Προσκρούουν στο τουρκικό φυλάκιο για το οδόφραγμα Δερύνειας

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα πραγματικά δεδομένα, σε σχέση με τα οδοφράγματα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δικές της στοχεύσεις στο Κυπριακό. Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις εντολές της Άγκυρας σ’ ό,τι αφορά την αλλαγή βάσης στο Κυπριακό προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά που φέρει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση.

Τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με τα οδοφράγματα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, αποτελούν ένα ξεκάθαρο δείγμα των τουρκικών προθέσεων. Στόχος της να περάσει το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά οδηγεί τη διαδικασία προς οριστικό ναυάγιο. Γι’ αυτό και συνεχώς το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι τάχατες οι Ελληνοκύπριοι δημιουργούν προβλήματα και προσπαθούν να αποκόψουν τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ως δήθεν έτοιμη για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και πως είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν ή ακόμα προσπαθούν ακόμα και να κλείσουν τα υφιστάμενα. Αποκρύπτοντας ωστόσο την πραγματικότητα που οφείλεται σε δικές τους ενέργειες.

Σ’ ό,τι αφορά το οδόφραγμα της Δερύνειας, το οποίο όπως είχε λεχθεί στη μοναδική συνάντηση που είχαν εδώ και ένα χρόνο Αναστασιάδης και Ακιντζί, αυτό κανονικά αύριο  1/7/18 θα έπρεπε να ανοίξει. Ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο και οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του ζητήματος.

Βασικό εμπόδιο για τη διάνοιξη και λειτουργία του οδοφράγματος στη Δερύνεια είναι το φυλάκιο του τουρκικού στρατού. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε στο να πείσει τον κατοχικό στρατό να προβεί σε χειρονομία καλής θελήσεως και να μετακινήσει το φυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά το σημείο διέλευσης. Αντί να εντείνει τις πιέσεις προς τους Τούρκους αξιωματικούς η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων επέλεξε να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να φορτώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, προσθέτοντας πως «οι Τ/κ δεν είναι (έτοιμοι), και επιπλέον δεν θέλουν να μετακινήσουν το φυλάκιο από εκεί όπως είχε συμφωνηθεί από παλιά ότι θα φύγει». «Το κομμάτι του δρόμου στη νεκρή ζώνη έχει τώρα παραδοθεί. Περιμένουμε από τα Ηνωμένα ‘Εθνη να διαπιστώσουν ότι όλα είναι έτοιμα», πρόσθεσε η ίδια πηγή, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» στα κατεχόμενα Τουφάν Ερχιουρμάν πως εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη μπορούν να προχωρήσουν στη διάνοιξη του οδοφράγματος, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα κατασκευαστικά έργα στο σημείο διέλευσης. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως «το άνοιγμα (του οδοφράγματος) αυτό καθεαυτό είναι πολιτική απόφαση των ηγετών που προϋποθέτει ετοιμότητα». Απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε πως άμα υπάρχει ετοιμότητα τότε θα μπορεί να οριστεί ημερομηνία ανοίγματος και πως για τον σκοπό αυτό δεν απαιτείται ειδική συνάντηση σε επίπεδο ηγετών. Το θέμα των οδοφραγμάτων είχε τεθεί κατά το δείπνο των ηγετών στις 16 Απριλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει τότε πως συζήτησαν ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα να παραδοθεί το οδόφραγμα της Δερύνειας και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα Λεύκας – Απλικίου.

Δεν ολοκληρώθηκαν οι προσφορές 

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε πως η στάση των Ελληνοκυπρίων για το οδόφραγμα της Δερύνειας και τα καύσιμα που αγοράζονται από τα κατεχόμενα δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο τους Τ/κ αλλά και τους Ε/κ. Ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε πως από τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι εισοδήματα από τον τουρισμό μπορεί να πάνε «στον βορρά» κατά την έκφρασή του, σε περίπτωση ανοίγματος του οδοφράγματος στη Δερύνεια, και οι προσπάθειες να γίνουν ρυθμίσεις σε σχέση με τα καύσιμα, δεν θα χάσουν μόνο οι Τ/κ αλλά και οι Ε/κ.

Κι ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να φορτώσει ευθύνες στους Ελληνοκύπριους, από δικές της ανακοινώσεις φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμη και σ’ ό,τι αφορά τα κατασκευαστικά έργα. Μόλις προ 10ημέρου η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι είχε γράψει ότι το «υπουργείο» συγκοινωνιών των κατεχομένων είχε προκηρύξει προσφορές για εργασίες στο οδόφραγμα της Δερύνειας για έργα τα οποία αναμένεται να στοιχίσουν περίπου δύο εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 80 χιλιάδες ευρώ) ενώ η τελευταία ημέρα υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 8η Ιουλίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κίπρις Πόστασι», οι προσφορές αφορούν στην ανέγερση του σημείου ελέγχου της «αστυνομίας», στη διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης αλλά και στις εργασίες που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρισμό και το νερό. Σε δηλώσεις του ο «υφυπουργός» του «υπουργείου» Κεμάλ Μπαγζίμπαγλι είπε ότι και οι διεργασίες για την ανακοίνωση των προσφορών για το οδόφραγμα Απλικίου οδεύουν στο τέλος και αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τη 18η Ιουλίου.

Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.