ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΑΓΓΛΙΑΣ: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις εξετάσεις σε επίπεδο A Level οργάνωσε η ΚΕΑ

Στις 24 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ), με θέμα «Οι αλλαγές στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των εξετάσεων των Νέων Ελληνικών σε επίπεδο GCE – A Level», στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή. Το σεμινάριο παρακολούθησαν πέραν των 70 εκπαιδευτικών των Ελληνικών Παροικιακών σχολείων Λονδίνου, Μπέρμινχαμ, Μπράιτον, Λητς, Λούτον, Μάρκεϊτ, Μάνσφηλτ και άλλων επαρχιών.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η κα Μαρία Παπαλούκα, Επιθεωρήτρια-Προϊσταμένη της ΚΕΑ, τόνισε τη σημασία της συνάντησης για ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις αλλαγές στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και στις εξετάσεις A Level, για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση σχετικών με τις εξετάσεις θεμάτων. Τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και προετοιμασίας του εκπαιδευτικού πριν από το μάθημα, τη χρήση του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και του ζήλου που πρέπει να επιδεικνύει ο εκπαιδευτικός στην συνεχή αναβάθμιση του, ώστε να εμπνέει τους μαθητές του, για συνεχή πρόοδο. Παρουσιάζοντας του εισηγητές εκπαιδευτικούς, τους ευχαρίστησε για την προθυμία τους να αφιερώσουν χρόνο για την προετοιμασία του σεμιναρίου και να μοιραστούν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους εκπαιδευτικούς (με τη σειρά που παρουσιάστηκαν):

 Δρ. Μάριο Ψαρά, Δρ. Γιάννη Λάμπρου, κα Μαργαρίτα Λουκά και κα Έλισσα Έλληνα.

 Στις εισηγήσεις χρησιμοποιήθηκε προβολή διαφανειών και καλύφθηκε δειγματικά όλο το εύρος των εξετάσεων.

Παρουσιάστηκαν, στην αρχή, οι γενικές αλλαγές του Αναλυτικού Προγράμματος, όπου αναφέρθηκαν περιληπτικά οι αλλαγές στη δομή του περιεχομένου και της αξιολόγησης και στις τέσσερις θεματικές ενότητες διδασκαλίας.

Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα τον Κινηματογράφο, όπου παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στην εξέταση, τις νέες ταινίες που προβλέπει το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα, τα στάδια προσέγγισης μιας ταινίας και μια δειγματική απάντηση σε ερώτημα του δειγματικού δοκιμίου.

Η παρουσίαση για τη Λογοτεχνία επικεντρώθηκε στην ενότητα ποιημάτων του Καβάφη. Αναφέρθηκαν η σημασία της διδασκαλίας των ποιημάτων του Καβάφη στους νέους, τα χαρακτηριστικά της ποίησης του Καβάφη και οι τεχνικές του ποιητή  και παρουσιάστηκε η προσέγγιση στη διδασκαλία με βάση μια θεματική ενότητα ποιημάτων.

Το εξεταστικό Δοκίμιο 3, περιλαμβάνει την καινοτομία της Ακρόασης-Κατανόησης, καθώς επίσης, περιλαμβάνει την Ανάγνωση-Κατανόηση και την Έκθεση. Αναφέρθηκε ότι στα δύο μέρη του δοκιμίου εξετάζονται οι τέσσερις θεματικές ενότητες και αναλύθηκαν τα είδη των ερωτήσεων, καθώς και οι δεξιότητες που αναμένεται να αναπτυχθούν από τους μαθητές. Επιπλέον, παρουσιάστηκε μια δειγματική απάντηση στο ερώτημα του δειγματικού δοκιμίου για την έκθεση, η οποία βασίζεται σε κείμενο ακρόασης και αναγνωστικό κείμενο.

Η τελευταία εισήγηση αναφερόταν στο θέμα της Ανεξάρτητης Έρευνας, που είναι από τις  κύριες καινοτομίες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος του εξεταστικού κέντρου. Παρουσιάστηκαν τα θέματα που προτείνονται για έρευνα και τονίστηκε ότι ο μαθητής επιλέγει ένα από τα θέματα, όπου είναι υπεύθνος για τη διεξαγωγή της έρευνάς του. Εξηγήθηκε ο καθοδηγητικός ρόλος του εκπαιδευτικού και δόθηκε έμφαση στο ότι δε διδάσκεται το περιεχόμενο των ερευνητικών θεμάτων στους μαθητές. Επίσης, δόθηκαν εξηγήσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης. 

Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε συζήτηση στην οποία οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματά τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν θέματα των εξετάσεων. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανησυχία, κυρίως, για την εύρεση και δημιουργία νέου υλικού για τη διδασκαλία του νέου Αναλυτικού Προγράμματος. Αναφέρθηκε ότι αρκετό από το υφιστάμενο υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί, το οποίο θα εμπλουτιστεί με νέες πηγές για την κάλυψη των νέων θεματικών ενοτήτων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία τράπεζας υλικού για χρήση του από όλα τα σχολεία. 

Επίσης, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να μελετήσουν το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα και τα δειγματικά εξεταστικά δοκίμια, τα οποία μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Edexcel στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

https://qualifications.pearson.com/content/demo/en/qualifications/edexcel-a-levels/greek-2018.html

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ότι για την επιτυχία των μαθητών στις εξετάσεις είναι σημαντική η διδασκαλία του Αναλυτικού Προγράμματος των Ελληνικών Παροικιακών Σχολείων από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό για να υπάρχει μια συνέχεια στην πρόοδο των παιδιών και να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα.

Η ΚΕΑ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην φιλοξενούσα κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στους εισηγητές του σεμιναρίου, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο και τους εύχεται καλή επιτυχία στο έργο τους.

One thought on “ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΑΓΓΛΙΑΣ: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις εξετάσεις σε επίπεδο A Level οργάνωσε η ΚΕΑ

  1. how can i learn more concerning the changes-questions or in general about the presentation for Greek A’ level which was presented in London to the greek teachers? andreas from Cyprus

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.