μιας μεγάλης Τουρκίας, η οποία εκτεινόταν έως το νησί της Κύπρου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.