Κυπριακό: Επιδίωξη Αγγλοαμερικανών η «στρατηγική συμφωνία» με στόχο το «αξεπέραστο τετελεσμένο»

«Στρατηγική συμφωνία» στο Κυπριακό θα επιδιώξει η Αμερικανίδα απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται -εκτός απροόπτου- να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές μέσα στον Ιούλιο. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες περιμένει το «πράσινο φως» από την Άγκυρα για να ανακοινώσει τον διορισμό της κ. Λουτ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διαμορφώνεται το κλίμα για να προχωρήσει η διαδικασία με «ταχείς ρυθμούς». Όπως εκτιμάται, τα Ηνωμένα Έθνη, με τη στήριξη της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, θα επιδιώξουν τη σύναψη «στρατηγικής συμφωνίας» και με πρωταρχικό στόχο να δημιουργηθεί «αξεπέραστο τετελεσμένο» στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στην πρόσφατη έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προανήγγειλε την αποστολή αξιωματούχου (σ.σ. εννοώντας την κ. Λουτ) την προσεχή περίοδο, για τη διεξαγωγή «εμπεριστατωμένων διαβουλεύσεων» με τα μέρη και, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «σε περίπτωση που οι πλευρές αποφασίσουν από κοινού να επαναλάβουν τις συνομιλίες, το πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασα στο Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου 2017 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας και την προετοιμασία της συνολικής διευθέτησης».

Ένα αξιοπρόσεκτο στοιχείο της έκθεσης Γκουτέρες είναι η προτροπή του προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί «να σκεφτούν μηχανισμούς με τους οποίους, σε πιθανές επαναληπτικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαν να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων». Και επειδή, κατά διαστήματα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σκέψεις και εισηγήσεις διαφόρων κύκλων να βρεθεί φόρμουλα ώστε να παρακαμφθεί, κατά κάποιον τρόπο, το δημοψήφισμα και να αρκεί η επικύρωση μιας συμφωνίας από τη Βουλή, φαίνεται ότι η «στρατηγική συμφωνία» προσφέρεται ως «μοναδική ευκαιρία» προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ερμηνεύεται, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός πίεσης» όταν φτάσει η ώρα του δημοψηφίσματος, γιατί μια «στρατηγική συμφωνία» θα επιβάλει δεσμευτικές υποχρεώσεις.

Αυξημένο ενδιαφέρον της TOTAL

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Τotal στην Κύπρο συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας Πατρίκ Πουγιάν, με τον τελευταίο να επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον της Total για την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το περιεχόμενο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι συζητήθηκε το ενεργειακό πρόγραμμα της Total στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνάντηση, είπε, «επαναλήφθηκε η δέσμευση της εταιρείας στο πρόγραμμα και τις σχετικές συνεννοήσεις που έχουν γίνει».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «επιβεβαιώθηκε το αυξημένο ενδιαφέρον της εταιρείας για την ΑΟΖ της χώρας μας».

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πέραν της μίας ώρας, συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο κ. Προδρόμου.

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο twitter για τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης έκανε λόγο για «έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κυπριακή #ΑΟΖ. #Cyprus».

Η τουρκική πολιτική  και το όραμα Ερντογάν

Δεν αναμένονται αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία θα παραμείνει διεκδικητική και, όπου μπορεί, επεκτατική, ενώ με την εδραίωση της ισχύος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αντικατοπτρίζει περισσότερο το όραμα του Τούρκου Προέδρου για την περιοχή και τη θέση της χώρας στον κόσμο, λέει ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Εκτιμά παράλληλα ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να έχει ρόλο και λόγο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα θέμα στο οποίο αναμένει ότι θα ασκηθούν πιέσεις εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει εν πολλοίς η ίδια», εξωστρεφής, κατά το δυνατόν ανεξάρτητη, διεκδικητική, αναθεωρητική και, όπου μπορεί, επεκτατική, λέει ο κ. Τζιάρρας.

«Με τον Ερντογάν να κυριαρχεί πλέον επί όλων των μηχανισμών λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού πολιτικής, η εξωτερική πολιτική της χώρας θα αντικατοπτρίζει περισσότερο το δικό του ιδεολογικοποιημένο όραμα για την ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια θέση της Τουρκίας» σημειώνει. Απώτατος στόχος, λέει, είναι η γεωπολιτική αναθεώρηση του status quo και της τάξης πραγμάτων που επέφερε η Συνθήκη της Λωζάνης, τουλάχιστον αναφορικά με τα νότια σύνορά της και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Κυπριακό, αναμένει πως η Τουρκία θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, λέει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις δράσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ με σκοπό την απόκτηση λόγου και ρόλου στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τη δημιουργία προβλημάτων στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που αναμένεται είναι η κάθοδος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζει. Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, εφόσον αυτές επανεκκινήσουν, εκτιμά ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο για να ασκήσει πιέσεις στο θέμα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξει τη διαμόρφωση των παραμέτρων λύσης προς ένα πιο συνομοσπονδιακό μοντέλο.

Αναφέρει ακόμη ότι στόχος της Τουρκίας «παραμένει επίσης η απόκτηση ηθικού και διπλωματικού πλεονεκτήματος σε περίπτωση νέου ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή νίκη στο ‘blame game’», ενώ η Άγκυρα επεξεργάζεται ήδη μεσοπρόθεσμα/ μακροπρόθεσμα σενάρια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και «βελούδινου διαζυγίου».

Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη

Πηγή: “Φ”

One thought on “Κυπριακό: Επιδίωξη Αγγλοαμερικανών η «στρατηγική συμφωνία» με στόχο το «αξεπέραστο τετελεσμένο»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.